Pastori selvisi Meksikon pahamaineisessa Juarezin rajakaupungissa kesäkuussa tehdystä murhayrityksestä. Pastori kertoo, että hänet oli otettu kohteeksi, koska seurakunnan työ vahingoitti huumekartellien toimintaa.
Palkkamurhaaja oli tullut pastorin kotiin, pakottanut tämän polvilleen, sanonut ”et tiedä kenen kanssa olet tekemisissä” ja vetänyt liipaisimesta. Kun pyssy kuitenkaan ei lauennut, mies iski pastorin tajuttomaksi, varasti hänen lompakkonsa ja pakeni.
”Seurakunnassa tekemämme työn kautta olemme vaikuttaneet huumekauppaa ja rikollisuutta harjoittavien ryhmien toimintaan. Emme tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi.” Näin selittää pastori, jonka nimeä turvallisuussyistä ei kerrota. Hyökkäys tapahtui vain muutama päivä toisen paikallisen pastorin Eduardo Garcian murhan jälkeen (kuvassa).
Viime vuosina väkivaltaisten kuolemien määrä Meksikossa on noussut dramaattisesti. Vuonna 2017 Meksikossa tehtiin yli 30 000 murhaa. Yksi Meksikon väkivaltaisimmista kaupungeista on Juarez Chihuahuan maakunnassa. Siellä 80 % murhista liittyy huumeteollisuuteen. Yksin kesäkuussa kaupungissa tehtiin 177 murhaa, eli joka päivä kuusi murhaa.
Aktiiviset kristityt vievät rikollisilta nuoret
Väkivalta koskettaa jokaista, mutta ”aktiivisesti uskoaan harjoittavat kristityt” ovat erityisen haavoittuva kohde. Näin sanoo Dennis Petri, Open Doorsin Latinalaisen Amerikan analyytikko. Kun otetaan huomioon, että 90 % Meksikon väestöstä on kristittyjä, oleellista ei ole se, että joku on kristitty, vaan henkilön käyttäytyminen kristillisen vakaumuksensa vuoksi. Jos kristitty tekee sosiaalista työtä, esim. avaa huumeklinikan tai organisoi nuorisotyötä, hänestä tulee uhka järjestäytyneelle rikollisuudelle. Kirkko vie näiltä nuoret.
Dennis Petri kertoo seurakunnan johtajasta, joka tapettiin huumeklinikan perustamisen jälkeen. Hän oli kieltäytynyt sulkemasta klinikkaa uhkauksista huolimatta. Toinen seurakunnan johtaja aloitti jalkapallojoukkueen pojille, joista jotkut toimivat huumekartellien vasikoina. Kun yksi pojista sanoi, ettei enää halunnut toimia vasikkana, hänet tapettiin.
Kolehtirahat houkuttavat
Vielä selvempi esimerkki siitä, miksi kristityt helposti ovat väkivallan kohteena, on seuraava: seurakunnilla ja niiden johtajilla on paljon rahaa ja kolehti tarjoaa heti käteistä – kartellin jäsenet vain tulevat sisään, lukitsevat ovet ja käskevät seurakuntalaiset tyhjentämään taskunsa.
Chito Aguilar, entinen huumekauppias, joka nykyisin johtaa erästä seurakuntaa, kertoo: ”Kirkko on kuin lähikauppa. Jos siellä on 40 tai 50 – tai jopa 100 ihmistä – heillä on rahansa mukanaan kolehtia varten. Heistä tulee helppo kohde. Kahdeksan kartellin jäsentä kävelee sisään kirkkoon, pari jää oville ja muut alkavat kerätä kelloja, sormuksia, lompakoita, kaikki viedään. Hyökkääjillä on helppo kohde.”
Lue lisää Meksikon tilanteesta