Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Milloin Suomi saa pyhiinvaelluskeskuksen?

 

Pyhiinvaelluksia järjestetään Suomessa pitkin kesää. Kuvassa määränpäähän saapuneita vaeltajia Santiago de Compostelassa Espanjassa. Kuva: Istockphoto

Voisiko kirkko ottaa vastuulleen Suomessa toimivan pyhiinvaellusliikkeen koordinoinnin? Milloin meille saadaan ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus, kyselevät asian harrastajat.

Turun Maarian kirkolta vaellettiin 16. toukokuuta Koroisten ristin kautta Turun Tuomiokirkkoon. Kahden viikon päästä on Pyhän Henrikin vaellus Mynämäellä, heinäkuussa Pyhän Jaakon vaellus Rengossa ja elokuussa Pyhän Laurin vaellus Vantaalla ja Pyhän Birgitan vaellus Lempäälässä. Kivikirkkojen kaksipäiväinen vaellus syyskuussa sisältää hotelliyöpymisen.

– Olisi hyvä, jos pyhiinvaellukset olisivat selkeästi kirkon ja seurakuntien ohjelmassa. Silloin niistä tiedottaminen olisi nykyistä keskitetympää, helsinkiläinen seurakunta-aktiivi Lea Purhonen sanoo.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Hän on vaeltanut niin Suomessa kuin Espanjassakin, istuu Jaakontien ystävät -yhdistyksen hallituksessa ja on vieraillut Vadstenassa, joka on yksi Ruotsin viidestä pyhiinvaelluskeskuksesta.

Pyhiinvaelluksia Itä-Suomessa järjestävän Pyhät Polut -yhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Hynninen ei kaipaa vaelluksille jämptimpää koordinaatiota.

– Nämä ovat hengen liikkeitä, jotka etsivät omat uomansa ilman hallinnon ratkaisuja.

Koordinoiva taho voisi Purhosen mukaan ylläpitää pyhiinvaellusten tapahtumakalenteria, julkaista reittikuvaukset ja turvallisuusohjeet. Myös koulutus ja omien vaellusten järjestäminen kuuluisi luontevasti pakettiin.

– Miten paikallisseurakunnat voisivat luoda omia lyhyitä vaelluksiaan? Miten rakentaa pyhiinvaellus kaupungissa lounastunnilla? Vaihtoehtoja voisi hahmotella tarpeiden mukaan, Purhonen sanoo.

Tarvetta on koordinaatiolle

Ajatuksia Suomessa toimivasta pyhiinvaelluskeskuksesta on esitetty asianharrastajien keskuudessa ja testattu eri tahoilla, niin Facebookissa kuin vaelluksiin osallistuneiden tapaamisissakin.

– Vähintäänkin yhteiselle koordinaatiolle olisi tarvetta, teologian tutkija Panu Pihkala sanoo.

Pihkala tunnetaan ekoteologiaan perehtyneenä luennoitsijana. Hänen tutkimuksensa liittyvät myös pyhiinvaellukseen ja hän on toiminut oppaana etenkin Pyhät Polut -yhdistyksen vaelluksilla.

Hän on kuullut kyseltävän, voitaisiinko pyhiinvaellustoimintaa organisoida hiippakunnallisesti. Mahdollisten pyhiinvaelluskeskusten paikoiksi on ehdotettu esimerkiksi Turun tuomiokirkkoa ja Enonkosken luterilaista luostariyhteisöä. Yhteyksiä on nähty esimerkiksi tiekirkkotoimintaan.

– Mutta voi pyhiinvaellusta kehitellä myös matalalla profiililla ja kytkeä ne paikallistasolla luontoretkiin, joita esimerkiksi Suomen Latu organisoi, Pihkala muistuttaa.