Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen esittää Helsingin Sanomissa (5.5.), että suomalaisilta löytyy itseluottamusta, itsearvostusta ja optimismia.
Ojasen mukaan suomalaiset eivät ole esimerkiksi melankolisia ja kateellisia vaan paremminkin ”yksi maailman onnellisimmista kansoista”.
– Ihmisyyteen kuuluu kateellisuus, mutta sitä nähdään sielläkin, missä sitä ei ole. Epäoikeudenmukaisuuden huomioiminen ei ole kateutta, Ojanen erittelee.
Professorin mielestä suomalaisilta puuttuu kansallisylpeyttä, mitä tosin ”saatetaan urheilussa saada raaputettua esiin”. Mutta muuten Suomessa arvostetaan vaatimattomuutta ja nöyryyttä.
– Ne ovatkin hyviä ominaisuuksia, kunhan ei ammuta yli.
– Onnellisuutta on ollut aina, ja sana löytyy kaikista kulttuureista, mutta vasta viimeisen 20 vuoden aikana siitä puhuminen ja sen tutkiminen ovat selvästi lisääntyneet. Minulla on hyllyssä 25-30 psykologian perusteosta, joissa ei edes hakusanoilla viitata onnellisuuteen tai kiitollisuuteen. ”Happiness” tuli tutkimuksiin vasta 2000-luvulla.
Ojanen kehottaa viljelemään ystävällisyyttä ja olemaan kiitollisia elämän hyvistä asioista. Meidän pitäisi myös tukea ja kannustaa toisiamme, ”osoittaa sille katkerallekin, että maailmassa on hyviä asioita”.
Ojaselta on juuri ilmestynyt kaksi onnellisuuteen liittyvää kirjaa – Minerva Kustannuksen julkaisema Murra onnellisuuden esteet sekä Perussanoman Onnellisuuden käsikirja.
Onnellisuuden käsikirjassa Ojanen esittelee 111 onnellisuutta lisäävää ”niksiä”. Tärkeimmäksi niistä hän nostaa kirjassa viimeisen, jonka nimi on ”Suurin niistä on rakkaus”. Ojanen siteeraa siinä Paavalin Ensimmäistä korinttolaiskirjettä.
”Tiesin heti, että haluan päättää kirjani tähän Paavalin kuvaukseen rakkaudesta. En tiedä parempaa onnellisuuden ohjetta. Ilman rakkautta ihmisen on mahdotonta elää hyvää ja onnellista elämää”, Ojanen kirjoittaa.