Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Mobiilisovellus tuo virret, kaavat ja saarnatekstit älypuhelimeen

 

Älypuhelin tai tablettitietokone löytyy yhä useamman kirkossakävijän taskusta. (Martti Havukainen)

Itä-Suomen yliopiston tutkimushankkeessa luodaan mobiiliohjelmia seurakuntayhteyden tueksi. Muun muassa Joensuun helluntaiseurakunta on mukana tuotekehityksessä.

”Käynnistä Jubiili tapahtumapaikalla ja salli sovelluksen käyttää sijaintitietoasi. Loppu hoituukin automaattisesti ja voit syventyä tapahtuman sisältöihin sinulle parhaiten sopivalla tavalla. Et tarvitse enää erillistä virsikirjaa tai Raamattua.”

Näin hehkutetaan Jubiili-mobiilisovelluksen esittelysivuilla.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Kyse on Itä-Suomen yliopiston Seurakunnalliset mobiiliteknologiat -hankkeessa kehitetystä älypuhelinohjelmasta, jonka tarkoituksena on syventää kristillisten yhteisöjen ja niiden jäsenten välistä yhteyttä.

Poikkitieteellistä tutkimusprojektia toteuttavat Itä-Suomen yliopiston teologian osasto ja tietojenkäsittelytieteen laitos. Yhteistyökumppaneina ovat joensuulaiset kristilliset yhteisöt: evankelis-luterilaiset seurakunnat sekä helluntai- ja ortodoksinen seurakunta. Päärahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto.

”Uskon että tästä tulee käyttökelpoinen”

Jubiilin lisäksi hankkeessa kehitetään sovelluksia henkilökohtaisen hartauselämän tueksi sekä rippikouluille.

Pisimmällä on Jubiili, jonka ideana on tarjota osallistujalle älypuhelimen tai tablettitietokoneen kautta tilaisuudessa käytettävät tekstit kuten raamatunkohdat, laulujen sanat, saarnarunko ja mahdollinen jumalanpalveluskaava. Lisäksi sovelluksen kautta voidaan välittää muita sisältöjä, kuten tietoja esiintyjistä ja tulevista tapahtumista.

Tilaisuuden sisällöstä vastaava tiimi syöttää kyseiset tiedot yksinkertaisen web-pohjaisen käyttöliittymän avulla, ja sovellus hakee ne automaattisesti käyttäjän sijainnin perusteella.

Tavoitteena on myös vuorovaikutteisuus: sovellusta pyritään kehittämään niin, että osallistuja voi sen kautta esimerkiksi kommentoida saarnaa tai lähettää esirukouspyynnön tilaisuuden aikana.

Kuusihenkiseen hanketiimiin kuuluvan projektitutkijan, teologian tohtori Harri Koskelan mukaan hanke pyrkii vastaamaan ennen kaikkea nuorten ja nuorten aikuisten mobiiliteknologian lisääntyneeseen käyttöön.

– Uskon, että tästä tulee käyttökelpoinen ja sujuva sovellus. Se jää nähtäväksi, tuleeko tuotteen pääasiallinen käyttöympäristö olemaan jumalanpalvelus vai nuortenillat ja -tapahtumat.

”Madaltanee osallustumiskynnystä”

Jubiilia kokeiltiin tänä syksynä Joensuun helluntaiseurakunnan nuortenillassa. Nuorisopastori Eero Haaralan mukaan palaute oli pääosin myönteistä.

– Ohjelmalle löytyy varmasti oma käyttäjäkuntansa. Meidän seurakunnassa sovellus todennäköisesti otetaan käyttöön. Välttämätön tai autuaaksitekevä se ei ole, sillä me käytämme jo nyt tehokkaasti hyväksi esitystekniikkaa. Silti sovellus madaltaa varmasti kynnystä osallistua seurakuntaelämään.

Jubiili-sovellus on jo ladattavissa ilmaiseksi Androidin ja Applen sovelluskaupoista. Sisältöä palveluun tuotetaan kuitenkin toistaiseksi vasta Joensuun alueella.

Tutkimushanke päättyy ensi vuoden lopussa, jonka jälkeen sovellusten jatkokehityksen ja kaupallistamisen on tarkoitus siirtyä jollekin yritykselle tai muulle toimijalle.