Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Matkalaukkuun mahtuva kriisiradio auttaa katastrofialueilla

 

Kriisiradio-ohjelmat on tarkoitettu nimenomaan katastrofialueella asuvien tueksi

Kun luonnonkatastrofi iskee, kriisialueella asuvat ihmiset janoavat tietoa. Tähän tarpeeseen on kehitetty kriisiradio, jota voidaan kuljettaa kahdessa matkalaukussa minne päin maailmaa tahansa.

Suomessa parhaillaan vieraileva kriisiradiotyön koordinaattori Mike Adams kertoo, että tavoitteena on saada radiostudio pystytetyksi ja ohjelmat kuuluviin 72 tunnin kuluttua katastrofin alkamisesta. Ohjelmilla pyritään antamaan elintärkeää tietoa ja pelastamaan ihmishenkiä.

Mike Adamsin edustamalla First Response Radiolla on tällä hetkellä käytössä viisi kriisiradiopakettia Indonesiassa, Intiassa, Filippiineillä ja Singaporessa. Jokainen paketti koostuu kahdesta matkalaukusta. Toisessa on radiostudio ja toisessa lähetin, jonka kuuluvuussäde on jopa 20 kilometriä.

– Oikea tieto oikeaan aikaan voi pelastaa henkiä. Auttamista ei ole ainoastaan ruoan tai suojan tarjoaminen. Auttamista on myös tiedon jakaminen, Englannissa asuva amerikkalaissyntyinen Mike Adams muistuttaa.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Viimeksi kriisiradio pystytettiin heinäkuussa tulva-alueelle Intian Assamissa. Siellä paikallinen, työhön koulutettu tiimi pääsi radioimaan kriisiohjelmaa kolmen vuorokauden kuluttua tulvan nousemisesta.

Kriisiradiotyö alkoi tsunamista

Medialähetys Sanansaattajien yhteistyökumppani First Response Radio alkoi kehitellä kriisiradiota vuoden 2004 tsunamin jälkeen. Indonesian tsunamialueella Mike Adams kertoo nähneensä, kuinka suuri merkitys radio-ohjelmilla on katastrofialueen ihmisille.

– Jos ihmiset eivät tiedä, mitä ympärillä oikeasti tapahtuu, mielikuvitus lähtee liikkeelle. Esimerkiksi Pakistanin maanjäristyksessä vuonna 2005 ihmiset luulivat, että jyrinä tuli pommikoneista. He pelkäsivät jopa ydinsotaa. Oikea tieto on tärkeää.

Kriisiradio-ohjelmat on tarkoitettu nimenomaan katastrofialueella asuvien tueksi, ei muun maailman tiedonjanon tyydyttämiseksi. Ohjelmia radioidaan kellon ympäri, yleensä noin kuukauden ajan.

Jotta lähetykset saadaan käyntiin nopeasti, kaluston on oltava valmiina ja ihmisiä koulutettuna. Silloin kun kriisirintamalla on hiljaista, Mike Adams käy kouluttamassa uusia tiimejä erityisesti katastrofialttiissa Aasian maissa. Myös yhteistyön kehittäminen paikallisten viranomaisten kanssa on tärkeää.

Mike Adams ja kriisiradiomatkalaukku ovat tavattavissa ti 4.9. klo 18 Radio Dein tiloissa pidettävässä kriisiradioillassa.

 

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa