Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Marjaana Toiviaista haukuttiin saatanan kätyriksi – yli 30 ihmistä sai syytteen kunnianloukkauksesta

 

Marjaana Toiviainen. Kuva: Harri Lamminsalo

Helsingin käräjäoikeudessa alettiin keskiviikkona 15.5. käsitellä syytteitä pappi Marjaana Toiviaisen kunnianloukkauksista. Syytettyjä on yli kolmekymmentä.

Vuonna 2017 Marjaana Toiviainen sai Facebookin ja Messenger-viestipalvelun kautta viestejä, joissa esimerkiksi toivottiin hänen kuolemaansa ja raiskaamistaan. Viesteissä oli myös väitteitä hänen mielenterveydestään, ja Toiviaista haukuttiin esimerkiksi Allahin huoraksi ja saatanan kätyriksi.

”Tässä tekotapa on pitkälti identtinen. Toiviainen on hoitanut virkaansa tavalla, joka ei ole kaikkia miellyttänyt. Ja sitä on sitten sosiaalisessa mediassa kommentoitu”, kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen kuvaili kokonaisuutta oikeudenkäynnin alussa Helsingin Sanomien mukaan.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Hämäläisen mukaan syynä kunnianloukkauksiin on Toiviaisen halventaminen. Hämäläinen vaatii yhdelle syytetylle myös tuomiota laittomasta uhkauksesta, koska viestissä puhuttiin Toiviaista varten varatuista luodeista.

Toiviainen toimii pappina Oulunkylän seurakunnassa. Hänen työhönsä on kuulunut muun muassa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kotouttaminen. Hän on myös julkisuudessa tukenut näkyvästi maahanmuuttajia.

Osa syytetyistä on tunnustanut teon. Osa myöntää tekstit, mutta he kiistävät halventamistarkoituksen. Osa taas väittää, että viestit on kirjoitettu heidän koneeltaan heidän tietämättään. Suurin osa syytetyistä pitää tekstejä reaktioina Toiviaisen toimintaan pappina.  Heidän mielestään hänen pitäisi julkisuuden henkilönä kestää tavallista enemmän arvostelua. Esitutkinnassa ja oikeussalissa syytetyt tai heidän avustajansa ovat kuvailleet tekstejä esimerkiksi ohjeistuksiksi ja kannanotoiksi.

Hämäläinen nosti syytteen yhteensä yli 30:tä ihmistä vastaan. Hän ei nostanut syytettä kaikista kirjoituksista, koska osassa oli hänen mukaansa  kyse selvästi virkatoimintaan liittyvästä arvostelusta ilman loukkaamistarkoitusta.