Domarit ovat hajallaan asuva kansanryhmä Lähi-idän alueella. Heitä arvioidaan olevan yli kaksi miljoonaa.
Asuinalueillaan he ovat syrjittyjä ja heidän elintasonsa ja sosiaalinen asemansa on selvästi huonompi kuin alueen valtaväestön.
Alempiarvoisia
Suurimmat määrät domareita asuu Egyptissä, Iranissa ja Turkissa. Länsirannalla ja Gazassa heitä on arviolta 7 000 sekä muualla Israelissa, lähinnä Itä-Jerusalemissa, noin 2 000. Heillä on oma kieli, mutta he puhuvat näissä maissa myös valtakieltä, Israelissa ja palestiinalaisalueilla arabiaa. Lukutaidottomia heistä on noin 80 prosenttia.
– Domarien perusongelmana on syrjäytyminen. He eivät tunnu olevan olemassa kenellekään ja näyttävät elävän ei kenenkään maalla. Israelilaiset eivät tiedä heidän olemassaolostaan ja palestiinalaisalueen arabit pitävät heitä alempiarvoisina, Suomen Vapaakirkon kehitysyhteistyösihteeri Jukka Knuuttila toteaa.
Suomen Vapaakirkko tekee kehitysyhteistyötä Itä-Jerusalemissa toimivan The Domari Society of Gypsies in Jerusalem -järjestön kanssa domarien auttamiseksi
– Domarien syrjäytyminen vaikuttaa monella taholla heidän elämäänsä. Suuri osa lapsista ei käy koulua. Suurin osa aikuisista on luku- ja kirjoitustaidottomia, mikä vaikeuttaa työllistymistä ja tiedon saantia omista oikeuksista ja mahdollisuuksista. Valtaväestöön verrattuna heidän terveydenhuoltonsa on puutteellista. Työpaikan saamiseksi ja pitämiseksi heidän tarvitsee usein salata syntyperänsä, Knuuttila kertoo.
Toimelias nainen
The Domari Society of Gypsies in Jerusalem -järjestön perusti Amoun Sleem vuonna 1999. Hän on itse domarinainen, joka on elänyt koko elämänsä yhteisössä ja tuntee sen syrjinnän ja syrjäytymisen. Hän perusti järjestön edistämään ja voimaannuttamaan domariyhteisöä ja säilyttämään sen omaa kulttuuria.
Vuonna 2005 Domari Society avasi toimintakeskuksen Itä-Jerusalemissa. Keskus tarjoaa tuutoriopetusta lapsille koulun jälkeen, ammatillista koulutusta, lukutaito-opetusta, humanitaarista apua ja ohjelmaa, joka vahvistaa kulttuurillista omanarvontuntoa. Osana naisten voimaannuttamista keskus myös myy naisten valmistamia perinteisiä käsitöitä.