Kristillisen mediatyön tekijät eri puolilla maailmaa ovat nopeasti mukauttaneet ohjelmiaan vastaamaan ihmisten kysymyksiin ja pelkoihin. Koronakriisi on medialähetystyölle suuri mahdollisuus.
Koronaviruspandemia vaikuttaa myös Medialähetys Sanansattajien (Sansa) kansainvälisten kumppanien arkeen. Aasiassa toimivan medialähetysjärjestö FEBC:n (Far East Broadcasting Company) pääjohtaja Edward W. Cannon kertoo, että mediatyö jatkuu jokaisessa maassa, jossa järjestöllä on toimintaa:
− Työskentelemme aina paikallisen kirkon ja paikallisten työntekijöiden kanssa, sillä heillä on paras tilannekuva. Lähetystemme sisältö on sama: sanoma Jeesuksesta. Iloksemme olemme saaneet huomata, että internetissä ladattujen ohjelmasisältöjen määrä on kasvanut moninkertaisesti. Ihmiset todellakin kuuntelevat.
FEBC:n Kiinan-työn johtaja, pastori Raymond Lo kertoo, että pandemiasta huolimatta he haluavat tuottaa uusia ohjelmia. Ohjelmissa annetaan myös koronavalistusta ja rukoillaan kuuntelijoiden puolesta.
– Ihana elämä -nimiseen ohjelmaan koostamme koskettavia tarinoita ihmisistä epidemian keskellä. Ohjelma rohkaisee ja auttaa kuuntelijoita ymmärtämään toisiaan. Keskustelemme myös epidemiasta ja paniikin välttämisestä. Toinen uusi ohjelma on erityisesti niille, jotka kärsivät henkisesti tästä tilanteesta, Raymond Lo antaa esimerkkejä.
Kiinassa FEBC tarjoaa rukoustukea radion lisäksi sosiaalisen median WeChat-ryhmissä ja puhelimitse. Ohjelmien juontajat ja pastorit ovat päivittäin yhteydessä kuuntelijoihin.
Rohkaisua, Raamattua ja tietoa
FEBC-Japanin henkilökunta siirtyi työskentelemään kotoa käsin jo helmikuun puolivälissä, ja radio-ohjelmia nauhoitetaan kotona. Apulaisjohtaja Takanori Nagakuran ohjelmat sisältävät myös rohkaisua ja käytännön ohjeita, kuinka toimia uudessa tilanteessa.
Myös Mongolian Wind FM -perheradioaseman henkilökunta siirtyi jo helmikuussa enimmäkseen etätöihin. Suorat lähetykset tehdään kuitenkin normaalisti studiossa, ja niissä jaetaan puolen tunnin välein tietoa virustartunnan ehkäisemisestä. Kuuntelijoita neuvotaan välttämään väärän tiedon ja huhujen levittämistä sekä seuraamaan viranomaisten ohjeita ja määräyksiä.
Kambodžassa perheradio Krusa FM:n toiminta on jatkunut melko normaalisti, sillä koronatapausten määrä on toistaiseksi maltillinen. FEBC-Kambodžan johtaja Makara Samphalin mukaan ohjelmiin voidaan esimerkiksi yhä kutsua ulkopuolisia haastateltavia.
Krusa FM:n radioi terveysministeriön koronatietoiskuja puolen tunnin välein. Koska julkiset kokoontumiset on kielletty, sunnuntain ohjelmistoon on lisätty raamatunopetusta. Myös arkisin radioidaan rohkaisevaa raamatunopetusta.
Sansan Aasian aluepäällikkö Ilkka Kastepohja on ilahtunut, että järjestön kansainväliset mediakumppanit eivät ole lamaantuneet koronaviruksen vuoksi. Ohjelmia on muutettu nopeasti vastaamaan ihmisten kysymyksiin ja pelkoihin. Nyt jos koskaan ihmiset etsivät elämäänsä toivoa.
Myös TWR siirtyi etätöihin
Maailmanlaajuisesti toimiva TWR (Trans World Radio) on myös siirtynyt etätyöhön niin paljon kuin mahdollista. Microsoftin Teams-alusta sekä videoneuvottelut ja -puhelut oli jo aiemmin otettu käyttöön eri maissa.
− Kiitän Jumalaa siitä, että TWR:n koko henkilöstö oli ehditty kouluttaa niiden käyttämiseen, kertoo TWR:n Euroopan ja Afrikan alueen apulaisjohtaja Branko Bjelajac.
Koronakriisin laajetessa TWR-Aasian Kiinan-työn osasto loi nopeasti uuden ohjelmasarjan, Epätoivosta toivoon. Lyhyet ohjelmat koostuvat rohkaisusta, evankelioivista puheenvuoroista ja Raamatun tarjoamasta toivosta. Aiheina käsitellään myös pelkoa, huolta ja kuolemaa.
Sarja alkoi mandariinikiinan kielellä, mutta kielivalikoima laajenee. Ohjelmia voi kuunnella myös netissä ja jakaa sosiaalisessa mediassa.
SAT-7 panostaa suoriin lähetyksiin
Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa toimivan satelliittitelevisio SAT-7:n kaksi arabiankielistä kanavaa sekä turkin- ja farsinkieliset kanavat toimivat nyt tavallista pienemmällä miehityksellä, eikä uusia ohjelmia nauhoiteta.
Useimmat SAT-7:n ohjelmat tehdään Egyptissä, Libanonissa, Turkissa ja Kyproksella. Suoria lähetyksiä halutaan jatkaa, hallitusten ohjeita noudattaen.
Arabiankielinen lastenkanava SAT-7 Kids alkoi tehdä kahta suosittua ohjelmaa suorina Facebook Live -lähetyksinä. Sen jälkeen Facebookissa tulleiden reaktioiden, tykkäysten ja kommenttien määrä kaksinkertaistui. Kuukauden aikana sivujulkaisuja katsottiin noin 900 000 kertaa.
Sosiaalisen median suorat lähetykset tavoittavat paljon niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät katso televisiota.
− Suoriin lähetyksiin tulee kahdesti kuussa ohjelma, jossa lapset voivat kertoa meille ongelmistaan ja rukoilla kanssamme, kertoo SAT-7:n toimitusjohtaja Rita Elmounayer.
Myös Sansan uusi Toivonverkko-sivu palvelee korona-aikana.