Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Mikael Agricolan elämä ja jäljet tutuiksi Agricola-viikolla

 

Agricola-viikko kokoaa yhteen monipuolista ohjelmaa nukketeatterista seminaareihin, opastuksista aikakauden illalliseen, passioista puunistutukseen. Ohjelmaa on luvassa ympäri Turkua viikon jokaisena päivänä 3.-9.4.

Agricola-viikon tarkoitus on sukeltaa reformaation ja suomen kirjakielen juurille ja tehdä tutuksi Agricolan elämää ja ajattelua.

Agricola-viikolla lapset pääsevät itse osallistumaan ja tekemään. Turun linnassa tutustutaan kirjapainotekniikan kehittymiseen tiistaista perjantaihin. Iltapäivätyöpajoissa opetellaan esimerkiksi kirjoittamaan goottilaista tekstuuraa oikealla musteella ja valmistetaan kirjanmerkki. Keskiviikkona koko perheen kaupunkiseikkailu vie Tuomiokirkkotorilta aikamatkalle reformaation alkuaikoihin 1500-luvulle. Missä Mikael? –opastukselle on lähtöjä vartin välein klo 17-18.15.

IK-opisto neliöb. 21.10.-3.11.

Mikael Agricolan tarinaan tutustutaan myös nukketeatterissa. Aarteen etsijät on lämminhenkinen esitys Agricolasta lapsille ja lapsenmielisille torstaina klo 18 ja 19. Agricola-viikolla julkaistavaa lastenkirjaa A sanoi Agricola esittelevät tekijät Kaisa Häkkinen ja Tytti Issakainen Pienessä kirjapuodissa perjantaina klo 17. Päähenkilönä kirjassa seikkailee Turun Mikael, Mikael Agricola.
 

Agricolan kieli ja kaupunki tutuksi aikuisellekin

Agricola-viikolla on tarjolla toiminnallista ja osallistavaa ohjelmaa myös aikuisille. Maksuttomat opaskierrokset johdattavat Turun historiaan. Pyhiinvaeltajan Turku -opaskierroksella tutustutaan maanantaina keskiaikaiseen pyhiinvaeltajaperinteeseen ja Mikael Agricolan Turku -opaskierroksella tiistaina Agricolan elämään ja hänelle tärkeisiin paikkoihin. Maanantain opaskierros tulkataan viittomakielelle.

Mikael Agricolaan ja suomen kirjakielen syntyyn tutustutaan Agricola-viikolla myös luennoilla ja seminaareissa. Tuomiokirkon Tarkk’ampujan kappelissa tutustutaan tiistaina Agricolaan kääntäjänä. Keskiviikkona Turun suomenkielisellä työväenopistolla kerrotaan suomen kielen historiasta. Turun Martinkirkossa teemana on lauantaina Kristuksen ja hänen kasvojensa harras katselu kirkkomme perinteessä.  Samana päivänä Turun linnassa kuullaan turkulaisesta arjesta ja perheihanteesta 1600-luvun Turussa. Lauantain viimeisen luennon aiheena on Turun tuomiokirkossa Sebastian Castellio uuden tien raivaajana.  Agricola-viikolla esitetään myös kaksi historiallista passiota, Jakob Meilandin Matteus-passio lauantaina ja Bachin Matteus-passio sunnuntaina Tuomiokirkossa.

Agricola-viikon torstaina avautuu kaksi uutta näyttelyä. Kiriat – Bökar -Kirjauutuudet Suomessa reformaation aikaan -näyttely esittelee reformaatioajan uusia tuulia kirjallisuudessa Suomessa ja Turussa. Avajaisia vietetään Tuomiokirkon Kijkin kappelissa klo 15. Muutoksen aalloilla – Itämeren merenkulkua reformaation aikakaudella -näyttely avautuu Forum Marinumissa ja se on esillä 26.7. asti.

Agricola-viikolla on myös lupa herkutella. Naantalin Aurinkoinen myy uutta Agricolan unelma -leivostaan koko viikon ajan myymälöissään. Perjantai-iltana Kellariravintolassa tutustutaan 1500- ja 1600-lukujen herkkuihin ohjelmallisella illallisella Agricolan ajan ruokaelämyksiä.

Agricolan päivä kutsuu Tuomiokirkkoon

Agricolan päivä, 9.4., alkaa Agricolan kielellä toteutetulla Agricolan messulla. Messussa saarnaa piispa Kaarlo Kalliala. Agricolan messun jälkeen Agricolan patsaalle lasketaan perinteinen seppele. Samassa yhteydessä Agricolan patsaan lähistölle istutetaan puu, joka on osa kansainvälistä  Luterilaisen Maailmanliiton Luther-puistohanketta. Agricolan päivänä Turun lausuntakerho esittää Agricolan runoja lausuttuna ”Tästäs sielus herkut” -tilaisuudessa Maarian pappilan tallissa.

Turussa vietetään Agricola-viikkoa alkaen 3.4.2017. Monipuolinen tapahtumaviikko on osa Reformaation merkkivuotta 2017 ja se huipentuu Mikael Agricolan ja suomen kielen päivään 9.4.2017. Agricola oli Suomen reformaattori ja hän loi pohjan suomen kirjakielelle. Lisätietoja reformaatio2017.fi.