Kun 18-vuotias Brandt Jean antoi julkisesti anteeksi Amber Guygerille, hän selkeästi puhui omissa nimissään. Silti monet eivät voineet ymmärtää hänen armollista tekoaan. Osa kristityistäkin koki ristiriitaisia tunteita.
”Annan sinulle anteeksi” – Nuo sanat poliisivirkamiehelle lausui mies, jonka veljen surmaamisesta kyseinen poliisi oli todettu syylliseksi ja juuri tuomittu 10 vuoden vankeuteen. Brandt Jean sanoi sanat vuosi sen jälkeen kun Amber Guyger, Yhdysvaltojen Dallasin osavaltiossa työskennellyt poliisivirkailija, tappoi hänen veljensä, Botham Jeanin tämän omassa asunnossa 6.9.2018. Pitkän työvuoron jälkeen Guyger oli luullut Jeanin asuntoa omakseen ja ampunut hänet, koska oli peloissaan.
CBN News uutisoi (17.2.), että Brandt Jean ei ainoastaan antanut Guygerille anteeksi, vaan meni vielä pidemmälle. Hän sanoi 2.10.2019 Dallasin oikeussalin todistajanaitiossa: – Rakastan sinua niin kuin ketä tahansa ihmistä. En edes halua, että joudut vankilaan.
Sitten hän kääntyi tuomarin puoleen ja pyysi, että saisi halata veljensä surmaajaa. Tuomari suostui, minkä jälkeen Jean ja Guyger halasivat toisiaan.
– Kun näimme Brandt Jeanin tarjoavan anteeksiantoa oikeussalissa, tunsimme Jumalan astuvan oikeussaliin, sillä tuon kaltainen anteeksianto ei ole ihmisen teko, sanoi pastori Bill Haley. Hän johtaa pastorinvirkaa, joka keskittyy hengelliseen kasvuun. Hänen Virginian tiluksillaan on vanha orjien hautausmaa. Hayleyn mukaan rasismi johtaa kuolemaan vielä tänä päivänäkin.
Vaikka Haleyn mielestä Brandt Jeanin teko on kunnioitettava, hän ymmärtää, miksi jotkut ihmiset raivostuivat siitä.
– Mustia ihmisiä on aina pyydetty antamaan anteeksi ja heillä on paljon anteeksiannettavaa. Mustien kirkot opettavat maallemme, mitä Jeesus tarkoitti, kun hän käski antaa anteeksi toisille ihmisille.
David Bailey, joka työkseen edistää rotujen välistä anteeksiantoa, on sitä mieltä, että erityisesti konservatiivikristityt saattavat olla liiankin anteeksiantavia USA:n 500-vuotiseen historian suhteen. Hänen mukaansa odotukset mustien anteeksiannosta juontavat juurensa orjuuteen saakka. Sen lisäksi oikeuskäytännöt eivät ole hänen mielestään oikeudenmukaisia. – Jos musta mies olisi tappanut valkoisen poliisin, koska ei tiennyt, missä oli, mies istuisi vankilassa lopun elämäänsä ellei sitten päätyisi sähkötuoliin.
Monille kristityille tämänkaltaiset tilanteet asettavat haasteen monimutkaisuudessaan. – Kristityt havaitsevat sekä synnin että sen seuraukset. Sen lisäksi he ovat kuitenkin tietoisia Jumalan tarjoamasta armosta ja anteeksiannosta, Bailey totesi.
Hänen mukaansa Brandt Jeanin anteeksiannon eleessä oli kyse enemmän miehestä itsestään kuin poliisivirkailijasta.
– Tälle veljelle kulkeminen ympäriinsä anteeksiantamattomalla mielellä oli kuin myrkyn juomista toivoen, että toinen ihminen kuolee. Hänen täytyi päästä vapaaksi. Sen vuoksi hän teki teon itseään varten ja sen suhteen pohjalta, joka hänellä oli Jumalan kanssa.