Pureudumme suomalaisen miehen hyvinvointiin ja haasteisiin. Miehet ovat naisiin verrattuna takamatkalla monissa asioissa lähtien koulunpenkiltä tasapuolisuuteen vanhemmuudessa.
Sanotaan, että suomalainen mies ei puhu tunteista. Sielunhoitoterapeutti Teuvo Timisjärven mukaan sukupolvien välillä on eroa, mutta ainakin hänen ikäluokassaan sanonta pitää usein paikkansa.
Timisjärven isä oli sodan kokenut mies, jonka tärkein arvo oli työ. Hän ei saanut kotoa eväitä tunteista puhumiseen, joten ei myöskään siihen, miten tunnetaitoja opetetaan omille lapsille.
Vaikka lapsuuden tunne-eväät olisivat niukat, peli ei kuitenkaan ole menetetty, Timisjärvi rohkaisee.
– Voimme oppia mitä vain missä vain elämänvaiheessa, vaikka ihan vanhanakin.
Nykyään järjestetään paljon tunteiden ilmaisuun liittyviä valmennuksia, hän vinkkaa ja kertoo itsekin vetäneensä sellaisia.
Vetäydytkö vai ilmaisetko tunteesi parisuhteessa?
Monien miesten tiellä tunteiden ilmaisussa on lapsuudessa sisäistetty ajatus, että tunteiden jakaminen on pelottavaa tai esimerkiksi itku on heikkouden merkki. Tunteiden ilmaisu vaatiikin hyvin turvallisen ympäristön.
Yksi tärkeimmistä opeteltavista asioista on Timisjärven mielestä vihan ilmaiseminen rakentavasti. Tunne etsii aina ulospääsytiensä, ja esimerkiksi lapsille on raskasta yrittää tulkita isän mielialaa vaikkapa kulmakarvan liikkeistä.
– Lapset vaistoavat ilmapiirin, vaikka tunteista ei puhuta.
Parisuhteessa mies saattaa loukkaantuessaan vetäytyä, uhriutua tai paeta johonkin riippuvuuteen. Aito yhteys kuitenkin edellyttää avoimuutta.
”Aggressio on osattava purkaa rakentavasti”
Mitä miesten sitten tulisi oppia rakentavasta vihan ilmaisusta? Ensinnäkin olisi hyvä pystyä ilmaisemaan sanallisesti omat rajansa, Timisjärvi sanoo. Joskus miehet antavat liiankin helposti kävellä ylitseen.
– Tarvittaessa omat rajansa voi ilmaista tiukastikin. Voi vaikka sanoa, että älä puutu asioihini tai tule henkisten rajojeni yli.
Jopa äänen korottaminen, nyrkin pöytään iskeminen tai muu ele voi olla joskus tarpeen, hän sanoo.
– Mitä selkeämmät oman persoonani rajat ovat, sitä paremmin pystyn olemaan yhteydessä toisen ihmisen kanssa. Jos omat rajani ovat hyvin epäselviä ja pelkkää katkoviivaa, minuuteni on häilyvä. En ole koskaan mitään mieltä enkä tiedä, mitä ajattelen tai tunnen.
Tällaisiakin, tunteiden tuuliajolla olevia miehiä on paljon. Toisaalta myös mahdollinen aggressio on osattava purkaa rakentavasti. Tunteet asuvat kehossa, joten jokin fyysinen toiminto voi auttaa purkamaan vihan tunteen. Joku hakkaa halkoja tai toinen huutaa yksin autossa, Timisjärvi heittää.
Yhtä aikaa voimakas ja haavoittuvainen kuin Jeesus
Elokuvien mieshahmoina näkyy usein aggressiivisia lihaskimppuja tai huvittavia tohvelisankareita. Löytyisikö Raamatusta miehen malliksi jokin kultainen keskitie? Paras esikuva meillä on Timisjärven mukaan Jumalan Pojassa.
– Kristus esitetään taiteessa melkein naismaisena, mutta on vaikeaa löytää maskuliinisempaa miestä kuin hän. Jeesus puolustaa heikompia ja totuutta mutta on samalla haavoittuvainen eikä kiellä inhimillisiä tarpeitaan.
Maskuliinisuutta ei voi opettaa, sen voi vain tartuttaa.
Aitoon maskuliinisuuteen kuuluukin Timisjärven mukaan se, että kykenee ottamaan vastuun omasta elämästään ja näkee vaivaa parisuhteen ja lasten hyvinvoinnin eteen rakentamatta päälleen suojamuuria tai roolia. Mies voi yhtä aikaa olla voimakas ja turvallinen sekä myöntää, että tarvitsee jossain apua.
– Maskuliinisuutta ei voi opettaa, sen voi vain tartuttaa. Sen vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että mies löytäisi yhteyden omaan aitoon maskuliinisuuteensa. Silloin mies pystyy myös isänä tarjoamaan sellaiset matkaeväät lapsilleen, että tyttö voi olla harmoniassa oman naiseutensa ja poika miehuutensa kanssa.
***
Miksi pojat pärjäävät huonommin koulussa kuin tytöt? Miksi isiä ei kuunnella erotilanteessa? Miten miehet löytävät paikkansa seurakunnassa?
Lue Uuden Tien verkkolehdestä laaja artikkeli suomalaisen miehen hyvinvoinnista ja haasteista. Haastattelussa Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi ja yhteisöpastori Mikael Tammilehto.