Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Mongoliaan valmisteilla uusi uskontoa rajoittava laki

 

Mongolian hallitus on käsitellyt lakiehdotusta, joka rajoittaisi läpi mennessään merkittävästi kristillisten seurakuntien toimintavapautta. Kaksi viisumeita lähetystyöntekijöille myöntänyttä järjestöä on saanut jo toimintakiellon.

Mongoliassa on koettu kuluneen vuosikymmenen aikana herätyksen aikaa, minkä johdosta kristilliset seurakunnat ovat kasvaneet tuntuvasti ja monia uusia seurakuntia on perustettu.

Yli puolet Mongolian asukkaista on buddhalaisia ja uskonnottomia on 36 %. Kristittyjä on vain vähän reilut 2 % väestöstä.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Pääkaupungissa Ulaanbaatarissa on nykyään nelisen sataa pientä seurakuntaa. Pieni kristittyjen vähemmistö on innokas tavoittamaan mongolialaisia evankeliumilla.

Lähetystyöntekijöitä on karkotettu

Ulaanbaatarin seurakuntien pastorit ovat viime syksystä asti neuvotelleet medialähetysjärjestö IRR-TV:n kanssa suurkaupunkimission järjestämisestä. Keväällä pastorit ilmoittivat, että missio on pidettävä vuoden 2019 aikana tai se saattaa jäädä toteutumatta.

Syynä kiireeseen on yllättäen muuttunut tilanne Mongoliassa. Kaksi lähetystyöntekijöille viisumeja myöntänyttä järjestöä saivat toimintakiellon, ja maan hallituksella on ollut käsittelyssä uusi uskontoa rajoittava lakiehdotus. Se muistuttaa Venäjällä kolme vuotta sitten voimaantullutta terrorisminvastaista Jarovajan lakia, jota on sovellettu lähes yksinomaan evankelisia seurakuntia vastaan.

– Pastorit kehottivat tekemään kaiken mahdollisen, että missio voitaisiin toteuttaa Mongoliassa tulevan syksyn aikana. Seurakunnat ovat tulleet yhteen ja ovat valmiita tekemään työtä yhdessä, kertoo IRR-TV:n Venäjän työn edustaja Juri Ananiev.

Saastunut jurttakaupunki

Mongoliassa on paljon erilaisia haasteita, kuten työttömyyttä, alkoholiongelmia, perheväkivaltaa ja korkeat avioeroluvut. Myös taloustilanne on monelle mongolialaiselle erittäin vaikea. Ihmiset tarvitsevat muutosta ja toivoa elämään, ja sitä seurakunnat haluavat tarjota mediakampanjan kautta.

Jos missio toteutuu, sen keskuksena tulee toimimaan n. 1,3 miljoonan asukkaan Ulaanbaatar. Omalaatuisen miljoonakaupungista tekee se, että peräti 800 000 kaupunkilaista asuu jurtissa, joissa ei ole mm. juoksevaa vettä eikä sähköä. Ulaanbaatar kuuluu myös maailman saastuneimpiin kaupunkeihin.

Ulaanbaatar on erikoinen miljoonakaupunki: yli puolet kaupungin asukkaista asuu jurtissa. Se kuuluu myös maailman saastuneimpiin kaupunkeihin.

Viranomaisilta lupa mediakampanjalle

Kaupungin viranomaisten kanssa on saatu tehtyä jo sopimus mission pitämisestä. Lupa heltisi, kun pastorit marssivat viranomaisten puheille ja tiedustelivat, voisivatko olla jotenkin avuksi. Avuntarvetta on ainakin lastenkodeissa, joissa ei ole viranomaisten mukaan mitään, mitä lapset tarvitsevat.

– Tämä hätähuuto tarjoaa seurakunnille mahdollisuuden julistaa evankeliumia koko kansalle, Ananiev sanoo.

– Aikaa on hyvin vähän jäljellä. Siksi pyydämme, että rukoilette, että missio kaikkine järjestelyineen onnistuisi.

 

Lisätietoa: IRR-TV