Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Ministerivaliokunta esittää kirkon yhteisöverotuksen lakkauttamista

 

Kirkon rahoitusmalliuudistusta on valmisteltu valtiovarainministeriön johdolla. Tuloksen esitteli kirkollisasioista vastaava ministeri Päivi Räsänen.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi tänään kokouksessaan, että Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien yhteiskunnallisista tehtävistä aiheutuvien kustannusten korvausjärjestelmä uudistetaan, mikäli kirkko puoltaa uudistusta. Uudistuksessa seurakuntien yhteisövero-osuus korvattaisiin lakisääteisellä valtionavustuksella.

Uudistusta on valmisteltu valtiovarainministeriön johdolla, ja sen esitteli kirkollisasioista vastaava ministeri Päivi Räsänen.

– Nykyinen yhteisöveroon perustuva järjestelmä on koettu ongelmalliseksi muun muassa siksi, että sen tuotto on vaihdellut rajustikin eri vuosina. Kirkon velvoitteista koituvat kustannukset taas ovat pysyneet suhteellisen vakaina. Uusi järjestelmä olisi myös läpinäkyvämpi, kun avustus kohdistuisi nimenomaan laissa määriteltyihin velvoitteisiin, ministeri Räsänen perustelee uudistuksen tarvetta.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Evankelis-luterilaisen kirkon kannan asiaan ratkaisee kirkolliskokous toukokuussa. Kirkkohallitus esitti viime viikolla kirkolliskokoukselle, että se antaisi valtionvarainministeriölle lausunnon, jossa pidetään mahdollisena yhteisövero-osuudesta luopumista ja siirtymistä lakisääteiseen valtionapuun..

Evankelis-luterilaisen kirkon valtionavustuksen taso määriteltiin ministerivaliokunnassa 114 miljoonaan euroon. Avustus sidottaisiin kuluttajaindeksiin. Lisäksi kirkon valtiolle maksamia verotuskustannuksia alennettaisiin yhteisöveron käsittelykulujen poistumisen myötä 6 miljoonaa euroa.

Uudessa laissa avustuksen käyttö sidottaisiin kirkolle määrättyihin kolmeen lakisääteiseen tehtävään, joita ovat hautaustoimi ja väestörekisterin sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ylläpito.

Avustuksella ei katettaisi kirkon tekemää vapaaehtoista yhteiskunnallista työtä, kuten diakonia- sekä lapsi- ja nuorisotyötä, johon kirkko käyttää vuosittain noin 500 miljoonaa euroa. Tämä työ rahoitettaisiin edelleen kirkollisverovaroilla.

Muutos olisi mahdollinen aikaisintaan vuoden 2016 alusta alkaen.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)