Trendi-ilmiöksi nousseella manifestoinnilla pyydetään universumilta esimerkiksi rakkautta tai unelmien uraa. Monen mielestä se toimii, mutta mitä ilmiöstä tulisi ajatella kristittynä?
Onko se todella näin helppoa: alat elää kuin olisit muuttamassa merenrantahuvilaan ja kohta huomaat asuvasi siellä. Tai asennoidut sinkkuna kuin olisit parisuhteessa, ja pian kumppani jo lojuu sohvallasi.
Moni uskoo, että näin se menee. Jos toivot universumilta konkreettisia asioita ja uskot saaneesi ne – tadaa – ajatuksen voima tuo ne luoksesi. Trendiksi noussutta ilmiötä kutsutaan manifestoinniksi, ja se on eräänlaista uushenkisyyteen vivahtavaa self helpiä.
Eräs manifestoinnin laji on myös TikTokissa trendiksi noussut lucky girl syndrome eli ”onnekkaan tytön oireyhtymä”, jonka mukaan menestys väistämättä seuraa sitä, joka pitää itseään onnekkaana.
Taustalla ajatus vetovoiman laista
Manifestoinnin taustalla on ajatus vetovoiman laista, jonka toi suuren yleisön tietoisuuteen australialainen Rhonda Byrne suositussa Salaisuus-kirjasarjassaan. Vetovoiman lain mukaan positiiviset ajatukset vetävät magneetin lailla puoleensa hyviä asioita ja negatiiviset pahoja.
”Jokaisella on vihdoin mahdollisuus muuttaa omat heikkoudet, sairaudet ja puutteet voimaksi, terveydeksi ja vauraudeksi”, Salaisuus-kirjaa esitellään suomalaisen kustantajan (WSOY) sivuilla.
Byrnen teoriaa on arvosteltu uushenkisyydestä ja pseudotieteellisyydestä, mutta silti moni on kertonut elämänsä mullistuneen sen myötä. Esimerkiksi eräs Byrnen opeista innostunut suomalainen julkisuuden henkilö on sanonut kiittäneensä unelmansa todeksi.
Miten manifestoinnista pitäisi ajatella? Toimiiko se? Entä miten se eroaa rukouksesta? Lue juttu Uuden Tien verkkolehdessä.