Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Muusikko Jukka Leppilampi: ”Psalmeissa sykkii koko elämän rajuus ja hurjuus”

 

Tekstien rehellisyys on hämmästyttänyt Jukka Leppilampea hänen uppouduttaan psalmien maailmaan.

Raamatun psalmit ovat soineet muusikko Jukka Leppilammen sielussa intensiivisesti puolentoista vuosikymmenen ajan. Pyhien tekstien soinnista syntyi radio-ohjelmasarja, joka kuullaan Radio Deissä syyskuun alusta alkaen.

– Psalmit ovat eläneet minussa jokapäiväisesti jo vuodesta 2004 lähtien, kertoo Jukka Leppilampi.

Taitelijan säännölliseen päivärytmiin kuuluu neljä psalmeista koostuvaa liturgiahetkeä.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

– Niistä on tullut merkittävä osa identifikaatiotani.

Psalmeja on laulettu kristinuskon varhaisajoista lähtien. Tekstit ovat syntyneet Vanhan testamentin todellisuudessa.

Jukka Leppilampi kokee Raamatun Vanhan ja Uuden testamentin kirjojen välisen yhteyden ja jatkumon ilmenevän kaikkein kirkkaimmin rukouksiksi kirjoitetuissa lauluissa, psalmeissa.

– Kyse on Vanhan ja Uuden testamentin kokonaisuudesta. Jumalan testamentit päivitettiin Jeesuksessa Kristuksessa. Hän täytti vanhan testamentin ehdot. Ei ole olemassa kahta eri osastoa. Psalmeista sen näkee.

Syntisyyden keskeltä nousee ”halleluja”

Paimenpojasta Israelin kansan kuninkaaksi noussut Daavid signeerataan Raamatussa useimpien psalmien kirjoittajaksi. Psalmit kulkivat laulu- ja rukousperinteen mukana sukupolvelta toiselle vuosisatojen ajan ennen kuin ne kirjattiin tekstimuotoon tutkijoiden mukaan noin viisisataa vuotta ennen Kristuksen syntymää. Alkuperäisten lyyrikoiden henkilöllisyyksien selvittäminen on käytännössä mahdotonta.

­– Sitä pyhää laulua me laulamme edelleen. On aika huikeaa psalmeja laulaessa ajatella, että Jeesus lauloi niitä samoilla sanoilla. Ainoa ero on siinä, että hän tiesi täyttävänsä ne.

Jukka Leppilampi sanoo psalmien sanoitusten kattavan koko ihmisyyden kentän.

­– Koko elämän rajuus, hurjuus, syntisyys, pimeys ja hyljätyksi tuleminen sykkivät Raamatun 150 psalmissa – ja kaiken sen keskeltä nousee ”halleluja”, hän hämmästelee.

Psalmit ovat kuin Leonard Cohen

Jos Leppilammen pitäisi kiteyttää Raamatun psalmien muotokieli ja sisältö jollekin uskosta vieraantuneelle nykyihmiselle, hän kehottaisi tätä kuuntelemaan Leonard Cohenin Hallelujah-kappaletta.

– Kappale on samanlainen kuin psalmit. Cohen käy laulussa koko ajan läpi kysymystä, mikä on ihminen – ja se on rehellistä! Laulun kuningas on haavoitettu kuningas, mutta ehdottomasti Kuningas.

”Intuitiolla on tässä tärkeä rooli.”

– Muistan, kuinka Leonard Cohenin Armokirjaa lukiessani ajattelin, etten ole ikinä kuullut armosta jotain tällä tavalla sanoitettua, joitain näin syvää ja huikeaa. Kirja on paljon velkaa psalmeille ja vanhan testamentin teksteille ja historialle, mistä se ammentaa, kuvailee Jukka Leppilampi Cohenin vuonna 1987 ilmestynyttä runoteosta.

Cohenin ja Raamatun psalmien inspiroimina Leppilampi alkoi kesän aikana työstää Radio Dein musiikkipäällikkö Antti Suonion kanssa psalmiteksteistä sisältönsä ammentavaa radio-ohjelmasarjaa, joka on saanut nimekseen Pop-up -psalmi.

Kolmen minuutin matka toiseen todellisuuteen

Jaksot koostuvat Raamatun ikiaikaisista teksteistä, johon Leppilampi ja Antti Suonio maalaavat improvisoidun sävelmaiseman, joka nousee kyseisen psalmitekstin sävyistä.

Leppilampi on editoinut psalmitekstejä laulu- ja runomuotoon sopiviin mittoihin. Kokonaisia psalmeja ei Pop-up -psalmissa välttämättä lauleta tai lausuta säe säkeeltä alusta loppuun.

­– Intuitiolla on tässä tärkeä rooli. Ajatuksena on, että Pop-up -psalmi voisi kommunikoida tämän päivän ihmiselle jotain.

– Kun teimme demojuttuja ja saimme demojaksoja purkkiin, kysyin aina uuden jakson valmistuttua, kuinka pitkä siitä tuli. Antin vastaus kuului aina: ”Kolme minuuttia.” Radiosoittoon kelpaavien pop-biisien pituushan on aina kolme minuuttia.

­– Toisaalta pop-up käsitteenä on sellainen, että se on jotain, joka voi kulkea ja mennä, ottaa paikkansa täällä tai tuolla ja asettua vähäksi aikaa jonnekin, kunnes se taas menee jonnekin. Tässä ohjelmassa on kenties jotain samaa. Jokainen jakso voi olla kolmen minuutin matka jonnekin, jälkeen päin olisi sitten kiva kuulla, minne kuuntelijat ovat näillä kolmen minuutin matkoilla päätyneet.

Pop up -psalmi Radio Deissä joka arkipäivä kello 10.10 ja uusintana kello 14.15 syyskuun 2. päivästä alkaen. Jukka Leppilampi Radio Dein Herätys!-aamulähetyksen vieraana tiistaina 13.8. kello 9.03-10.00.

 

Aiheet