Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Metsän teologia kisaa Kanava-palkinnosta

 

Pauliina Kainulaisen teos Metsän teologia on ehdolla Aikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön Kanava-palkinnon saajaksi. Voittaja valitaan kymmenen finaaliin selvinneen kirjan joukosta.

– Suomalaiset ovat vähitellen menettäneet elintärkeän yhteytensä metsään. Yhteys voidaan palauttaa, uudenlaisena, mutta vanhaa arvostaen, sanoo Kontionlahdella asuva teologian tohtori Pauliina Kainulainen.

Vuonna 1995 papiksi vihitty Kainulainen on työskennellyt vuorotellen seurakuntatyössä ja tutkijana. Metsän teologia on hänen pääteoksensa, johon hän kokoaa teologisen ajattelunsa ytimen. Kainulaisen mukaan teologiassa on palattava puhumaan Jumalasta.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

– Teologian on oltava parantavaa. Sen tulee ojentautua kohti pelastavaa Jumalaa, kohti parantavaa Kristusta. Sen tulee sytyttää sydämiä. Teologia on ylistystä.

Metsän teologia kunnioittaa vanhaa suomalaista mielenmaisemaa ja tietoa metsästä. Kainulaisen mukaan suomalainen aistii Jumalan olemassaolon vahvasti luonnon keskellä. Tai on aistinut. Tutkijan mukaan suomalaisten ymmärrys kristinuskosta on ohentunut samaan aikaan luonnosta vieraantumisen kanssa.

– Metsän teologia kunnioittaa vanhaa suomalaista mielenmaisemaa ja sen tietoa. Kyse ei ole kahden uskonnon yhdistämisestä, vaan vanha mielenmaisema otetaan vakavasti ja siltä opitaan filosofisia perusteita tavoille ymmärtää miten maailmassa ollaan, miten luonnon kanssa ollaan, Kainulainen kuvaa.

Metsän teologian lisäksi ehdokkaat Kanava-palkinnon saajaksi ovat Heikki Aittokosken Narrien laiva (HS-kirjat), Elina Grundströmin Musta orkidea (Nemo), Markku Jokisipilän ja Janne Könösen Kolmannen valtakunnan vieraat (Otava), Harri Kalhan Birger Kaipiainen (SKS), Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava), Rauli Partasen, Harri Paloheimon ja Heikki Wariksen Suomi öljyn jälkeen (Into), Petteri Pietikäisen Hulluuden historia (Gaudeamus), Mikko-Olavi Seppälän ja Riitta Seppälän Aale Tynni (WSOY) sekä Juhani Suomen Mannerheim – viimeinen kortti? (Siltala).

Voittajan valitsee Kanavan päätoimittaja Ville Pernaa. Palkinto jaetaan ensi perjantaina. Palkittu teos saa 10.000 euron rahapalkinnon.

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa