Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Millainen on tulevaisuuden Suomi, jos kristillinen arvopohja murenee?

 

Kristinuskon asema on heikentynyt viime vuosikymmeninä Suomessa. Kristillisille arvoille on kuitenkin edelleen hyvä rakentaa, uskovat kansanedustajat Mika Poutala ja Sebastian Tynkkynen.

Suomalaisten arvomaailma on muuttunut paljon, vaikkei siitä käydä juurikaan julkista keskustelua. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Mika Poutalaa puhumattomuus huolestuttaa.

– Jos emme huomaa, mihin olemme lipsumassa, niin emme nouse niin helposti myöskään vastarintaa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen on havainnut, ettei esimerkiksi työntekoa arvosteta enää samalla tavalla kuin aiemmin eikä ihmisillä ole välttämättä halua myöskään yhteiseen vastuunkantoon.

Maahanmuutto ei ratkaise syntyvyysongelmaa

Suomessa kärsitään alhaisesta syntyvyydestä. Työvoimapulaa pyritään ratkaisemaan lisäämällä maahanmuuttoa. Mika Poutala ja Sebastian Tynkkynen eivät pidä sitä oikeana ratkaisuna. Tynkkysen mukaan työperäistä maahanmuuttoa voidaan hyödyntää erityisaloilla, joihin tarvitaan huippuasiantuntijuutta ja osaamista.

– Nyt on ongelmana se, että liian suuri määrä maahanmuuttajista jää yhteiskunnan ulkopuolelle, Poutala täsmentää.

Molemmat kansanedustajat ovat sitä mieltä, että yhteiskunnan tulisi tukea ennen kaikkea syntyvyyttä. Yksi iso ongelma on Sebastian Tynkkysen mielestä se, että perinteiset perhearvot ovat kärsineet Suomessa inflaation.

– Perheille pitäisi antaa arvo yhteiskunnan tärkeimpänä ydinyksikkönä.

Mika Poutala näkee tärkeänä sen, miten perheeseen ja lapsiin suhtaudutaan yhteiskunnallisella tasolla.

– Jos ihmiset näkevät, että tänne on hyvä synnyttää lapsia, niin sitten niitä myös tulee, hän uskoo.

Istuuko islam demokraattiseen maahan?

Maahanmuutto voi tuoda mukanaan erinäisiä ongelmia, kuten on nähty esimerkiksi Ruotsissa. Islamin arvot eivät ole Sebastian Tynkkysen mielestä yhteensovitettavissa suomalaisiin kristillisiin arvoihin ja yhteiskuntamalliin. Tätä mieltä on myös Lähi-idän asiantuntija Seida Sohrabi, joka on todennut, että islam ja demokratia eivät sovi yhteen.

– Kun ollaan sellaisessa tilanteessa, että islamilainen hallintotapa voisi ottaa vallan, niin se kyllä otetaan. Olemme nähneet monessa maassa, kuten Iranissa, mitä on tapahtunut, Tynkkynen sanoo.

Miten vältetään se, ettei Suomeen synny omia pieniä yhteiskuntia, joilla on omat säännöt ja arvot?

– Suomi on rakennettu kristillisten arvojen varaan, ja maahan muuttavien ihmisten pitäisi suostua elämään niiden arvojen ja sääntöjen mukaan, Mika Poutala linjaa.

Vallitseva tasa-arvokäsitys nousee kristillisistä lähtökohdista

Poutala arvelee, ettei moni ymmärrä, miten vahvalle kristilliselle pohjalle Suomi ja Euroopan maat on rakennettu. Esimerkiksi Suomen lainsäädäntö perustuu kristillisille arvoille.

– On ikävää, jos lainsäädäntöä muutetaan ja murennetaan kristinuskosta tulevaa arvopohjaa.

Sebastian Tynkkynen muistuttaa, että vallitseva tasa-arvokäsitys nousee kristillisistä lähtökohdista.

– Kristinuskossa lähdetään siitä, että jokainen on Luojan luoma ja yhdenvertainen ja yhtä arvokas. Se on kaikista vahvin pohja tasa-arvokäsitykselle, mitä vain voi olla.

Kristinuskolla on tärkeä henkilökohtainen merkitys sekä Poutalalle että Tynkkyselle.

– Kaikki mitä teen, pohjautuu jollain tavalla kristinuskoon. Pyrin elämään niin, että kunnioitan muita ihmisiä sellaisina kuin he ovat. Jeesuksen pelastus ristillä on itselleni hyvin tärkeä voimavara, Mika Poutala sanoo.

Helluntaiperheessä kasvaneelle Sebastian Tynkkysellekin usko on kantava voima elämässä.

– Olen lähtökohtaisesti aika arka ja ujo ihminen, mitä ei välttämättä voisi kuvitella. Joskus meinaa tulla epävarmoja ajatuksia, olenko yhtä hyvä kuin joku toinen. Se vahvistaa hirveän paljon itsetuntoa, kun tietää, että olemme kaikki yhtä arvokkaita.

Sebastian Tynkkynen ja Mika Poutala ovat vieraana medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään TV:ssä antennikanavalla 16 torstaina 22.2. kello 19.45.

Ohjelman voi katsoa myös tästä linkistä.

 

Elina Uusikylä