Buddhalaisessa Mongoliassa lähetystyössä olleen lehtori Marja-Kaarina Marttilan mukaan mindfulness suuntautuu omaan itseen, kristillinen rukous Jumalaan.
Mongoliassa pitkään lähetystyössä ollut Suomen Raamattuopiston opettaja, lehtori Marja-Kaarina Marttila ottaa kantaa mindfulnessiin Seurakuntalaisen sivulla olevassa blogissa. Artikkeli on julkaistu alun perin uusimmassa Elämä-lehdessä (2/2016).
Marttila toteaa, että mindfulness eli ”hyväksyvän tietoisen läsnäolon menetelmä” on tullut osaksi arkipäivää länsimaissa. Marttilan mukaan mindfulnessin perusidea on buddhalaista ihmisen pyrkimystä hallita mieltään ja sitä kautta omaa elämäänsä. Taustoitettuaan mindfulnessia Marttila vertailee mindfulnessia ja rukousta.
Pääero mindfulnessin ja kristillisen rukouksen välillä on Marttilan mukaan siinä, että mindfulness suuntautuu omaan itseen, kun taas rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Mindfulnessin taustalla on buddhalaisuuden vaikutus. ”Buddhalaisuudessa ei ole Luojaa eikä Luojansa kanssa suhteeseen luotua ihmistä, joka on paitsi Luojan rakkauden kohteena myös vastuussa hänen edessään”, Marttila kirjoittaa.
”Rukous on vastausta Jumalan puheeseen Raamatussa. Vain synnintunnustuksessa voimme sanoa katsovamme itseemme. Rukouksessa ei tyhjennetä mieltä vaan kuuntelemme Jumalan puhetta, tutkimme Sanaa ja annamme sen puhua”, Marttila linjaa.
Voiko kristitty harjoittaa mindfulnessia?
Marja-Kaarina Marttila pohtii myös, miten kristityn tulisi suhtautua mindfulnessin tietoisuusharjoitteisiin. Hän ei suosittele ottamaan niitä päivittäiseen ohjelmaan.
”Alku voi näyttää viattomalta, mutta vuosien myötä ihminen kietoutuu buddhalaiseen maailmankuvaan, joka alkaa hallita omaa ajattelua ja todellisuuden tulkintaa. Oman ruumiin ja sen aistimusten kuuntelu voi joskus olla tarpeen, mutta siitä on hyötyä vain ajalliseen. Sen sijaan hiljainen tauko Jumalan sanan ääressä on erinomainen tapa, josta on ikuista iloa”, Marttila päättää kirjoituksensa.
Kirjoituksen voi lukea kokonaisuudessaan tästä.
Lue myös Marttilan Nuotta-lehdelle antama haastattelu.