Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Mikael Tunér: Afganistanin tilanne on erittäin vakava

 
Afganistanin kartta.

Kuva: Pixabay.

− Näemme samoja asioita kuin aikaisemmin talibanien hallitsemilla alueilla: tytöt eivät saa mennä kouluun eivätkä naiset saa lähteä kotoa ilman miestä, kertoo Afganistanin hyvin tunteva suomalainen tv-tuottaja Mikael Tunér.

Taistelut Afganistanissa ovat kiihtyneet toukokuusta alkaen, jolloin Yhdysvallat ja liittolaiset alkoivat vetäytyä maasta 20 vuoden jälkeen. Sen myötä ääri-islamilainen Taliban-liike on nähnyt mahdollisuutensa vallata maa takaisin horjuvalta hallinnolta.

− Tilanne on erittäin vakava. Ystävämme, veljemme ja siskomme Kristuksessa kertovat, kuinka paljon he pelkäävät. Näemme samoja asioita kuin aikaisemmin talibanien hallitsemilla alueilla: tytöt eivät saa mennä kouluun eivätkä naiset saa lähteä kotoa ilman miestä, kertoo Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) tv-tuottaja Mikael Tunér.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Hän asui lapsena Afganistanissa ja on vuodesta 2008 työskennellyt kristillisen satelliittitelevisio SAT-7:n persiankielisellä kanavalla. SAT-7 Parsin ohjelmia katsotaan erityisesti Afganistanissa, Iranissa, ja Tadžikistanissa.

Taliban hallitsi Afganistania vuosina 1996–2001, kunnes länsiliittouma syrjäytti liikkeen. Nyt Taliban on saanut haltuunsa suuria osia Afganistanin maaseudusta ja valtaa yhä uusia maakuntapääkaupunkeja.

Kristillinen materiaali kännykässä voi koitua kuolemaksi

Yksi erityisen paljon kärsivä väestöryhmä ovat hazarat. Toisin kuin talibanit, jotka ovat jyrkän linjan sunnimuslimeja ja kansallisuudeltaan pääosin paštuja, hazarat ovat shiiamuslimeita. Hazaroiden keskuudessa on myös verraten paljon kristityksi kääntyneitä. Moni heistä katsoo SAT-7 Parsin farsin- ja darinkielisiä ohjelmia.

Mikael Tunérin saamien tietojen mukaan hazaroita pysäytetään kadulla jatkuvasti ja tarkistetaan, onko heillä puhelimessaan kristillistä materiaalia. Esimerkiksi Raamattu-tiedoston löytäminen on johtanut välittömään kuolemaan.

Talibanien hallinnassa olevalla alueella asuva ”Edin” viestitti SAT-7 Parsin katsojapalveluun, että hän ei uskalla enää kantaa kännykkää mukanaan.

− Varoittakaa etukäteen, jos aiotte soittaa minulle. Silloin voin koettaa vastata puheluunne, hän kertoi.

Viikoittaista darinkielistä tv-ohjelmaa tekevä pastori Shoaib Ebadi kertoo, että hazaravähemmistön kärsimys ja syrjintä saa erityisesti monet nuoret kyseenalaistamaan perinteiset uskomukset.

− Kun he kuulevat Kristuksesta, joka epäitsekkäästi antoi elämänsä heidän puolestaan, he haluavat oppia lisää. Ja kun he lukevat Raamattua, he ymmärtävät osallisuutensa Jumalan pelastussuunnitelmassa. He oivaltavat, että Jeesus on heidän pelastajansa ja antoi henkensä ristillä heidän puolestaan.

Lapset ja naiset ovat erityisessä vaarassa

Myös Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) turvallisuusneuvosto on ilmaissut syvän huolensa Afganistanin väkivaltaisuuksista. Erään YK-virkamiehen mukaan ne parannukset, joita ihmisoikeuksissa saatiin 20 vuodessa aikaan, ovat vaarassa tulla pois pyyhityiksi. Erityisen suuressa vaarassa ovat lapset ja naiset.

Kiihtynyt väkivalta on johtanut myös siihen, että ihmiset haluavat pois Afganistanista. Tällä hetkellä passin hakijoita on noin 10 000 päivässä, kun yleensä määrä on ollut 2000.

Satelliittitelevisio SAT-7:n työntekijät pyytävät rukousta afganistanilaisten puolesta. SAT-7:n verkkosivuilla 11. elokuuta julkaistussa uutisessa vedotaan:

− Rukoilkaa Afganistanin ja kaikkien niiden ihmisten puolesta, joihin väkivalta vaikuttaa. Rukoilkaa naisten ja lasten puolesta, kun heidän oikeuksiaan väärinkäytetään ja sivuutetaan. Rukoilkaa kristittyjen ja kansallisten vähemmistöjen puolesta, kun heitä kohdellaan eri tavoin kuin valtaväestöä. Rukoilkaa Afganistaniin toivoa, armoa, oikeutta ja tilanteen parantumista.

 
Sansa artikkeliban.11.11.- MJa