Hyväntekeväisyysjärjestö The Liberty Project syntyi näystä tukea hyväksikäytettyjä naisia. Järjestön työssä Mimmi Pekurinen muuttaa pian Kaakkois-Afrikkaan.
Mama Africa ei ole ensimmäinen lempinimi, joka vaaleapiirteisestä Mimmi Pekurisesta tulee mieleen. Se on kuitenkin nimi, jolla lukuisat ihmiset ympäri maailmaa hänet tuntevat. Se on myös nimi, jonka hän kertoo saaneensa Jumalalta.
Työtä ja ilosanomaa Pohjois-Mosambikin tytöille
Savossa, pienessä Hirvensalmen kunnassa kasvanut Mimmi, 25, on asunut aiemminkin Mosambikissa. Siellä hän opiskeli Harvest School -lähetystyökoulussa, joka on Heidi ja Rolland Bakerin perustama.
Vapaaehtoisen aktion kohteeksi varmistui Etelä-Sudan, jonne Mimmi meni ja jäi sille tielleen.
– Tietyllä tavalla Etelä-Sudan on sydämellä, se on erityinen paikka. Uskon, että joskus vielä palaan sinne. Mutta nyt olen kahdeksi vuodeksi sitoutunut Mosambikiin, Mimmi kertoo ja hymyilee valloittavaan tapaansa.
Kuluneen vuoden Mimmi on asunut Hirvensalmella ja tehnyt sieltä käsin töitä The Liberty Project -hyväntekeväisyysjärjestölle. Kyseessä on vielä aivan tuore järjestö, jonka tarkoituksena on tukea pohjoismosambikilaisia tyttöjä, jotka ovat joutuneet hyväksikäytön uhreiksi.
Nyt on kuitenkin aika palata Afrikkaan. Elokuun lopussa lento Arlandasta vie Mimmin lopulta uuteen kotiin Mosambikin Pembaan, jossa työ paikan päällä jatkuu.
Järjestön perustaja, uusiseelantilainen Laura Monahan, oli saanut samaisessa Harvest Schoolissa sydämelleen tytöt, jotka myyvät itseään.
– Se kuuluu heimokulttuuriin. On tavallista, että tytöt ja naiset myyvät itseään saadakseen rahaa, Mimmi selittää surullisena.
Mosambikissa lapsiavioliitot ovat yleisiä, samoin HIV- ja AIDS-ongelma.
– Koulutus olisi ilmainen, mutta vanhemmat saattavat myydä tyttären vaimoksi.
Näille tytöille ja naisille järjestö haluaa tarjota koulutusta ja työtä. Tavoitteena on, että he saisivat ompelijan ammatin, jolla voisivat elättää itsensä ja perheensä. Erityisesti heille halutaan tarjota tilaisuus oppia tuntemaan Jeesus.
”Pari vaatetta” kasvoi eettiseksi vaatemerkiksi
Nimi Mama Africa kertoo Mimmin kutsusta olla näille Mosambikin nuorille naisille hengellisenä äitinä.
– Monet tytöistä eivät ole kristittyjä, eikä se ole elinehto koulutukseen tulolle. Mutta ymmärretään se, että kaikki me tarvitaan Jeesusta, hän selventää.
Vielä työ on alkuvaiheessa.
– Suurin rukouspyyntö on kiinteistö, Mimmi kertoo.
Vuoden loppuun mennessä tarvitaan tilat koulutusta, asumista ja työntekoa varten. Sopiva paikka on jo mielessä, mutta varat puuttuvat. Mimmi kuitenkin luottaa Jumalan aikatauluun.
Ompelijakoulutus ei ole valikoitunut sattumalta.
The Liberty Projectin ohella alkuvuodesta lanseerattiin uusi, eettinen vaatemerkki The Collective Africa. Se myy Laura Monahanin suunnittelemia ja paikallisten valmistamia vaatteita, joissa mosambikilaiset perinnekankaat kohtaavat Mimmin kertoman mukaan modernin, eurooppalaisen tyylin.
– Viime syksynä Laura oli palaamassa Uuteen-Seelantiin. Hän suunnitteli pari vaatetta ja myi ne, ihan pari kappaletta, Mimmi valottaa merkin syntyä.
Vaatteilla oli tarkoitus kerätä vain vähän rahaa järjestölle, mutta toisin kävi.
– Sitten se vain kasvoi siitä, hän nauraa.
– Tässä on ollut ihan ihmeellinen suosio.
Nettikaupasta ja pop up -myymälöistä saatu tuotto menee kokonaisuudessaan The Liberty Projectin hyväksi, ja vaatemerkin tavoitteena on myös työllistää tulevaisuudessa järjestön kouluttamia naisia.
Kun Mimmiltä kysyy hänen intohimojaan, hän miettii vain lyhyen hetken.
– Jeesus, hän vastaa.
– Jeesus ja ihmisten kohtaaminen.
Kumpaakaan ei ole vaikea uskoa todeksi. Avoin ja ulospäinsuuntautunut nainen kertoo mielellään uskostaan ja tuntuu löytävän ystäviä kaikkialta, minne menee — niin Savon sydämestä kuin pian Intian valtameren rannoiltakin.