Yhdysvaltain varapresidentti JD Vance ilmaisi Münchenissä pitämässsään puheessa huolensa uskonnon- ja sananvapauden tilasta Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Münchenin turvallisuuskonferenssissa pitämässään puheessa Vance nosti esiin erityisesti brittiarmeijan veteraanin Adam Smith-Connorin tapauksen, jossa mies sai tuomion pelkästään hiljaisesta rukouksestaan aborttiklinikan läheisyydessä.
”51-vuotias fysioterapeutti ja armeijan veteraani seisoi 50 metrin päässä aborttiklinikalta, rukoili hiljaa kolme minuuttia – ei estänyt ketään, ei puhunut kenellekään – ja joutui siitä rikossyytteeseen,” Vance kritisoi.
Smith-Connor aikoo valittaa tuomiostaan heinäkuussa ADF Internationalin tuella. Hänen mukaansa tapaus paljastaa, kuinka pitkälle viranomaiset ovat valmiita menemään hiljaistenkin rukousten kieltämiseksi.
Skotlannin hallituksen kirje aiheuttaa kohua
Varapresidentti Vance nosti esiin myös toisen huolestuttavan tapauksen Skotlannista. Hänen mukaansa hallitus on lähettänyt kirjeitä kansalaisille, joiden kodit sijaitsevat säädetyillä aborttiklinikoiden turvavyöhykkeillä, varoittaen heitä siitä, että jopa yksityinen rukous omassa kodissa voi olla lainvastaista.
”Luonnollisesti hallitus kehotti lukijoita ilmoittamaan kaikista kansalaisista, joita epäillään ajatusrikoksista Britanniassa ja muualla Euroopassa,” Vance totesi sarkastisesti.
Skotlannin hallituksen tiedottaja kuitenkin kiisti väitteet Yahoo Newsille: ”Varapresidentin väite on virheellinen. Yksityinen rukous kotona ei ole kiellettyä turvavyöhykkeillä, eikä mikään kirje ole koskaan ehdottanut, että se olisi ollut.”
Mitä puskurivyöhykelaki sallii ja kieltää?
Skotlannin puskurivyöhykelain mukaan on rikos yrittää vaikuttaa jonkun päätökseen hakeutua aborttiin, auttaa abortin järjestämisessä tai häiritä ketään, joka on tekemässä aborttia. Kiellot koskevat 200 metrin säteellä aborttiklinikasta olevia alueita.
Käytännössä tämä on tarkoittanut myös rajoituksia hiljaisille rukouksille julkisilla paikoilla. Nyt esiin noussut tapaus herättää kysymyksiä siitä, kuinka laajasti lakia tulkitaan ja kuinka pitkälle se voi ulottua – jopa yksityiskoteihin asti.
Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi tapausta 16.2. sosiaalisen median palvelu X:ssä (ent. Twitter). Hän jakoi kuvan Skotlannin hallituksen lähettämästä kirjeestä, jossa rukousten kieltäminen kotona puskurivyöhykkeillä ilmaistaan hyvin selvästi. Räsäsen mukaan tapaus on vakava varoitus uskonnonvapauden tilasta Euroopassa.
Lähteet
https://x.com/PaiviRasanen/status/1890730333189833211?t=EvTUTZ5TwMlmSC-zULd4sw&s=19