Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Miten mielipiteemme muodostuvat? Valeuutisten levittämisessä kristitytkin ovat usein osa ongelmaa

 
fakenews-disinformation-man-standing-questionmark-iStock

– Kristitytkään eivät säästy huijauksilta. Itse asiassa he ovat usein osa ongelmaa, Julia Bicknell toteaa. Kuva: iStock.

Massachusetts Institute of Technology tutki 126 000 uutista, jotka kolme miljoonaa ihmistä oli jakanut. Havaittiin, että valeuutiset levisivät kuusi kertaa nopeammin, kertoo World Watch Monitor -uutissivuston päätoimittaja Julia Bicknell.

Kirjoittaessani tätä uutisotsikko kertoo useamman kuin yhden kolmesta olevan tietämätön siitä, että verkossa oleva tieto voi olla väärää tai harhaanjohtavaa. Moni ei edes pohdi näkemänsä tiedon todenmukaisuutta. Sen lisäksi joka 20. internetinkäyttäjä uskoo kaiken verkossa näkemänsä. Ja vaikka 70 prosenttia aikuisista sanoo olevansa varma väärän tiedon erottamisesta, vain 20 prosenttia pystyi tunnistamaan aidon postauksen merkit erehtymättä. Sama kuvio näkyy vielä silmiinpistävämmin teini-ikäisten kohdalla: 74 prosenttia uskoo erottavansa väärän tiedon, mutta tosiasiassa vain 11 prosenttia pystyy erottamaan tosiasiat sepitetyistä.

Tutkimuksen tehnyt Ison-Britannian media-alan sääntelyviranomainen Ofcom varoittaa, että verkossa olevan tiedon valtavan määrän vuoksi on tärkeämpää kuin koskaan osata erottaa mahdollisesti väärä tai harhaanjohtava tieto.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Tarina, jonka haluamme uskoa

Kristitytkään eivät säästy huijauksilta. Itse asiassa he ovat usein osa ongelmaa.

Maaliskuussa 2020 Ison-Britannian koronasulun alkamisen jälkeisenä päivänä sain puhelimeeni seuraavan WhatsApp-viestin. Sen oli kirjoittanut Julian Urban, 38-vuotias lääkäri:

En olisi koskaan voinut kuvitella pahimmissa painajaisissanikaan, että kokisin sen, mitä on tapahtunut sairaalassamme kolmen viime viikon aikana. Aluksi tuli muutamia potilaita, sitten tusinoittain ja sen jälkeen satoja. Nyt emme ole enää lääkäreitä vaan lajittelijoita, jotka päättävät, kuka saa elää ja kuka lähetetään kotiin kuolemaan.

Vielä kaksi viikkoa sitten minä ja kollegani olimme ateisteja. Lääkäreinä opimme, että tieteeseen ei kuulu Jumalan läsnäolo. Nauroin kirkossa käyviä vanhempiani.

Yhdeksän päivää sitten sairaalaan tuotiin 75-vuotias pastori. Hänellä oli pahoja hengitysvaikeuksia. Hänellä oli Raamattu, ja meihin teki vaikutuksen se, kuinka hän luki sitä kuoleville pitäessään heitä kädestä.

— Käsitimme, että meidän oli alettava pyytää Jumalaa auttamaan. On vaikea uskoa, että vaikka olimme aikaisemmin kovia ateisteja, etsimme nyt päivittäin rauhaa pyytäen Herraa auttamaan meitä jatkamaan.

Eilen 75-vuotias pastori kuoli. — Hänen onnistui tuoda meille rauhan, jota emme enää olleet uskoneet löytävämme. Pastori meni Herran luo, ja pian me menemme hänen perässään, jos asiat jatkuvat tällä tavalla.

Aluksi tämä liikutti minua aika tavalla. Tiesin, että useat katoliset papit olivat jo kuolleet. Itse asiassa samana päivänä katoliset tiedotusvälineet kertoivat 72-vuotiaasta papista, joka oli kieltäytynyt hengityskoneesta, että sen sijaan nuorempi ihminen voisi hyötyä siitä. Tästä syystä ajattelin aluksi, että kyseessä voisi olla jopa sama pappi.

Olin juuri laittamassa tätä viestiä Facebookiin – ystävien rohkaisemiseksi – kun se, mitä kutsun BBC:ssä omaksumaksi DNA:ksi alkoi toimia. Miksi en tarkistaisi, mistä viesti oli peräisin?

Ensimmäiseksi huomiotani kiinnitti se, että italialaisen lääkärin nimi ei olisi Julian. Eikö se olisi Juliano? Etsin pikaisesti LinkedInistä lääkäriä, jonka nimi olisi Julian Urban. Ei ketään. Mutta siellä näytti olevan Julian Urban, joka oli romanialainen – mutta ei lääkäri. Sitten ajattelin: romanialainen lääkäri työssä Lombardiassa – aivan mahdollista. Mutta toinen asia herätti kiinnostukseni, sillä olin perehtynyt uskontojournalismiin. Se oli pastori-sana. Koska Pohjois-Italia on pääosin katolilainen, ihmiset puhuvat mieluummin papista tai isästä.

 

Totuus tekee vapaaksi, eivät valeuutiset.

 

Uteliaisuuteni oli nyt herännyt, ja päätin jäljittää tarinan sen alkulähteelle. Luulin sen vievän kymmenisen minuuttia. Kaksi tuntia myöhemmin selasin edelleen sivustoja verkossa nähdäkseni, kuka oli postannut tarinan ensimmäisenä. En käyttänyt mitään erityistä ohjelmaa – ainoastaan tervettä järkeä.

Aluksi jäljitin viestiä ryhmissä, jotka vaikuttivat italialaisilta protestanttisilta kristityiltä. Sitä edelsi joitakin selvästi katolisia ryhmiä. Sitten haku muuttui mielenkiintoiseksi, koska katoliset ryhmät loppuivat. Löysin sen sijaan ryhmän – ilmeisesti Belgiassa – joka toi yhteen ympäri Eurooppaa työskenteleviä italialaisia. Lopulta näytti siltä, että tarinan olivat käynnistäneet kaksi nuorta miestä, toinen Belgiassa ja toinen Ranskassa, jotka eivät vaikuttaneet millään tavalla kristityiltä muiden Facebook-postaustensa perusteella. Jäljet päättyivät siihen.

Vasta siinä vaiheessa huomasin joitakin epäileviä viestejä kommentteina postaukseen. Marco Leone kysyi: ”Tietääkö kukaan, kuka tämä lääkäri on ja missä sairaalassa hän toimii? Haluaisin varmistaa, että tämä on aito tarina. Ennen kuin postaatte, varmistakaa että kirjoittamanne on paikkansapitävää. Totuus tekee vapaaksi, eivät valeuutiset.”

Valheita suoltava koneisto

Puhelimeeni saapunut viesti oli uskoakseni keksitty tarina, mutta se alkoi kiertää kristittyjen ryhmissä ja levisi helposti. Syynä oli vahvistusharha. Ymmärrämme ja näemme maailman käyttämällä linssiä, joka vahvistaa sitä mitä jo ”tiedämme”. Kaikki nämä kristityt välittivät tarinaa eteenpäin siksi, että he halusivat uskoa sen olevan totta.

Me kaikki voimme kärsiä vahvistusharhasta. Uskomme luotettaviksi kokemistamme lähteistä tulevaan tietoon, koska ne ovat saaneet luottamuksemme. Voidaan tietysti väittää, ettei siitä ollut suurta haittaa, vaikka tuhannet kristityt ympäri Eurooppaa ja maailmaa erehdytettiin ajattelemaan keksityn lääkärin vaikuttuneen niin paljon epäitsekkään pastorin esimerkistä, että hän palasi lapsuutensa kristinuskoon. Sehän olisi voinut tapahtua oikeallekin italialaiselle lääkärille.

Mutta mitä jos tarinan aloittaneet olisivat saaneet asiassa maksun? Tiedetään, että näin kävi varmasti vuoden 2016 presidentinvaaleissa Yhdysvalloissa. Heinäkuussa 2016 huomasin hyvin oudon otsikon verkossa ”Paavi Franciscus tyrmistyttää maailmaa: tukee Donald Trumpia presidentiksi.” Vaistomaisesti ajattelin, ettei se ollut totta. Tiesin, ettei paavi koskaan tukisi amerikkalaista poliittista ehdokasta.

Aito uutinen tulisi Vatikaanin tiedotustoimistosta tai sen varmistamana. Jos joku olisi tarkistanut, hän olisi nähnyt, että tämä uutinen oli peräisin amerikkalaiselta WTO5 News -verkkosivulta. Siinä todettiin uskomattomasti paavin sanoneen, että FBI:n kyvyttömyys syyttää Hillary Clintonia tämän sähköposteista oli saanut hänet tukemaan Trumpia. Tämä olisi heti paljastanut uutisen perättömäksi.

Toiseksi verkkosivusto oli tuskin kahden viikon ikäinen, mutta postaus oli ehtinyt kerätä 100 000 kommenttia, jakoa ja reaktiota Facebookissa. Sitten syyskuussa ennen marraskuisia vaaleja – nyt puhutaan siis vuodesta 2016 – Ending the Fed -niminen sivusto julkaisi täsmälleen saman uutisen. Tällä kertaa se sai aikaan lähes miljoona reaktiota Facebookissa, niin että siitä tuli vuoden 2016 vaalien suurin valeuutinen.

 

Me kaikki voimme kärsiä vahvistusharhasta.

 

BuzzFeed-uutissivusto tutki, mistä WTO5-sivusto oli saanut alkunsa, ja sai selville, että se kuului erääseen maailman suurimmista valeuutisoperaatioista: verkostoon kuului ainakin 43 verkkosivustoa, jotka julkaisivat yli 750 valeuutista.

Helmikuussa 2016 jotkut amerikkalaiset tutkivat journalistit olivat havainneet kokonaisen uutisvirran, jossa kaikki uutiset olivat lähes samanlaisia: se ja se julkkis oli muuttamassa sille ja sille paikkakunnalle. Kaikki tulivat verkkosivuilta, jotka oli suunniteltu lähes identtisiksi. Buzz- Feed News löysi 342 sepitettyä julkkisten muuttouutista useilla toisiinsa liittyvillä sivuilla.

Näissä valeuutisissa oli kaksi tärkeää tekijää, jotka auttoivat niitä leviämään: tunnistettava nimi ja paikkakunta. Monet ihmiset, jotka näkivät uutisen kaupungistaan ja julkkiksesta, eivät voineet olla jakamatta sitä. Tämä synnytti käyntejä mainosten täyttämille verkkosivuille. Nämä kloonatut verkkosivut jäljitettiin amerikkalaisista nimistään huolimatta Makedoniaan, jossa lähes puolet Velesin kaupungin nuorista miehistä oli työttöminä, mutta heillä oli IT-osaamista.

Aluksi ajateltiin, että näitä nuoria miehiä houkutti mahdollisuus ansaita suurta kuukausipalkkaa ja että he eivät piitanneet siitä, mikä oli eettisesti oikein tai väärin. Mutta vuonna 2018 alettiin ymmärtää, että asialla näytti olevan yhteyttä venäläiseen disinformaatiota levittävään verkostoon, jonka erään osan nimi on Internet Research Agency.

Some ja ihmisen perusheikkoudet

Kun olen raportoinut uskon takia painostetusta maailmanlaajuisesta kirkosta vuodesta 2012, olen tullut tietoiseksi siitä, miten digitaalista tilaa voi manipuloida. Ajattelin ennen, että internet, kuten mikä tahansa työväline, on neutraali. Sitä voitaisiin käyttää sekä myönteiseen että kielteiseen tarkoitukseen käyttäjän tarkoitusperien mukaan. Valitettavasti keskityttyäni työssäni muutaman vuoden ajan uskonnonvapauteen ympäri maailmaa, tajuan nyt, että sosiaalisen median alustat ovat erityisen alttiita ihmisluonteen ja käyttäytymisen perusheikkouksille, joita ohjaavat raha, seksi ja valta.

Olen tavannut hienoja ihmisiä, jotka ovat Facebookin ja muiden Piilaakson yhtiöiden palveluksessa, ja joiden joukossa on kristittyjä ja entisiä työtovereitani. Mutta vaikka Mark Zuckerberg sanoi haluavansa taata hyvätasoiset ja luotettavat uutiset, Facebook on nyt myöntänyt, että sen 150 miljoonaa amerikkalaista käyttäjää ovat altistuneet valeuutisille. Sen lisäksi me jokainen olemme omassa Truman Show -elokuvan kaltaisessa rajoitetussa todellisuudessa, jossa algoritmit syöttävät meille eri uutisia kuin ystävillemme.

 

Kristityt eivät ole havainneet tätä erityistä puolta harhaanjohtamisessa: he ovat olleet osa disinformaation ekosysteemiä.

 

Katsoin hämmästyttävän The Social Dilemma -nimisen dokumenttielokuvan, joka pureutuu vielä enemmän yksityiskohtiin. Sen sanoma on, että nykyinen digitaalinen järjestelmä on hajalla. Algoritmit on suunniteltu erityisesti saavuttamaan ja koukuttamaan ihmiset niin pitkään kuin mahdollista. Nyt monet Piilaakson työntekijät myöntävät, että järjestelmä tarvitsee tasapainottamista. Kiinnostus siihen, miten yleistä etua ajavia uutisia ja tiedotusvälineitä voitaisiin rahoittaa, on kasvamassa.

Uskon, että monet ovat olleet tietämättömiä siitä, miten tämä systeemi on käyttänyt meitä pelinappuloinaan. Mutta luulen, että kristityt eivät ole havainneet tätä erityistä puolta harhaanjohtamisessa: he ovat olleet osa disinformaation ekosysteemiä.

 

Vinkit verkkoon:

  • Ajattele ennen kuin välität mitään eteenpäin.
  • Käytä tervettä järkeä. Jos jokin vaikuttaa oudolta, kyseenalaista se.
  • Pysy ajan tasalla maailman pääuutisista, jotta huomaat vanhentuneet tai vääriksi todetut uutiset.

 

Kirjoittaja:

Julia_Bicknell_ at Frontline Club Dec 2016
Julia Bicknell

Julia Bicknell jätti BBC:n 30 vuoden jälkeen vuonna 2012 perustaakseen World Watch Monitor -uutissivuston, joka raportoi uskon takia painostettujen kristittyjen tilanteesta. Hän toimii uutissivuston päätoimittajana. Vuonna 2019 hän sai Religion News Associationin palkinnon. Julia Bicknell on yksi syyskuussa käynnistyvän Maanmuuttajat-koulutuksen opettajista. Hae Maanmuuttajat-koulutukseen 19.8. mennessä! Lue lisää ja ilmoittaudu: https://maanmuuttajat.fi/ 

Kuva: Julia Bicknellin arkisto.

 

 

 

Artikkeli on julkaistu Kylväjä-lehdessä 2/22.

 
Kylvaja artikkelibanneri