Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Mekane Yesus -seminaarin johtajuuskoulutus otti uuden askeleen

 

Tuula Siljanen toimii johtajuuskoulutuksen dekaanina. KUVA: MATTI KORHONEN

Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon seminaari Addis Abebassa on saavuttanut merkittävän virstanpylvään, kun sen johtamisen tiedekunnassa alkaa organisaatioiden johtamisen maisteriohjelma (MA in Organizational Leadership). Lisäksi Etiopian opetushallitus on hyväksynyt ohjelman akkreditointihakemuksen eli kyseessä on valtion virallisesti hyväksymä Mekane Yesus -seminaarin maisteriohjelma.

– Tämä on historiallinen tapaus, sillä se on Mekane Yesus -seminaarin ensimmäinen virallisesti akkreditoitu ohjelma. Teologiassa annetaan maisterikoulutusta, mutta sille ollaan vasta nyt hakemassa akkreditointia, johtamisen tiedekunnan dekaani, kauppatieteiden tohtori Tuula Siljanen kommentoi Uudelle Tielle.

Maisteritutkinnon suorittaneet voivat hakeutua johtaviin ja erilaisiin kehittämistehtäviin sekä julkishallintoon että yrityksiin. Akkreditoinnin myötä maisterit ovat kelpoisia valtion ja kuntien virkoihin. Lisäksi maisteritutkinnon suorittaneet ovat hakukelpoisia suorittamaan tohtorin tutkintoja valtion yliopistoihin.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Etiopiassa toimii useita kolmannen sektorin järjestöjä, jotka työskentelevät monissa yhteiskunnan kehittämisen kannalta tärkeissä kehittämisprojekteissa. Valmistuneet voivat hakeutua myös tällaisten järjestöjen ja protestanttisten kirkkojen palvelukseen, Siljanen kertoo.

Maisteriohjelma on ollut johtamisen tiedekunnan toimintasuunnitelmassa usean vuoden ajan, mutta sitä alettiin valmistella vasta tämän vuoden tammikuussa. Valmisteluun osallistui Kansanlähetyksen lähetystyöntekijänä toimivan Siljasen lisäksi muitakin suomalaisia: tohtori Raija Timonen, professori Anna-Maija Lämsä ja yliopettaja Tommi Auvinen.

Naisopiskelijoille tukea

Mekane Yesus -seminaarin teologisesta tiedekunnasta ja musiikkikoulusta valmistuu kirkolle evankelistoja, pappeja ja kanttoreita. Niiden lisäksi kirkko tarvitsee myös johtamisen ja talousalan asiantuntijoita.

– Mekane Yesus -kirkon missio on kokonaisvaltainen. Sen toimintaan liittyy julistus, palvelu ja koko yhteiskunnan palvelu ja vaikuttaminen. Kirkko haluaa olla vastuullisesti mukana Etiopian yhteiskunnan kehittämisessä. Sillä, että yhteiskunnassa eri tehtävissä toimii aktiivikristittyjä monenlaisissa tehtävissä, erityisesti johtavissa tehtävissä, on suuri merkitys koko yhteiskunnan kehityksen kannalta, Tuula Siljanen sanoo.

Liikemiesten lähetysliitto on myöntänyt maisteriohjelman naisopiskelijoiden stipendeihin 4 000 euroa, mikä mahdollistaa viiden naisopiskelijan osittaisen stipendin. Lisäksi liikemiesten lähetysliitto tukee maisteriohjelmaa avustamalla tietokoneiden hankintaa opiskelijoiden käyttöön.

Pääsykokeet maisteriohjelmaan järjestetään 23.-24. lokakuuta ja koulutus alkaa marraskuussa. Kaksi vuotta kestävään maisteriohjelmaan voidaan ottaa neljäkymmentä opiskelijaa vuosittain. Hakukelpoisia ovat hakijat, jotka ovat suorittaneet kandidaatintutkinnon johtamisen, organisaatioiden kehittämisen tai taloushallinnon alalta. Myös muiden alojen kandidaattitutkinnon suorittaneet voivat hakea koulutukseen, mutta heidän on suoritettava ylimääräisiä ”siltaopintoja” johtamisen ja taloushallinnon alalta.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie