Fyysinen nälkä ei lähde rukouksella; se lähtee eteen tuodulla höyryävän kuumalla ja sakealla keittolautasella voileivän kera. Näitä lautasellisia on tarjoiltu Helsingin vapaaseurakunnan Soppakirkossa likimain 120 000 annosta.
Torstaiaamuisin Soppakirkon tiimi taivaltaa Annankadulle aamuseitsemäksi eri puolilta pääkaupunkiseutua valmistelemaan päivän menua. Lihat ruskistetaan ja haudutellaan, leipiä voidellaan ja lisäpöytiä järjestellään Helsingin vapaakirkon alasaliin. Edeltävinä päivinä Soppakirkon tiimin vetäjäpariskunta Reijo Helameri ja Pirjo Seppälä ovat jo käyneet tukussa ja tarjousten perässä eri liikkeissä hankkimassa tarvittavat raaka-aineet.
Helameren maustama soppa ei ole mitään laihaa lientä, siinä on potkua vaativampaankin suuhun. Menu on vaihdellut monenlaisista makkarakeitoista pekoni-juureskeittoon, hernekeittoon ja jopa lohikeittoon.
– Kerran kävi Hesarin NYT-liitteen toimittaja maistelemassa lohikeittoamme soluttautuneena asiakkaittemme joukkoon. Hän oli käynyt kymmenessä kolmannen sektorin ruokatarjoilussa ja antoi ainoastaan meille täydet 10 pistettä! Helameri muistelee.
Tärkein mauste on kuitenkin rakkaus.
Ruuan kallistumisen vuoksi lohikeittoa tarjoillaan enää hyvin harvoin. Lokakuisen 30-vuotisjuhlaviikon 150-litraiseen hernekeittoon upposi herneitä ja possunniskaa kumpaakin parikymmentä kiloa, kymmenen kiloa porkkanaa ja viisi kiloa sekä savupotkaa että sipulia.
– Mausteitakin laitetaan paljon. Tärkein niistä on kuitenkin rakkaus, Helameri hymyilee.
Eläkeläisten huipputiimi!
Soppakirkkoväen laulunjohtajana toimii tiimin jäsenistä koostuva kolmen kitaristivokalistin trio, jota kutsutaan tilanteesta riippuen Kitaraveljiksi, Los Amigoksi tai Muskettisotureiksi. Yhteisen laulun ja hartauden jälkeen täydet lautaset tarjoillaan istujille pöytiin valmiiksi päällystetyn voileivän kaveriksi. Soppaa jää aina niin paljon yli, että asiakkaat saavat kiikuttaa sitä kannellisissa purkeissaan kotiin.
Alkuvuosina tilaisuuksissa oli joitakin järjestyshäiriöitä, mutta nykyisin väki tietää käyttäytyä. Hartauksista huolehti pitkään seurakunnan eläköitynyt lähetystyöntekijä, Soppakirkon ”rovasti” Urho Räsänen. Nykyisin hengellistä ravintoa tarjoavat vuoroillaan vapaaseurakunnan työntekijät ja muutamat tiimin jäsenet.
– Me rakastetaan toisiamme niin että sielu vinkuu, totesi Räsänen ollessaan vielä tiimivahvuudessa mukana.
– Sen lisäksi, että hengitys vinkuu, lohkaisi siihen Helameri.
Olen varoittanut mukaan pyrkiviä, että tähän voi jäädä koukkuun.
Yli 80-vuotias Reijo Helameri ei ole toistaiseksi kuunnellut ehdotuksia eläköitymisestä vaapaaehtoisjohtajan pestistään; hänellä on vaimonsa kanssa vauhti päällä ja vähävaraiset sydämellä. Hyvää kuntoa selittää vuosikymmenten koripalloharrastus.
Soppakirkkotiimissä hyörii toistakymmentä seurakunnan eläkeläistä, joiden iloiseen yhteisöön on miellyttävää kenen tahansa solahtaa mukaan. Jokainen tietää tehtävänsä ensijärjestelyistä loppusiivouksiin: rutiini on syntynyt vuosien saatossa, ja uusia opastetaan ystävällisesti.
– Olen varoittanut mukaan pyrkiviä, että tähän voi jäädä koukkuun, Helameri nauraa.