Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Markku Ojanen: suomalaiset yksi maailman onnellisimmista kansoista

 

Markku Ojanen. Kuva: Päivi Hihnala

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen esittää Helsingin Sanomissa (5.5.), että suomalaisilta löytyy ”itseluottamusta, itsearvostusta ja optimismia”.

Ojasen mukaan suomalaiset eivät ole esimerkiksi ”melankolisia ja kateellisia” vaan paremminkin ”yksi maailman onnellisimmista kansoista”.

– Ih­mi­syy­teen kuu­luu ka­teel­li­suus, mut­ta si­tä näh­dään siel­lä­kin, mis­sä si­tä ei ole. Epä­oi­keu­den­mu­kai­suu­den huo­mioi­mi­nen ei ole ka­teut­ta, Ojanen erittelee.

Pro­fes­so­rin mie­les­tä suo­ma­lai­sil­ta puut­tuu kan­sal­li­syl­peyt­tä, mi­tä to­sin ”saa­te­taan ur­hei­lus­sa saa­da raa­pu­tet­tua esiin”. Mut­ta muu­ten Suomessa ar­vos­tet­aan vaa­ti­mat­to­muut­ta ja nöy­ryyt­tä.

– Ne ovat­kin hy­viä omi­nai­suuk­sia, kun­han ei am­mu­ta yli.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

– On­nel­li­suut­ta on ol­lut ai­na, ja sa­na löy­tyy kai­kis­ta kult­tuu­reis­ta, mut­ta vas­ta vii­mei­sen 20 vuo­den ai­ka­na sii­tä pu­hu­mi­nen ja sen tut­ki­mi­nen ovat sel­väs­ti li­sään­ty­neet. Mi­nul­la on hyl­lys­sä 25-30 psy­ko­lo­gian pe­rus­teos­ta, jois­sa ei edes ha­ku­sa­noil­la vii­ta­ta on­nel­li­suu­teen tai kii­tol­li­suu­teen. ”Hap­pi­ness” tu­li tut­ki­muk­siin vas­ta 2000-lu­vul­la.

Ojanen ke­hot­taa vil­je­le­mään ys­tä­väl­li­syyt­tä ja ole­maan kii­tol­li­sia elä­män hy­vis­tä asiois­ta. Mei­dän pi­täi­si myös tu­kea ja kan­nus­taa toi­siam­me, ”osoit­taa sil­le kat­ke­ral­le­kin, et­tä maail­mas­sa on hy­viä asioi­ta”.

Ojaselta on juuri ilmestynyt kaksi onnellisuuteen liittyvää kirjaa – Minerva Kustannuksen julkaisema Murra onnellisuuden esteet sekä Perussanoman Onnellisuuden käsikirja.

Onnellisuuden käsikirjassa Ojanen esittelee 111 onnellisuutta lisäävää ”niksiä”. Tärkeimmäksi niistä hän nostaa kirjassa viimeisen, jonka nimi on ”Suurin niistä on rakkaus”. Ojanen siteeraa siinä Paavalin Ensimmäistä korinttolaiskirjettä.

”Tiesin heti, että haluan päättää kirjani tähän Paavalin kuvaukseen rakkaudesta. En tiedä parempaa onnellisuuden ohjetta. Ilman rakkautta ihmisen on mahdotonta elää hyvää ja onnellista elämää”, Ojanen kirjoittaa.

 
Artikkelibanneri perussanoma