Nettikeskustelusta puuttuu liian usein kanssakeskustelijan kunnioittaminen, sanoo Seurakuntalaisen päätoimittaja Tommi Hakkari. Hän on surullinen siitä, että ilmiö on aivan yhtä yleinen myös kristillisillä keskustelupalstoilla.
– Kommentointi on pääasiassa asiallista, mutta sitten on muutamia selkeitä häiriköitä, jotka pilaavat keskustelun nopeasti, kuvaa tyypillistä kommentointia Seurakuntalaisen päätoimittaja Tommi Hakkari. Häiriköllä hän viittaa keskustelijoihin, jotka kommentoivat lähes artikkeliin kuin artikkeliin ja usein vieläpä täysin samalla asiasisällöllä.
– Keskusteluun joudutaan puuttumaan Seurakuntalaisen toimituksen puolelta joka päivä useita kertoja. Saamamme palautteen mukaan meiltä toivottaisiin vielä paljon aktiivisempaakin moderointia, siihen ei kuitenkaan ole rahkeita.
Hakkarin mukaan ilmiö on tyypillinen oikeastaan millä tahansa uutissivustolla. Hän toivoisi kuitenkin, että kristillisillä sivustoilla kyettäisiin kypsempään keskusteluun. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole.
– Kristityt syyllistyvät aivan samoihin ylilyönteihin. Kommenteissa syytellään toisia ja käytetään sellaista kieltä, jota ei arkielämässä koskaan käytettäisi. Tämä on varmasti opittukin asia, ja kuvitellaan, että netissä nimimerkin takana vallitsee eri säännöt kuin kasvokkain.
Seurakuntalaisen sivuilla eniten keskustelua herättävät aiheet ovat myös eniten tunteita kuumentavia.
– Selkeästi tärkein erimielisyyttä ja asiattomia kommentteja poikiva aihe on tällä hetkellä kysymys perheestä, avioliitosta ja homoseksuaalisuudesta. Toiseksi kovimpia keskustelunherättäjiä ovat islam ja erityisesti ääri-islamiin liittyvät uutiset.
Lisäksi takuuvarma tunteenpurkausten aiheuttaja on Hakkarin mukaan artikkeli, jossa kerrotaan jostain uudesta usein radikaalimmasta tavasta sanoittaa kristinuskoa.
– Tällaisia ovat esimerkiksi olleet uutiset Juice-kirkoista tai Houm-seurakunnan perustamisesta.
Seurakuntalainen ottaa käyttöön uuden keskustelualustan
Seurakuntalaisen lukijakunta on ollut Hakkarin mukaan selkeässä kasvussa, mikä on myös lisännyt asiattomista kommenteista johtuvaa harmia. Hän kertookin Seurakuntalaisen ottavan tänään käyttöön uuden Disqus-keskustelutyökalun.
– Halusimme viheltää pelin poikki asiattomalle kommentoinnille ja parantaa keskustelun laatua. Muutokseen on kolme selkeää syytä. Ensinnäkin uusi pohja antaa enemmän työkaluja niin sanottujen häiriköiden karsimiseen. Se vaatii lisäksi käyttäjältä vahvemman kirjautumisen esimerkiksi Google- tai Facebook-tilin kautta.
Disqus-profiili linkittyy kätevämmin sosiaaliseen mediaan ja mahdollistaa keskustelun myös useilla muilla sivustoilla, sillä samaa tunnusta voi käyttää esimerkiksi MTV:n sivuilla. Profiilin luominen on maksutonta.
Seurakuntalaisen netiketti
Päätoimittajan listaamat tärkeimmät ohjeet toimivalle keskustelulle:
- Kunnioita toisia keskustelijoita. Tämä ei tarkoita, ettei saisi olla eri mieltä.
- Keskity kommentoinnissa artikkelin aiheeseen.
- Pidä kommenttisi tiiviinä. Pitkät ”saarnat”, etenkään netistä kopioituna, eivät palvele asiaa.
- Kritisoi asiaa, älä henkilöä. Kaikki haastateltaviin tai kanssakommentoijiin henkilökohtaisesti kohdistuvat syytökset poistetaan.
- Keskustelu omalla nimellä.
Kuva: Jelle/flickr.com