Morogoron maasait lopettavat tyttöjen ympärileikkaukset

 

Esta Sawasawa on opettanut kylässään tyttöjen ympärileikkauksen haitoista. KUVA: ANNA-RIITTA HOLMSTRÖM

Tansanian Morogorossa tehtiin maaliskuun lopussa päätös lopettaa maasaityttöjen sukupuolielinten silpomiset. Perinne kiellettiin Tansaniassa lailla vuonna 1998, mutta maasaiäidit ovat tehneet toimenpiteitä salaa 1–3-vuotiaille.

– Tämä päätös yllätti meidät ja tunne on sanoinkuvaamaton, kertovat lähetystyöntekijät Anna-Riitta ja Oskari Holmström.

Tansanian luterilainen kirkko ja Suomen Lähetysseura järjestivät maaliskuun lopulla kokouksen, jossa maasaijohtajat päättivät lopettaa tyttöjen sukupuolielinten silpomisen.

– Erinomaista! Maasait ovat sitoutuneet tähän päätökseen, koska he tekivät sen itse, kertoo Morogoron hiippakunnan piispa Jakob Mameo ole Paulo.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Minä olen jo opettanut tyttöjen ympärileikkausten haitoista kyläni naisille. Opin niistä kirkon maasaityön seminaareissa, kertoo Esta Sawasawa Mikesen kylästä.

Lähetystyöntekijät Anna-Riitta ja Oskari Holmström ovat työskennelleet maasaiden parissa viisi vuotta. He ovat järjestäneet koulutuksia, joissa on opetettu perinteen haitallisuudesta ja laittomuudesta.

– Tämä päätös yllätti meidät ja tunne on sanoinkuvaamaton. Muutos tässä asiassa on tuntunut toivottomalta, mutta olemme silti jatkaneet opetusta, Holmströmit kertovat.

Asiasta tiedottaa Suomen Lähetysseura.

 
artikkelibanneri Uusi Tie