Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Messiaanisten määrä kymmenkertaistui 20 vuodessa

 

Israelissa on modernin yhteiskunnan köyhyysongelmia. Kuvassa Chabad-järjestön vapaaehtoisia täyttämässä ruoka-avustuslaatikoita. Shutterstock.com

Yhä useampi ranskanjuutalainen muuttaa Israeliin. Syrjivien asenteiden ja jopa konkreettisten väkivallantekojen esiintyessä juutalaisilla syttyy helposti ajatus muutosta kansankotiin.

Israelissa on kaikkiaan pari sataa messiaanista seurakuntaa. Jäsenistöä niissä on yhteensä noin 20 000, joten seurakunnan keskikoko on joitain kymmeniä. Myös aivan pieniä, muutaman henkilön rukousryhmiä on paljon.

Messiaanisten juutalaisten määrä on lisääntynyt suhteellisesti huomattavalla vauhdilla, ja heitä on maassa jo kymmenkertainen määrä verrattuna 1990-luvun alkuun.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Uskonnollisille juutalaisille Jeesus-uskoisuus on kova pala. Messiaanisten katsotaan liittyneen vainoajiin, kristittyihin.
– Suurin osa israelilaisista on kuitenkin hyvin maallistuneita ja melko välinpitämättömiä uskonnollisista kysymyksistä, telavivilaisen Adonai Roi -seurakunnan nuorisopastori Simon Stout sanoo.

Merkitystä on paljon sillä, missä liikutaan.
– Esimerkiksi Tel Aviv on hyvin vapaamielinen kaupunki. Täällä messiaanisiin juutalaisiin ei kohdistu vihamielisyyttä.
– Moni maallistunut juutalainen ajattelee, että jos ihminen uskoo Jumalaan – siis suunnilleen mihin tahansa jumalaan – hän pelastuu. He eivät siis ole kovin huolissaan itsestään tai muistakaan.

Opillisesti erilaisia – hengeltä yhtenäisiä

Viime vuosina kiinnostunut messiaanisten uskoon on jopa kasvanut Israelissa. Tämä on näkynyt myönteisiä juttuina tiedostusvälineissä.

Messiaaniset juutalaiset eivät ole muodostaneet laajoja organisaatiota. Seurakunnat toimivat useimmiten yhdistyksinä tai eivät turvallisuussyistä ole edes rekisteröityneet.

Seurakunnat ovat opillisesti itsenäisiä, eivätkä ole sitoutuneet yhteiseen linjaan. Vaikutteita oppiin on tullut niin Venäjän helluntailiikkeestä kuin Yhdysvaltojen etelän baptismista. Enemmistöä seurakunnista voi verrata suomalaiseen vapaaseen kristillisyyteen.
– Osalle seurakunnista on tärkeää seurata tarkasti Tooraa. Osa on äärikarismaattisia. Kaikenlaista löytyy, pastori Shmuel Salway Adonai Roi -seurakunnasta kuvailee.
– Emme halua rakentaa muureja välillemme. Meitä on sen verran vähän, että on helppoa kokea yhteyttä, vaikka näkemyksiä on erilaisia.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa messiaaniset juutalaiset ovat organisoituneempia. He ovat muun muassa muodostaneet Messianic Jewish American Alliance -yhteenliittymän. Heinäkuussa Pennsylvaniassa vietetään vuotuista Messiah-konferenssia, joka kokoaa tuhansia messiaanisia juutalaisia viikoksi yhteen.

Hyvinvointi ei jakaannu tasan

Messiaaniset ovat hankalassa välikädessä poliittisesti: he ovat uskovien kristittyjen tavoin arvokonservatiiveja esimerkiksi suhteessa homoavioliittoihin ja aborttiin, toisaalta konservatiiviset puolueet suhtautuvat messiaanisiin kaikkein nihkeimmin.
– Äänestyskopissa on joskus todella hankalaa, Simon Stout kuvailee hymyillen.

Taloudellinen ja sosiaalinen huonovointisuus lisääntyy Israelissa. Jo neljännes väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Maa on kohdannut taloushaasteita, ja muun muassa asuntojen hintojen huima nousu on vaikeuttanut tavallisen israelilaisen elämää.

Israelin työttömyysaste on siedettävä, ja maan taloudellinen iskukyky on säilynyt. Silti yhä useampi putoaa kyydistä.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa on viime vuosina kyseenalaistettu ortodoksijuutalaisten asema. Vanhoillisen uskontulkinnan ja elämäntavan valinneet on perinteisesti vapautettu asepalveluksesta, ja he elävät yhteiskunnan maksamalla avustuksella.
– Juuri ortodoksijuutalaiset, monilapsiset perheet ovat usein köyhiä, Stout sanoo.

Maahanmuuttoaalto Ranskasta

Antisemitismi tuntuu voimistuvan ajoittain eri puolilla Eurooppaa. Syrjivien asenteiden ja jopa konkreettisten väkivallantekojen esiintyessä juutalaisilla syttyy helposti ajatus muutosta kansankoti-Israeliin.
– Uusin muuttoaalto näyttää tulevan nyt Ranskasta, Shmuel Salway arvioi.
Ranskan muslimiradikaalit ovat kiristäneet otettaan suurien kaupunkien lähiöissä.

Myös amerikanjuutalaisia muuttaa Israeliin kaiken aikaa.
– Nuoria aikuisia tulee jonkin verran. Erityisesti yhdysvaltalaiset ortodoksijuutalaiset kokevat Israelin usein henkisesti ja hengellisesti kodikkaaksi. Moni löytää aviopuolison täältä, itsekin amerikkalaistaustainen Simon Stout kertoo.

Juutalaisia muuttaa myös Israelista pois kaiken aikaa.
– Moni tulee länsimaista tänne suurin odotuksin. Useat kuitenkin lähtevät jo muutaman vuoden kuluessa pois.
– Tässä maassa ei välttämättä ole kovin helppoa saada elämää rullaamaan. Monet yritystoiminnasta haaveilevat esimerkiksi huomaavat nopeasti, kuinka pieni ja vaikea markkina-alue Israel on, Stout sanoo.

Israelissa on myös rasismia. Koko kantaväestö ei suhtaudu eksodukseen lainkaan niin innokkaasti kuin juutalaiskansaa rakastavat kristityt.