Kirkkojen yhteiskunnallinen opetus -teos kokoaa ensimmäistä kertaa samojen kansien väliin koosteen viiden eri kirkkokunnan yhteiskuntateologiasta.
Ihmisten yhteiseen elämään liittyvät teemat ovat olleet osa kirkkojen opetuksellista tehtävää jo vuosisadat, vaikka yhteiskuntanäkemykset eivät kirkkojen opin ytimessä olekaan. Vuosisatojen aikana eri kirkkokunnille on kehittynyt pitkä opetusperinne myös yhteiskunnallisiin kysymyksiin liittyen, ja niillä myös on ollut merkittävä vaikutus länsimaisen kulttuurin, yhteiskunnan ja yhteiskunnallisten instituutioiden kehitykseen.
Ajatushautomo Kompassin julkaisema Kirkkojen yhteiskunnallinen opetus -pamfletti kokoaa yhteen läpileikkauksen viiden maailmanlaajuisesti merkittävän kirkkokunnan yhteiskunnallisesta opetuksesta – ensimmäistä kertaa suomeksi. Mukana olevat kirkot ovat evankelis-luterilainen, katolinen, ortodoksinen ja reformoitu sekä helluntaiherätys.
– Yhteensä näihin viiteen kirkkokuntaan kuuluu yli 2,2 miljardia jäsentä, joten niiden opetuksilla on laaja kansainvälinen merkitys, sanoo kirjan toimittaja Esa Erävalo.
– Kirjan artikkelit eivät ole kirkkojen virallisia asiakirjoja tai kannanottoja, vaan kirjoittajiensa laatimia yhteenvetoja taustayhteisönsä yhteiskunnallisesta opetuksesta ja sen muodostumisprosessista. Kirjoittajien omia näkemyksiä ja tulkintoja ei ole pyritty peittämään tai varomaan. Eri ajatteluperinteiden korostukset tulevat ilmi, mikä on hyvä asia, toteaa Esa Erävalo kirjan esipuheessa.
Kirjan kirjoittajat ovat:
- Evankelis-luterilaisesta kirkosta TT, dosentti, pastori Kari Latvus, Kirkkohallitus
- Helluntaiherätyksestä FT, varatuomari Markku Luoma
- Ortodoksisesta kirkosta TM, DMin, pastori Teo Merras
- Katolisesta kirkosta dominikaaniveli TM, STB, Gabriel Salmela, Studium Catholicum
- Reformoidusta kirkosta prof. emer. David Koyzis (Kanada)