Maailman naisten puolestapuhuja Marli Spieker päätti tänään viikon kestäneen Suomen vierailunsa. Vierailun aikana Spieker muistutti, että pelkkä lainsäädännön muuttaminen ei auta yhteiskuntien ongelmiin.
– Mikään laki ei muuta ihmistä. Maailmankuva puhuu edelleen kovempaa. Voimme ajaa läpi kuinka monta lakia hyvänsä, mutta jos naiset edelleen uskovat tyttäriensä olevan kelvottomia ja likaisia ilman ympärileikkausta, mikään ei muutu, Spieker sanoo.
Yhdysvalloissa asuva Marli Spieker on Project Hannahin, suomalaisittain Hanna-työn äiti. Hänen ideoimaansa ohjelmaa Naiset toivon lähteellä, kuullaan 58 eri kielellä sadassa eri maassa. Miljoonat heikossa yhteiskunnallisessa asemassa elävät naiset ovat saaneet apua elämäänsä Hanna-työn kautta.
– Paraguayssa eräs hallituksen jäsen kiitti meitä puheessaan heidän kulttuurinsa puhdistamisesta. Olin iloinen, että hän puhui kulttuurin puhdistamisesta, ei muuttamisesta, koska sitä me emme tee.
– Erilaiset kulttuurit ovat valtava rikkaus moninaisuudessaan, mutta niiden elämää tuhoaviin käytänteisiin on puututtava, kuten tyttöjen ympärileikkaukseen, Spieker sanoo.
”Pohjimmiltaan ongelma on sama”
– Jumala on polttanut sydämeeni kuvan kärsimyksestä, pelosta ja epätoivosta, jota miljoonat sisaremme kokevat eripuolilla maailmaa. Silti toivon vaikutuksen näkeminen saa minut uudestaan ja uudestaan täyteen energiaa.
Marli Spieker uskoo, että naisten hätä maanosasta riippumatta on pohjimmiltaan hyvin samankaltaista.
– Kymmenisen vuotta sitten olin Ruotsissa kertomassa tekemästämme työstä. Sain yllättävään palautetta etenkin nuorilta naisilta: Kaikki mitä puhuit, lukuun ottamatta sitä, että meillä on koulutus, työ, sosiaaliturva ja terveydenhuolto, puhuit juuri meistä, monet naiset sanoivat.
– Olin puhunut tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunteesta, elämästä vailla päämäärää.
Spiekerin mielestä länsimaiset naiset ovat vallan, rahan ja kauneuden harhaan johtamia.
– Mikään noista asioista ei vastaa naisen tarpeeseen olla rakastettu ja ymmärretty. Ne eivät myöskään tuo merkityksellistä elämää.
Itsenäisyyttä länsimaisen naisen ylpeyden aiheena Spieker pitää myyttinä.
– Olemme kuin sopuleita. Menemme tasan tarkkaan sinne, minne media meitä johdattaa, Spieker toteaa.
Spiekerin kokee, että Euroopassa tiedetään jopa liikaa maailman ihmisoikeusrikkomuksista.
– Amerikassa ihmiset eivät yleensä kestä kuulla tosiasioita esimerkiksi ihmiskaupasta. Euroopassa taas ollaan suorastaan turtuneita.
Spieker on kiitollinen Jumalalle, että 13 vuotta sitten syntynyt idea radiotyöskentelystä on saanut kasvaa nykyisiin mittoihinsa.
– On valtavaa saada olla kertomassa toivonsa menettäneille naisille, että he ovat mittaamattoman arvokkaita Jumalan kuvia. Toivo paremmasta kuuluu heillekin.
Lue koko haastattelu Uusi Tie -lehden seuraavasta numerosta (20)