Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

“Minusta tuli tosi rohkea jakamaan evankeliumia!” — Circuit Riders Summer School loi uutta Jeesuksesta kertomisen kulttuuria

 
Kuvassa taustalla näkyy sinisin valoin valaistu tummasävyinen esiintymislava, jolla on ylistysbändi. Etualalla mustapaitainen nuori mies vasen käsi kohollaan, musta, paksu sormus sormessaan. Mies on kuvattu selkäpuolelta, ja hänestä näkyy vain osa. Miehen ja bändin välissä on niin ikään selkäpuolelta kuvattuja nuoria miehiä ja naisia ylistämässä.

Viisipäiväinen koulutustapahtuma kokosi 110 nuorta aikuista Tampereen Teopolikseen elokuun alussa. Tapahtumassa omaksuttiin Jeesuksen mallintamaa elämäntapaa ja toimintakulttuuria, syvennyttiin johtajuuteen ja harjoiteltiin evankeliointia.

Suomalaiselle tuttu kesäleirin konsepti taipui kaupunkiympäristöön ja ulospäin suuntautuvaan toimintaan erinomaisesti. Summer Schoolin käytännön järjestelyistä vastasi YWAM Teopolis ja sisällön tapahtumaan toi 20 hengen Circuit Riders -tiimi.

Tapahtuman ohjelmaan kuului paljon ylistystä ja koulutusta. Yhteisten tilaisuuksien keskeisin sisältö liittyi evankeliointiin ja herätyksen kulttuuriin. Työpajoissa puolestaan syvennyttiin johtamisen teemoihin eri näkökulmista. Brave Love -työpaja koulutti naisia löytämään ratkaisuja ja käyttämään rohkeasti ääntään Raamatun Deboran esimerkin mukaisesti. Carry The Love -paja aktivoi evankeliumin julistajia tavoittamaan kouluja ja naapurustoja. Greenhouse -pajassa taas valmennettiin muusikkoja ja ylistyksenjohtajia vaalimaan Jumalan läsnäoloa ja esirukousta.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Summer School laittoi liikkeelle myös kesäkuussa 2025 Helsingin jäähallissa järjestettävän The Send -tapahtuman viisi kiertuetiimiä. Tiimit vierailevat syksyn aikana seurakunnissa ympäri Suomea. The Send kokoaa yhteen uutta Jeesuksen seuraajien sukupolvea ja varustaa sitä tehtävässään elää uskoaan todeksi ja jakaa evankeliumia.

 

Kuvassa näkyy kymmenien nuorten joukko, joka on ympäröinyt yhden nuorista. Nuoret ovat kohottaneet kätensä siunatakseen tätä yhtä. Kuvan yläosassa näkyy teltan kattoa ja taustalla lavarakenteita.
Summer Schoolin ohjelmaan kuului koulutushetkien lisäksi myös paljon ylistystä ja rukousta.

 

Uskon, rohkeuden ja ilon kulttuuri

Nuorisotyössä ollaan suuren murroksen äärellä. 2000-luvulla on totuttu siihen, että evankelioimaan mennään vain, kun tapahtuman järjestäjä niin määrää, ja silloinkin varovasti ja vastahakoisesti. Evankeliointi ei ole viime vuosina kuulunut nuorisotapahtumien vakio-ohjelmaan, koska entisten nuorten — eli noin vuosina 1980–1995 syntyneiden millenniaalien — suhde evankeliointiin on tyypillisesti ollut hankala ja häpeilevä.

Uuden sukupolven parissa syntyneessä kulttuurissa evankeliointi on iloista ja hauskaa. Onnistumisista ja kömmähdyksistä kerrotaan avoimesti ja hyvällä fiiliksellä. Tuntemattomienkin ihmisten luo suunnataan ennakkoluulottomasti jakamaan hyviä uutisia Jeesuksesta. Carry The Love -kiertueen innostamat nuoret ovat alkaneet toivoa nuorisopastoreiltaan katuevankeliointia.

Keskellämme kasvaa sukupolvi, joka ei häpeä evankeliumia.

Summer School -tapahtuman kolmantena päivänä muutama osallistuja kyllästyi liian pitkään ruokataukoon, joten he päättivät lähteä ajankuluksi kadulle evankelioimaan. Päätöksen seurauksena kaksi ihmistä tuli uskoon. Viiden päivän koulutuksen jälkeen nuoret tekivät oma-aloitteisesti suunnitelmia koulukaveriensa ja ystäviensä tavoittamiseksi: yksi aikoi kutsua kaikki kaverinsa synttäreilleen kuulemaan Jeesuksesta, toinen varata koulun auditorion.

Perjantai-iltana kotimajoituksessa olleet tapahtuman osallistujat odottivat bussia Tampereen keskustassa evankelioinnin taajuudelle virittyneinä. Heidän luokseen tuli 19-vuotias nuori mies, joka avautui pian elämänsä surkeimmasta päivästä. Miehelle kerrottiin Jeesuksesta, ja keskustelu johti hänen uskoontuloonsa.

Summer Schooliin osallistuneiden kommenteissa ja todistuksissa korostuu kokemus siitä, että he rohkaistuivat jakamaan evankeliumia. Monet kuvailivat innostuneina hetkiä, joissa he kertoivat ihmisille Jeesuksesta ja näkivät näiden kääntyvän Jumalan puoleen. Keskellämme kasvaa sukupolvi, joka ei häpeä evankeliumia.

 

Kuvassa on tummasävyinen lava, jota valaistaan punaisin spotein. Lavalla on ylistysbändi ja lavan edessä selkäpuolelta kuvattuja ylistäjiä.
Teopoliksen teltalla katettu sisäpiha taipui hyvin tapahtuman tarpeisiin.

 

Nuorille usko ei ole ongelma

Toukokuussa julkaistun nuorisobarometrin mukaan nuoret ajattelevat, että uskonto saa näkyä heidän maailmassaan. 86 prosenttia suomalaisnuorista on sitä mieltä, että jokaisella on oikeus puhua katsomuksestaan koulussa.

Helsingin sanomat puolestaan uutisoi hiljattain, että nuoret ryntäsivät rippileireille kesällä. Esimerkiksi Kallion seurakunnassa leirille tuli enemmän nuoria kuin kirkossa on rippikouluikäisiä jäseniä.

Nuoret ovat valmiita puhumaan Jeesuksesta kavereilleen, ja monet uskonnottomat nuoret ovat kiinnostuneita uskosta. Tämä avaa mahdollisuuksia. Nuorten rohkeudelle on siksi tehtävä tilaa.

 

Kuvassa on kuusi nuorta miestä, joista kaksi on tummaihoista, loput valkoihoisia. Miehet siunaavat yhtä joukostaan. Kolme kättä on laskettu siunattavan miehen yläselälle. Taustalla näkyy vaalenapunasävyistä rapattua rakennuksen julkisivua ja ikkuna.
Summer Schoolin osanottajat siunasivat toisiaan.

 

Circuit Riders (CR)

 

Artikkelin kuvat: Oliver Jantunen ja Linnea Klinga

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024