Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Moniuskontoinen Birmingham on pian ”vähemmistöenemmistöinen”

 

Hindulaisuuden Vishnu-jumalalle omistettu temppeli Birminghamissa on entinen kirkko. KUVA: Timo Vasko

Vierailu Birminghamin Vishnu-temppelissä (kuvassa), moskeijassa, buddhalaisessa pagodissa ja kolmessa synagogassa on vahvistanut Timo Vaskon näkemystä siitä, että Euroopassa on käynnissä voimakas uskonnollinen muutos. Muutaman vuosikymmenen kuluessa tämä englantilaiskaupunki on asukkailtaan ja uskonnoiltaan ”vähemmistöenemmistöinen”.
Myös muualla Euroopassa kirkot elävät suurten yhteiskunnallisten ja aatteellisten muutosten keskellä. Teologian tohtori ja missiologian dosentti Timo Vasko kävi hiljattain sekä Saksassa että Englannissa tutustumassa maanosamme kirkkojen tilanteeseen. Hän raportoi havainnoistaan juuri ilmestyneessä Lähde-lehdessä.

Vaskon mukaan eurooppalaisten kristittyjen tunnustuksellinen identiteetti heikkenee, ja tietämys oman uskonnon perusteista vähenee. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kirkkojen jäsenmäärät ovat selvästi laskussa. Näitä poikkeuksia ovat Ukraina ja Italia.

Maanosamme kirkoissa käydään keskustelua eettisistä teemoista, kuten elämän syntyyn ja lopettamiseen vaikuttamisesta, samoin kuin uskonnonopetuksesta. Evankeliset ja perinteiset ryhmät saavuttavat nuorissa vastakaikua, mutta samalla uskonnollinen yksilökeskeisyys ja moniarvoisuus vahvistuvat.

SRO neliöb. 17.-23.10.

Myös ateisteja on kirkoissa paljon. Esimerkiksi Hessenin osavaltiossa Saksassa joka kolmas protestantti ja joka viides katolilainen ei usko, että Jumala ilmoittaa itsensä Jeesuksessa Kristuksessa.

Lue Timo Vaskon artikkeli kokonaisuudessaan tällä viikolla ilmestyneestä Lähde-lehdestä.

 

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa