Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Mitä kristilliset hengelliset harjoitukset ovat?  

 
Kalevi Virtanen ja Pekka Y. Hiltunen

Kalevi Virtasen (vas.) ja Pekka Y. Hiltusen (oik.) Tässä olen -harjoitukset perustuvat ihmettelyyn ja eläytyvään Raamatun lukutapaan. Lukija ikään kuin astuu mukaan tekstin tapahtumiin. Voi mietiskellä, mitä omaan elämään kuuluu ja mitä siihen sanoo vierellä, läsnä oleva Jeesus.

Moni tuntee mietiskelyn itäisten uskontojen tuomana käsitteenä, mutta Tässä olen – päivittäiset hengelliset harjoitukset palauttavat mietiskelyn sen kristillisille juurille. Uusi kirkkovuoteen kytkeytyvä sarja adventista 28.11. alkaen!

Kirkkohallituksen uskontodialogin asiantuntijana ja lähetystyöntekijänä työskennellyt Pekka Yrjänä Hiltunen ja pappi ja opetusneuvos Kalevi Virtanen ovat työstäneet yhdessä Tässä olen – päivittäisiä hengellisiä harjoituksia -mietiskelykokonaisuuden.  

– Päivittäisten, rakenteeltaan säännönmukaisten harjoitteiden avulla hengellinen harjoittaja voi kasvaa vähitellen lähemmäs Jumalaa ja itseään. Luvassa on siis syvenevää synnin ja armon tuntoa, sanoo Pekka Y. Hiltunen.

– Missä olet, kun et ole itsesi luona, kysyi jo keskiajan rukoilija. Sitä minäkin kysyn: missä olen kun en ole tässä, läsnä, nyt? Harjoitellessa rukoilen, että Hän, joka on läsnä kaikkialla, auttaisi minuakin olemaan läsnä, sanomaan ”tässä olen”, sanoittaa Kalevi Virtanen teoksen perusvirettä.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Huomenna torstaina 11.11. klo 10-11 Pipliaseuran Facebook-kanavalla Tässä olen -webinaarissa pappi Ulla Oinonen haastattelee Pekka Y. Hiltusta ja Kalevi Virtasta. Tallenne on kuultavissa Pipliaseuran Facebook-kanavalla myös jälkikäteen.

Hengelliseen nälkään 1500-luvun lähteistä 

Kantavana ajatuksena Tässä olen -harjoitteissa on hyväksyä itsensä Jumalan edessä kaikkine puolineen. Tavoitteena on kokea kiitollisuutta myös muita kohtaan siitä, että he yksinkertaisesti ovat.

Tässä olen – päivittäisiä hengellisiä harjoituksia rakentuu päivittäisen, rakenteeltaan säännönmukaisen harjoituksen ympärille Kirkkovuoden teemoja noudattaen. Irlantilaisjesuiittojen Sacred Space ja skotlantilaisten jesuiittojen Pray as You Go on ollut yksi harjoitusten innoittaja.  

– Omat taustamme ja saamamme vaikutteet näkyvät teksteissä. Olen maallikko, mutta olen tehnyt melko siivun elämäntyöstäni kirkon palveluksessa. Parikymppisenä kävin läpi massiivisen elämänkriisin. Tarvitsin herätyskristillisyyttä päästäkseni kristinuskoon sisään, karismaattisuutta oppiakseni tunnistamaan omaa kokemusmaailmaani, lähetystyökokemusta löytääkseni rajani ja lopulta mietiskelevää kristillisyyttä selvitäkseni aamusta iltaan. Opiskelin 1990-luvulta alkaen kristillisen syvämietiskelyn ohjaajaksi, sitten retriitin ohjaajaksi ja ignatiaaniseksi hengelliseksi ohjaajaksi, kertoo Pekka Y. Hiltunen

– Minä puolestani vaihdoin 1980-luvulla aamun lukujärjestystä siten, että luen ensin Raamattua, vasta sitten lehteä. Tämä tapa alkoi muuttaa minua. Ahdistus ja kiire vähenivät, toivo kasvoi. Lopulta Sacred Space-aineiston avulla rukoileminen auttoi uskomaan, ettei Kristus ole jossain kaukana ja poissa, vaan juuri tässä, läsnä kanssani nyt. Ja vielä enemmän: Kristus on minussa, kertoo Tässä olen -projektin alullepanija Virtanen. 

Myös sovelluksesta 

Tässä olen -harjoitteet ovat saatavilla perinteisen kirjan lisäksi myös ilmaisesta Piplia-sovelluksesta sekä osoitteesta Raamattu.fi. 

– Harjoitteiden rakenne pohjaa osittain espanjalaisen Ignatius Loyolan elämäntyöhön. Hän oli katolinen uskonpuhdistaja, joka kamppaili omaa uskontaisteluansa haavoitettuna sotilaana samoihin aikoihin kun toinenkin katolinen munkki, Raamatun rakastaja Martti Luther kävi omaa uskontaistoaan Saksassa, tähdentää Hiltunen.

– Eri kristillisten traditioiden ei tarvitsekaan sulkea toisiaan pois, vaan eri uskonpuhdistukset ovat kuin eri ikkunoita, joista katsella Jumalaa. Itse harjoitteissa siteeraamme varmaan eniten Lutheria: erikoisesti hänen Vähä Katekismuksensa ja sen tarjoama märehtimisen tie, katekismusmietiskely, on ollut itselleni tärkeä osa elämää liki neljäkymmentä vuotta, kertoo Pekka Y. Hiltunen.   

Harjoitusten rakenne 

Luther piti Raamatun tutkimisessa tärkeänä kolmea lähestymistapaa: rukousta, meditaatiota eli mietiskelyä ja koettelemuksia. Ja kuten Loyola, myös hän näki, että mietiskely johtaa aina koettelemuksiin.  

– Päivittäinen harjoitus alkaa aina Tässä-osiolla, jossa rukoilija pyytää tulla tietoiseksi Jumalan läsnäolosta ja kuulla Jumalan puhetta. Sitten harjoitus jatkuu Sana -raamattuosiolla, jotka sanat usein ovat Suomen Pipliaseuran vuonna 2020 julkaisemasta UT2020-suomennoksesta. Seuraavaksi päivittäistä raamatuntekstiä avaavat Keskustelu sekä Näkökulma tekstiin. Niiden tarkoitus on tarjota lisäinspiraatiota tekstin kokemiseen ja opetukseen. Lopuksi-osiossa rukoilijaa kehotetaan tunnistamaan vastaus rukoukseen, jonka turvin jatkaa päivää, kuvailee Hiltunen.

– Oletko huomannut, että tarvitset vain älypuhelimen tai tietokoneen päästäksesi mukaan hengellisten harjoitusten vuosisatojen aikana rakentuneelle valtatielle? Hengellisten harjoitusten kautta olet mukana rakentamassa temppeliä, jolla ei ole seiniä, joiden sisään tulisi ahtautua, vaan se on läsnä kaikkialla, aina ja joka hetki, Virtanen toteaa.

Lue aiheesta lisää osoitteessa Piplia.fi

TÄSSÄ OLEN – päivittäisiä hengellisiä harjoituksia saatavilla Kirjapajan kirjana sekä iPiplia-sovelluksesta ja osoitteessa Raamattu.fi adventista su 28.11. alkaen.

Kuuntele myös TÄSSÄ OLEN -tekijöiden mietteitä podcast-sarjana! Julkaistaan adventtina 28.11. osoitteessa Raamattu.fi.

Tässä olen -tunnus

 
Pipliaseura artikkeliban. 28.8.-