Mongoliassa luterilaiset ovat vähemmistön vähemmistö. Kuitenkin maassa on jo luterilaista 25 seurakuntaa. Seurakunnille koulutetaan nyt pappeja ja muita vastuunkantajia.
Mongolian evankelis-luterilaisen kirkon presidentti Purevdorj Jamsran vieraili Suomen Raamattuopistolla 30.1. Hän kertoi, että kristilliset kirkot vapautuivat toimimaan Mongoliassa 30 vuotta sitten, kun kommunismi väistyi.
– Lain puitteissa ja myös käytännössä saamme olla vapaasti kristittyjä. Meidän on kyllä noudatettava monia sääntöjä. Kirkot pitää rekisteröidä ja ilmoittaa toimintamme yksityiskohdista vuosittain. Nuo ovat kuitenkin pieniä asioita, Jamsran sanoo.
– Kristittyjen vainoa ei Mongoliassa ainakaan suuressa määrin esiinny.
Yli puolet Mongolian asukkaista on buddhalaisia. Kristityt ovat pieni muutaman prosentin vähemmistö. Heitä on noin 70 000. Luterilaisten määrä on 600. Luterilainen kirkko perustettiin Mongoliaan vuonna 2017.
Jamsran kertoo, että Mongoliassa on myös katolilaisia, ortodokseja sekä helluntailaisia, mutta suurin osa kristityistä on presbyteerejä.
– Mongoliassa ihmisiä ei kovin paljon kiinnosta, mihin tunnustuskuntaan seurakunta kuuluu. Heille merkitsee vain se, että seurakunta on kristillinen.
– Mongolialaiset ovat aika avoimia kristinuskolle, mutta sen henkilökohtainen omaksuminen on toinen juttu. Vanhemmilla mongolialaisilla buddhalaiset vaikutteet ovat voimakkaat ja ne saattavat sekoittua kristinuskon kanssa. Yritämme opettaa heille, että buddhalaiset perinteet eivät kuulu kristinuskoon, Jamsran kertoo.
Jamsranilla itsellään on vahva luterilainen identiteetti.
– Minulle luterilainen käsitys sakramenteista ja uskosta on tärkeä. Pelastuksen lahjan ymmärtäminen tekee todella vapaaksi.
Luterilainen ”pioneerityö” Mongoliassa on Jamsranin mukaan jo tehty, ja kirkko elää omillaan. Se tarvitsee kuitenkin kipeästi johtajia seurakuntiinsa.
– Tarvitsisimme lisää pappeja ja vastuunkantajia. Kaikissa Mongolian kirkoissa on yhteensä noin 380 pappia. Luterilaisia pappeja on kolme, joista yksi olen minä.
– Olemmekin lähettäneet lähiaikoina viisi ihmistä raamattukouluihin opiskelemaan kirkon pastoreiksi ja raamatun opettajiksi. Meillä on hyvät tulevaisuudennäkymät ja odotukset kirkon kasvulle. Meillä on paljon suunnitelmia, vastahan aloitimme!
– Tarvitsemme nyt paljon rukoustukea, myös suomalaisilta ystäviltämme, Jamsran kannustaa.