Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Mistä ratkaisu, kun omat lautapelit on pelattu? Lähde Deserbari-lautapelin matkassa Bangladeshiin!

 

Kotona perheen kesken vietetty lisääntynyt aika haastaa keksimään uutta tekemistä lasten kanssa. Uutta lähetysaiheista peliä voi pelata koko perheenä ja samalla tutustua elämään Bangladeshin maaseudulla. Pelin voi tulostaa netistä.

Pelilaudalla eletään kierroksen aikana vuosi kylän elämää. Mukaansatempaava peli tuo kehitysyhteistyön arjen käsinkosketeltavaksi ja opettaa säästämisen ja sijoittamisen tärkeyttä.

– Minä ostan lapsen koulutuksen.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Mulla on jo varaa ostaa puimakone, se tuottaa parhaiten.

– Sattumakortti! Äh, lehmä kuoli.

– Jes! Rukousvastaus-kortti! Tämä kumoaa kasvitaudit ja sairastumiset.

Kaksi lasta ja aikuista istuu keskittyneenä pelilaudan ympärillä. Kuusivuotiaskin pärjää mukana, toimii jopa pankkiirina, kun saa vähän apua laskuissa. Bangladeshilaisia takoja käytetään onneksi eurojen tapaan. Yhdeksänvuotias osaa jo taktikoida, milloin säästää ja milloin sijoittaa ammattikoulutukseen tai pyöränkorjausvälineisiin. Aikuisetkaan eivät malttaisi lopettaa pelaamista.

Kuusivuotiaskin pärjää pelissä mukana, toimii jopa pankkiirina, kun saa vähän apua laskuissa. Yhdeksänvuotias osaa jo taktikoida, milloin säästää ja milloin sijoittaa.

Deserbarin pelaajat ovat bangladeshilaiskylän säästöryhmän jäseniä, jotka koettavat monin tavoin parantaa elinolojaan. Se onnistuu kouluttamalla lapsia, kasvattamalla hedelmäpuita, kanoja ja vuohia. Osallistujien tavoitteena on kerätä rahaa toteuttaakseen suuren unelmansa, peltikaton hankkimisen.

Pelin on kehittänyt Bangladeshissa kehitysyhteistyöntekijänä toiminut sairaanhoidon opettaja Annukka Isokoski.

– Tahdoin kehittää Lähetyksen kesäpäiville muutama vuosi sitten jonkin osallistavan ja työtä havainnollistavan tavan kertoa hankkeista ja elämästä Bangladeshissa. Lautapeliä kehitellessäni huomasin, kuinka kaikenlaiset työmuotomme pääsivät jollain tapaa peliin mukaan.

– Pelaaja katsoo tilannetta kyläläisen näkökulmasta, jolloin monenmuotoisen elinolojen parantamisen mahdollisuus ja tarve konkretisoituu. Sattumakortit kuvaavat todellisia vaaroja ja takaiskuja, joita säästöryhmäläisemmekin kokevat. Mitään pelissä ei lopulta ole keksitty, vaan eri mahdollisuudet ja sattumat ovat elävästä elämästä.

Säästöryhmien perustaminen on osa Kylväjän ruokaturvahanketta, jolla kehitetään Bangladeshin maaseudun köyhiä kyläyhteisöjä naisten säästöryhmien kautta.

– Osallistumme kerran viikossa säästöryhmään 20 takalla (noin 20 senttiä). Yhdessä niistä kertyy ajan kanssa niin suuri summa, että voimme ottaa vuorollamme lainaa, jolla saamme ostettua esimerkiksi vuohen tai kyyhkysen tai aloitettua pienen kaupan. Kun jokainen antaa vähän, saamme yhdessä paljon aikaan, kuvailevat säästöryhmäläiset pienessä kylässä.

Viime vuonna Kylväjän ruokaturvahankkeeseen kuuluviin säästöryhmiin osallistui yhteensä 3082 henkilöä.

Deserbari – elämää Bangladeshin maaseudulla:
– 2–4 neljä pelaajaa
– sopii 7-vuotiaista ylöspäin, hyvin myös nuorille ja aikuisille
– ripareille ja koulujen lähetystyötunneille
– ’deserbari’ tarkoittaa bangladeshilaista maaseutukotia
– ostettavissa Pala maailmalta -kaupasta: www.palamaailmalta.fi ja p. 0440 265 465
– tulostettavissa Kylväjän sivuilta.

 
Kylvaja artikkelibanneri