Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Museokeskus kavahti purkamista – Turun vajoamisuhkainen helluntaiseurakunta joutuu suurremonttiin

 

Turun helluntaiseurakunnan sali on ilmeeltään kauniin klassinen, ja sillä on myös rakennushistoriallista arvoa. Nykyaikaisen seurakuntaelämän kannalta sali on haasteellinen. Esimerkiksi kiinteiden taittopenkkien vuoksi tilaa ei juuri pysty muuntamaan tai jakamaan eri käyttötarkoituksiin. (Mikko Siipola) 

Rukoushuone uhkaa painua savimaahan. Vaihtoehtona on ollut myös rakennuksen purkaminen ja uuden kirkon etsiminen. 

Kun rakennuksen sisällä kulkee, mitään ei vielä huomaa, Jari Nuutinen kuvailee. 

Turun helluntaiseurakunnassa havahduttiin muutama vuosi sitten kirjaimellisesti perustavanlaatuiseen ongelmaan. Rakennuksen 1950-luvulla rakennettujen perustusten syvälle savimaahan ulottuvat puiset paalut ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Ne eivät pian enää kykene kannattelemaan rakennusta, vaan kirkkorakennuksen ja kerrostalon yhdistelmä uhkaa alkaa vajota maahan. 

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Kirkkorakennus on painunut vasta muutaman millimetrin, mutta remonttikello on alkanut tikittää yhä äänekkäämmin. Valumissuunta on kohti Aurajokea, joka virtaa noin sadan metrin päässä. 

 

Edessä on suuri, noin miljoonan euron arvoinen remontti, jossa rakennuksen alle tehdään uudet, betoniset paalut. Käytännössä se tapahtuu leikkaamalla kannattelevaan pohjan betonilaattaan aukkoja, kairaamaan maahan syviä onkaloita ja täyttämällä onkalot betonilla. Betonipilarit jatkavat puupaalujen tehtävää pitäen rakennuksen paikoillaan. 

Rakennuksen tilanne ei ole poikkeuksellinen. Vastaava paalujen uusiminen on täytynyt vuosien saatossa tehdä useisiin Aurajoen rantatörmällä sijaitseviin rakennuksiin.  

– Puupaaluista tulee ajan myötä kukkamultaa. Remonttia ei voi enää lykätä eteenpäin, kiinteistöyhtiön hallituksessa seurakuntaa edustava Jari Nuutinen sanoo. 

– Jos paalut hajoavat, sitten vasta ollaankin suurissa vaikeuksissa. 

Pysäköinti on alueen kestohaaste. 

Paaluihin liittyy muitakin rakennusteknisiä haasteita. Maahan on täytynyt pumpata niin sanottua orsivettä, joka ehkäisee paalujen maatumista. Maahan pumpattua vettä taas on noussut kosteutena rakenteisiin, mikä on aiheuttanut sisäilmaongelmia. 

Paaluremontin yhteydessä uusitaan vaurioituneita rakenteita ja nykyaikaistetaan myös rakennuksen ilmanvaihtoa. Sisäilmaongelmien uskotaan helpottavan. Harmit kirkkorakennuksessa keskittyvät tällä hetkellä alakertaan, jossa sijaitsee kirkon keittiö, alasali, naulakkoeteinen sekä varastotiloja. 

 

Turun helluntaiseurakunta on rakennuksena erikoinen asuinkerrostalon ja seurakuntarakennuksen yhdistelmä. Sen sijainti Turun keskustassa on samanaikaisesti siunaus ja haaste. 

– Pysäköinnin maksullisuus laajeni hiljattain iltakahdeksaan arkisin, mikä hankaloittaa osallistumista seurakunnan toimintaan, Jari Nuutinen sanoo. 

Muutenkin pysäköintipaikan löytäminen kirkon läheisyydestä on ollut seurakuntalaisille kestohaaste. 

 

Kun rakennuksen tila alkoi selvitä, seurakunta selvitti myös mahdollisuutta rakennuttaa kirkkosiiven paikalle uusi asuinrakennus, myydä asunto-osakkeet ja etsiä seurakunnalle uudet toimitilat. 

– Jos uusia tiloja olisi etsitty, olisi ehkä mietitty jotain jo olemassa olevaa kiinteistöä. Täysin uuden kirkon kanssa haasteena olisi ollut sijainti ja sopiva tontti. Maa Turussa hyvällä sijainnilla on kallista. 

Tyrmäys uudelle kirkolle tuli melko nopeasti. 

Johtava pastori Pekka Havupalo kertoo, että ajatus uudesta kirkosta herätti toisaalta toiveikkaita, toisaalta ristiriitaisia tunteita seurakuntalaisten keskellä. 

– Nuoremmassa ikäluokassa ajatus nostatti innostusta, että saataisiin uudet tilat ja parempia toimintaedellytyksiä. 

– Jotkut seurakuntalaiset taas rukoilivat, että nykyisestä kirkosta ei tarvitsisi lähteä. Kirkko on tuttu ja turvallinen. 

Ajatus uudesta kirkosta jouduttiin hylkäämään. Hankkeessa oli nähtävissä suuria riskejä. Oli epävarmaa, olisiko uudesta kerrostalosta lopulta saatu edes sellaista tuottoa, ettei seurakunnan olisi tarvinnut uuden kirkon kanssa lähteä liikkeelle nollasta. 

Pysäköintipaikat nappasivat nytkin suuren roolin kokonaisuudessa. 

– Kerrostalon alle olisi täytynyt rakentaa kaksikerroksinen pysäköintihalli. Koko talosta ei olisi saanut myöskään tälle paikalle tehdä niin suurta, että myytäviä kerrosneliöitä olisi ollut riittävästi, Havupalo kuvailee. 

– Tyrmäys sille vaihtoehdolle tuli melko nopeasti. Keskustelua ei ehditty käydä pitkään. 

 

Remontti aloitetaan joko tulevana tai sitä seuraavana kesänä. Kirkkosali on koko remontin ajan käytössä, mutta alakerta on suljettu puolen vuoden ajan. 

Turun helluntaiseurakunnassa on edessä muitakin suuria muutoksia. Pekka Havupalo on jäämässä eläkkeelle, ja vanhimmisto on esittänyt uudeksi johtavaksi pastoriksi lähetystyöntekijä ja teologian tohtori Samuel Tedderiä 

 

Turun museokeskus ei innostunut purkamisesta

 

Kun Turun helluntaiseurakunnan Puistokadulla sijaitsevan kirkkorakennuksen tilalle alettiin ideoida asuinkerrostaloa ja hankkeesta jätettiin kaupungille viime vuonna kaava-aloite, asiasta kiinnostui myös Turun museokeskus. 

Yksi museokeskuksen tehtävistä on edistää alueen kulttuuriympäristön säilymistä. Keskus jarrutteli ajatusta uudisrakennuksesta, koska se katsoo rukoushuoneen ja asuinkerrostalon yhdistelmän olevan alueella ainutlaatuinen ja katoava rakennusmuoto. Puistokatu 6:n valoisa yleisilme olisi myös muuttunut uuden korkean rakennuksen myötä. 

– Saamamme huomio oli hiukan huvittavaakin. Me tietysti ennen muuta tiedostamme 1950-luvun rakennuksen heikot puolet seurakuntatoimintaa ajatellen, Jari Nuutinen sanoo. 

Museokeskuksella on oleva sanansa sanottavana myös kirkkosaliin, mikäli sen suhteen suunnitellaan muutoksia. 

Salin museaalisia erityispiirteitä edustavat ainakin kiinteät kääntöistuimet sekä lounaaseen antava ikkunaseinä, jonka 1950-luvulta peräisin olevat lasit ovat alkuperäiset.  

(AT)