Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Moro: Muistolaatta ja puuristi poistettiin liikekeskuksen seinältä Tampereella

 

Siperian Liikekeskus sijaitsee Finlaysonin tehdasalueella. Kuva: Wikipedia

Tampereella kiistellään siitä, saako Liikekeskus Siperian seinällä olla kristillisiä symboleita. Liikekeskuksen seinään kiinnitettiin vuonna 2004 Finlaysonin tehdastyöläisiä kunnioittava muistolaatta ja siihen liittyvä puinen risti. Kokonaisuus poistettiin seinältä tammikuussa 2012 ”mainoskuvausten vuoksi”. Alueen kiinteistöpäällikkö Hannu Bomanin mukaan nyt arvioidaan, voidaanko se palauttaa paikalleen.

Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan eläkkeellä oleva rovasti Esa Eerola kertoo, että muistolaatta symboleineen asennettiin 2004 kunnianosoitukseksi ”Finlaysonin tehtaansalien sukupolville”. Aamulehden Moro-liitteen (25.10.2012) mukaan muistolaatta oli osa silloista eTampere-projektia.

Laattaan kaiverrettiin teksti: ”Siunattuina he päivän työhön lähtivät ja kiitollisina jokapäiväisen leivän nauttivat. Finlaysonin tehtaansalien sukupolvia kunnioittaen, eTampere ja Tampereen tuomiokirkkoseurakunta”.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Laatan yläpuolelle ripustettiin puinen risti, jolla viitattiin ”James Finlaysonin ja Wilhelm von Nottbeckin kveekaritaustaan sekä Finlaysonin työntekijöiden kristillisyyteen”.

– Työntekijät esimerkiksi kokoontuivat aamuisin ennen töiden alkua yhteisrukoukseen, rovasti Eerola kertoo.

– Finlaysonilla kristillisyys näkyi siten, että jokaiselle ihmiselle annettiin arvo. Työntekijöistä pidettiin hyvää huolta, hankkeessa mukana ollut kirkkotrubaduuri ja Suomen Raamattuopiston julistustyöntekijä Pertti Kallio lisää.

”Risti oli loukannut ihmisiä”

Esineet poistettiin viime tammikuussa, koska ”risti oli loukannut ihmisiä”, kerrotaan kiinteistön omistavasta vakuutusyhtiö Varmasta. Kiinteistöpäällikkö Hannu Boman toteaa, että esineet poistettiin, koska ”ne eivät sopineet aukiolla kuvatun mainosvideon taustalle”.

– Sen jälkeen päätimme arvioida uudelleen, onko tila sopiva uskonnollisille symboleille. Sehän on julkinen, ei tunnustuksellinen paikka.

Bomanin mukaan laatasta ja rististä oli tullut palautetta.

– Kyllä se herätti kysymyksiä. Miksi täällä ei ole muiden uskontojen symboleita vaan pelkästään yhden?

Nyt esineet ovat vakuutusyhtiö Varman toimiston hyllyllä. Muistomerkin toteuttanut työryhmä on tuloksetta vaatinut sen palauttamista seinälle.

– Meidän pitää miettiä asiaa kaikkien ihmisten kannalta, Boman sanoo.

Esa Eerolan mukaan Tampereen seurakunnille tuli laatasta ja rististä vain positiivista palautetta.

 
Artikkelibanneri perussanoma