Hyvät: Andy Byrd Send-tapahtumassa: ”Eurooppa on selvästi heräämässä hengellisesti” Kotimaa: Suomalaiset kannattavat oikeutta tuoda julki omaa uskontoa

Matalankynnyksen Walk in terapia tuo avun ensihätään – ”Ei ole olemassa liian pientä huolta”

 

Keskusteluapua kannattaa hakea, jos jokin asia huolettaa. Kun apua saa ajoissa, ongelmat eivät kasvat niin suuriksi. Kuvituskuva: Pixabay

Opiskelijoiden mielenterveysviikkoa vietetään 7.–13.4.2025 teemalla “Mitä kuuluu opiskelija?”. Yhä useampi nuori kamppailee mielenterveyden kanssa yksin liian pitkään. Walk in terapia on kehitetty tilanteisiin, joissa apua tarvitaan heti.

Moni nuori hakeutuu mielenterveysavun piiriin vasta silloin, kun kaikki tuntuu kaatuvan päälle. Syitä viivyttelyyn on monia.
“Voi olla häpeää omasta tilanteesta. Tai tunne siitä, että minun ongelmani eivät ole tarpeeksi vakavia. Joillain taustalla on huonoja kokemuksia – tunne siitä, ettei tullut kuulluksi. Usein myös kuvitellaan, ettei palveluihin pääse tai ei tiedetä, mistä apua saa”, kertoo Lasten ja  nuorten keskuksen projektipäällikkö Miika Niemelä Walk in terapian valtakunnallistamishankkeesta.

Walk in terapia on maksuton, ratkaisukeskeinen keskustelukäynti, johon ei tarvita lähetettä tai diagnoosia. Nuori kohtaa koulutetun ammattilaisen, joka auttaa jäsentämään tilannetta ja näkemään omat vahvuudet.
“Walk in terapian tavoitteena on lisätä toiveikkuutta ja auttaa nuorta näkemään, että hän selviää. Nuori on oman elämänsä asiantuntija – koulutettu ammattilainen tuo rakenteen ja turvallisen tilan keskustelulle. Käyntien ei tarvitse jäädä vain yhteen. Halutessaan asiakas voi tulla useamman kerran. Hän päättää itse, mitä tarvitsee”, Niemelä sanoo.

Mikael Juntunen neliöb. 29.3.-13.4.

Keskustelun jälkeen suunta selkeni

Nuoret ovat kokeneet Walk in terapian aidosti matalan kynnyksen palveluna. He ovat kertoneet, että käynnillä oli merkitystä erityisesti siksi, että heidät kohdataan arvostavasti ja heidän tilanteensa otetaan vakavasti. Kohtaaminen luo toivoa.
“Asiakkaiden palautteissa on korostunut kokemus siitä, että selkeä ja jäsennelty keskustelu auttoi sekavassakin tilanteessa. Rakenteellinen kohtaaminen loi tunnetta toimijuudesta ja asiat tuntuivat olevan paremmin asiakkaan hyppysissä”, Niemelä kuvailee.

Toukokuussa voimaan astuu terapiatakuu.

Niemelä painottaakin juuri sitä, että apua haettaisiin ennen kuin avun tarve muuttuu palvelun tarpeeksi.
“Ei ole olemassa liian pientä huolta. Walk in terapia on olemassa juuri sitä varten, että ensimmäisen askeleen ottaminen olisi mahdollisimman helppoa. Kannustamme asioiden varhaiseen käsittelyyn turvallisella tavalla!”

Mielenterveyspalveluiden saatavuus on ollut pitkään kriittinen puheenaihe.Toukokuussa voimaan astuu terapiatakuu.
“Jos saisin toivoa yhtä muutosta tulevaisuuden suhteen, se olisi tämä: palveluihin pääsyn pitää olla sujuvampaa ja nopeampaa. Walk in terapia on yksi konkreettinen vastaus tähän tarpeeseen. Me näemme jo nyt, miten se todellakin toimii”, Niemelä summaa.