Seksuaalisuus on luonnollinen osa perusolemustamme.
– Tästä asiasta saa ja voi puhua kuten muistakin kehon toiminnoista, rohkaisee lähes valmis seksuaalineuvoja Sanna Hänninen.
Parempi avioliitto ry:n tukiparit saivat koulutusta seksuaalisuuden puheeksi ottamiseen tammikuussa etäyhteyksin. Espanjan Aurinkorannikolta käsin osallistunut kouluttaja Sanna Hänninen kohtasi innostuneen ja keskustelevan osallistujajoukon.
Seksi on monelle hankala puheenaihe. Tukipari voi auttaa avaamaan keskustelua normalisoimalla tilannetta ja kysymällä tarkennuksia tuettavan parin puheenvuoroihin. Sanna Hänninen ehdottaa sanomaan vaikka: ”Mainitsit, että seksi on parisuhteenne haastekohta. Haluatko kertoa lisää?” tai ”Monessa parisuhteessa haluttomuus on ongelma. Ymmärsinkö oikein, että teilläkin?”
Jos henkilö ei halua kertoa lisää kyseisellä hetkellä, tukipari voi jättää ”oven auki” toteamalla, että asiaan voidaan palata myöhemmin. Hänninen muistuttaa, että tukiparitapaamisissa seksistä puhuttaessa saa sitä, mitä tilaa. Jos tukipari ei ole sinut asian kanssa vaan kiertelee – ”Onko teillä intiimiä kanssakäymistä?” – eivät tuettavatkaan välttämättä kehtaa puhua suoraan. Parien kanssa keskustellessa on kuitenkin hyvä muistaa, että eri ihmiset ovat valmiita käyttämään erilaisia termejä. Joillekin ”intiimi kanssakäyminen” on jo suoraa puhetta.
Apua oman taustan tuntemisesta
Kun käsittelee vertaistukijana seksuaaliasioita, on tärkeä käsitellä oma menneisyytensä tällä alueella. Tähän hyvä vaihtoehto on seksuaalianamneesin tekeminen. Anamneesin ovat kehittäneet seksuaaliterapeutit Joseph ja Leslie Lo Piccolo ja siitä on useita suomennettuja versioita. Netistä kyseisellä hakusanalla löytyy lomakkeita, joiden avulla voi käydä läpi omaa historiaansa. Vertaistukijalla saattaa myös olla omaan taustaansa liittyviä vahvoja uskomuksia, joita on tärkeä tarkastella voidakseen auttaa muita.
Rakentava kohtaaminen vahvistaa käsitystä siitä, että häpeälliseltäkin tuntuvista asioista voi puhua.
– Älä anna omien asenteidesi ja huoliesi paistaa läpi kohdatessasi pareja, Hänninen korostaa.
– Jos kuulet jotain yllättävää, kiitä siitä, että henkilö otti asian puheeksi ja kerro, että teema on itsellesi vieras. Voit kertoa, että perehdyt asiaan itse ja siihen voidaan sitten palata. Aina voit ohjata parin eteenpäin.
Tukiparien vahvuus on empatia
Aina tuettavat eivät halua tai pysty puhumaan tietystä aiheesta.
– Silloinkin on luotu hyvää pohjaa ja autettu asian käsittelyä tulevaisuudessa, Hänninen kiteyttää.
Tukipari ei ratkaise ongelmia, se on tuettavan parin oma tehtävä. He eivät ole seksuaalineuvonnankaan ammattilaisia, mutta Sanna Hännisellä on kannustavat sanat:
– Se minkä tukipari häviää asiantuntemuksessa, he voittavat empatiassa ja läsnäolossa. Ja kyllä pitkään tukiparina toimineille on asiantuntemustakin kertynyt!
Tarvitsetko tukiparia rinnallakulkijaksi?
Tukiparitoiminta on maksutonta ja nopeaa matalan kynnyksen vertaistukea erilaisissa parisuhteen ongelmissa. Tukiparin saat noin viikossa hakemuksen jättämisestä. Lue lisää: parempiavioliitto.fi/tukiparityö
Lähemmäs – Puolison mieltä ja ihoa – parisuhdekurssi verkossa 12.-13.6.
Oletko seksuaalinen olento? Haluaisitko päästä lähemmäs puolisoasi mielen ja kehon tasolla? Haluaisitko puhua kumppanisi kanssa seksistä, mutta sanat juuttuvat kurkkuun?
Tervetuloa huimalle seikkailulle: Lähemmäs – Puolison mieltä ja ihoa.