Noin 80 ihmistä kokoontui eduskuntatalolle viime maanantaina osoittamaan tukeaan Irakin vainotuille kristityille.
Tuhansia kristittyjä on paennut Mosulin kaupungista sen jälkeen kun Islamilainen valtio -nimeä (aiemmin Isis) itsestään käyttävä militanttiryhmä antoi heinäkuussa kaupungin kristityille kolme vaihtoehtoa: kääntyä muslimiksi, maksaa korkeaa jizya-veroa (ei-muslimeilta vaadittava vero) tai kuolla. Pian tämän jälkeen kristittyjä käskettiin miekalla uhaten lähtemään kaupungista.
Mosulissa, muinaisessa Ninivessä, on asunut kristittyjä ensimmäisestä vuosisadasta lähtien.
– Nyt koko kaupunki on tyhjentynyt täysin nollaan. Mosulissa ei ole enää kristittyjä jäljellä, sanoi mielenilmausta järjestämässä ollut irakilaissyntyinen Muayad Namrood, Helsingin Saalem-helluntaiseurakunnan maahanmuuttajatyön koordinaattori.
Namroodin mukaan mielenilmauksella haluttiin kiinnittää median huomio Irakin tilanteeseen. Vaikka tapahtumasta tiedotettiin laajalti, ei mediaa paikalla näkynyt kuin yksi STT:n valokuvaaja ja Ristin Voiton toimittaja.
– Kristittyjen karkottamista Mosulista ei ole juuri tuotu esille Suomen mediassa. Ymmärrän, että Israelin tilanne vie aika paljon huomiota, mutta eihän koko maailma voi keskittyä vain Israelin ympärille, Namrood toteaa.
Kesä-heinäkuun aikana satojatuhansia irakilaisia on paenneet pohjoiseen, Kurdistanian autonomiselle alueelle. Mielenilmaisijat halusivat vedota Suomen valtioon ja humanitaarisiin järjestöihin Irakin pakolaistilanteen auttamiseksi.
– Kristityt on ajettu kodeistaan pelkät vaatteet päällään, ja heidän mahdollisuutensa palata ovat huonot. Mielenosoitus on myös hätähuuto heidän puolestaan. Pystyykö Suomen valtio jotenkin auttamaan esimerkiksi ottamalla vastaan pakolaisia Irakista, Namrood kysyi.
Facebookissa leviää tapa osoittaa solidaarisuutta Irakin kristityille. Canterburin arkkipiispaa myöten monet kristityt ovat vaihtaneet profiilikuvakseen arabiankielisen n-kirjaimen, jolla tarkoitetaan ”nasaretilaisia”. Samaisella n-kirjaimella Islamilainen valtio merkkasi kristittyjen kotien ovia Mosulissa.