Panu Pitkäsen mukaan kasvava jumalanpalvelusyhteisö tarvitsee ”tule sellaisena kuin olet” -kulttuuria, jossa ihminen hyväksytään uskonsa vähyyden tai paljouden kanssa.
Hengen uudistus kirkossamme ry on vaikuttanut luterilaisella kentällä 40 vuotta. Sillä on ollut merkittävä rooli kulttuurin muuttajana.
– Liike on omalta osaltaan vahvistanut kirkossa uudenlaisen ylistysmusiikin ja rukouspalvelun merkityksen oivaltamista, Panu valaisee.
– Esirukous, rukouspalvelu ja ylistysmusiikki ovat arkipäivää osassa seurakuntia, mutta työtä riittää vielä.
Panu kokee omakseen Hengen uudistuksen näkemyksen maltillisesta karismaattisuudesta, jonka jakaa niin ikään hänelle tärkeä New Wine -verkosto.
– Korostamme Pyhän Hengen työtä, jota kuvaa sanapari ”luonnollisesti yliluonnollinen”, hän avaa.
Yhteyttä ilman pätemisen tarvetta
Hengen uudistus on viime vuosien aikana keskittynyt erityisesti yhteisöjen rakentamiseen. Tärkeänä työkaluna on toiminut Spirit-verkosto, jonka englanninkielinen nimi tarkoittaa henkeä. Valtakunnallisessa verkostossa on mukana seurakuntalaisia, yhteisöjohtajia ja yli 50 erilaista yhteisöä.
Erityisenä kohderyhmänä ovat nuoret ja nuoret aikuiset, jotka usein kokevat seurakuntaelämän vieraaksi.
– Rippikoulujen hurja suosio kääntyy monessa seurakunnassa valitettavan nopeasti nuorten aikuisten poissaoloon, jopa kirkosta eroamiseen, Panu suree.
Mitkä sitten ovat kasvavan jumalanpalvelusyhteisön tunnusmerkit? Avainsanoiksi nousevat armollisuus, yhteisöllisyys ja Jumalan sana. Seurakuntalaisten valtuuttaminen palvelemaan lahjoillaan, nykyaikainen ja perinteestä ammentava jumalanpalvelustyyli. Keskiössä Jeesuksen sovitustyö, sanoitettuna 2000-luvun ihmiselle ymmärrettävällä tavalla.
– Unelmoin kirkosta, joka säilyy yhteiskunnallisena toimijana Jumalan valtakunnan asialla ja luo samalla kutsuvia yhteisöjä, joihin ihmiset eri ikäluokista ja elämäntilanteista ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat, Pitkänen valottaa.
Panu Pitkänen aloitti joulukuun alussa Hengen uudistus kirkossamme ry:n toiminnanjohtajana.