Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Merja ja Pekka Laaksosen uusi joululaulu avaa ­Kansanlähetyksen videojoulukalenterin

 

Merja ja Pekka Laaksonen tekevät musiikkia ja laulukeikkoja tasaiseen tahtiin. He asuvat nykyään Sastamalassa, joka on heidän kotiseutuaan. Kuva: Esa Mäkinen

Kansanlähetys julkaisee tänä vuonna viidennen videojoulukalenterinsa. Kalenterin ensimmäisenä päivänä luukusta avautuu uusi joululaulu.

Minä toivon taivaan valoa -laulu on syntynyt Sastamalassa, missä sen esittäjät Merja ja Pekka Laaksonen nykyisin asuvat. Laulu kertoo vanhasta sanomasta, siitä, kuinka Jumala tuli ihmiseksi ja voitti kuoleman. Laaksoset tietävät, että se pysyy ajankohtaisena, vaikka aika kuluu ja maailma muuttuu.

– Iltaisin, kun rukoilen läheisteni puolesta, pyydän heille uskoa, toivoa ja rakkautta.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

– Nykyään ihmisillä on usein niin kiireistä ja monia vaatimuksia: miten pitäisi elää ja kuinka vastata kaikkiin haasteisiin. Itselleni toivo nousee siitä, että riitän Jumalalle tällaisena, Merja Laaksonen pohtii.

Pekka Laaksoselle joululaulut ovat merkinneet paljon lapsesta saakka. Hän on tehnyt noin viisikymmentä joululaulua yksin ja muiden säveltäjien kuten Petri Laaksosen ja Jussi Rasinkankaan kanssa. Tässä uusimmassa laulussa kerrotaan siitä, mitä joululta voisi toivoa itselleen ja muille.

– Kypsyttelin aihetta mielessäni kaiken kaikkiaan noin kuukauden ajan. Laulu syntyi lopulta parissa tunnissa. Sanat ja sävelet virisivät samalla kertaa, Pekka Laaksonen kertoo.

Yhdessä lähetystyöntekijöiden kanssa

Videojoulukalenterin on tehnyt yhdessä Kansanlähetyksen lähetystyöntekijöiden kanssa Donkki-lehden toimitussihteeri Mika Järvinen. Hän kertoo, että osa videoista on ulkomailta ja osa on Suomessa kuvattua.

– Koska tänä vuonna on Kansanlähetyksen juhlavuosi, mukana on myös järjestön seniorilähettejä. Joihinkin alueisiin palataan vanhojen valokuvien kautta, Mika Järvinen sanoo.

Nykyisestä työstä kalenterissa ovat esillä muun muassa Bulgaria ja Japani. Järvinen kertoo, että molempien maiden videoissa paikalliset ihmiset saavat äänensä kuuluviin.

Videojoulukalenteri sopii kaiken ikäisten katsottavaksi. Sen rinnalle on tänäkin vuonna julkaistu paperinen joulukalenteri, jonka luukkujen kuvitus liittyy netissä avautuvan kalenterin sisältöön.

– Luukkujen kautta tulevat lähetystyö ja kansainvälisyys lähelle katsojia. Teemat eivät ole aina pelkästään asiaa. Tuotantovaiheessa minua koskettaa ja yllättää aina se, että ihmiset ovat valmiita hyvin avoimesti kertomaan tunteistaan kameran edessä.

Joka sunnuntaina kalenterista voi katsoa hartauden. Niitä pitävät muun muassa Leif Nummela ja Vesa Ollilainen.

– Meidän kalenterimme sisältö nousee siitä sanomasta, mistä joulussa on alunperinkin kyse, Vapahtajan syntymästä.

Mika Järvinen iloitsee siitä, että joulukalenterin myötä voi auttaa lähetystyön tekemistä.

– On etuoikeus kuulla kertomuksia lähetyskentiltä ja saada olla auttamassa Suomesta käsin lähetystyötä. Minua innostaa myös näin 50-vuotisjuhlavuotena historiallisten tarinoiden kuuleminen. On tärkeätä tuntea Kansanlähetyksen juuria. Tieto siitä, mitä on tapahtunut ja mitä on tehty aikaisemmin, auttaa ymmärtämään myös nykypäivää ja hahmottamaan tulevaisuutta.

TEKSTI: ANNE LEPIKKO

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet