Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

NAVI juhlisti 25-vuotista taivaltaan: “Tänään, enemmän kuin koskaan, nuorilla on tarve tulla kuulluiksi”

 

Tampereella järjestetystä NAVIn varjokirkolliskokouksesta kootaan nuorten aikuisten terveiset kirkolliskokousedustajille. Kuva: Katri Riikonen

Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI on ollut toiminnassa jo 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi NAVI lanseerasi uuden ilmeen ja pilotoi varjokirkolliskokoustapahtumaa.

NAVI järjesti 12. lokakuuta Tampereella pilottitapahtumana nuorille aikuisille suunnatun varjokirkolliskokouksen, jossa pohdittiin muun muassa, miten seurakunnat tavoittaisivat paremmin nuoria aikuisia toiminnassaan sekä kirkon demokratian haasteita erityisesti nuorten osallisuuden näkökulmasta. Varjokirkolliskokouksesta kootaan nuorten aikuisten terveiset kirkolliskokousedustajille.

NAVI:n puheenjohtaja Ilona Rantala korostaa, että nuoret aikuiset voivat olla merkittäviä vaikuttajia.

SRO neliöb. 17.-23.10.

– Tärkeä syy siihen, miksi nuorten aikuisten tulee olla keskeisessä roolissa kirkon päätöksenteossa ja yhteisössä, löytyy Jeesuksen omasta elämästä ja opetuksista. Jeesus itse oli nuori aikuinen, kun hän aloitti julkisen toimintansa, ja suurin osa hänen elämänsä merkittävistä teoista tapahtui juuri tuona aikana. Hän haastoi vallitsevia yhteiskunnallisia ja uskonnollisia rakenteita, toi mukanaan uutta ymmärrystä Jumalan valtakunnasta ja osoitti, että nuorena aikuisena voi olla merkittävä toimija ja johtaja.

NAVI:n työlle on tarvetta muutosten keskellä

NAVI perustettiin 25 vuotta sitten Lasten ja nuorten keskuksen edeltäjäjärjestön Nuorten Keskuksen toimesta.

– Porin kirkkopäivillä vuonna 1999 Juha Mustonen järjestön [Nuorten keskuksen] edustajana kokosi ryhmän suunnittelemaan ja toteuttamaan nuorten kirkolliskokouksen. Tuo nuorten kirkolliskokous laati teesit, joista yhdessä heitettiin Nuorten Keskukselle haaste perustaa valtakunnallinen nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä, muistelee Nuorten Keskuksen entinen pääsihteeri Eija Kallinen.

NAVI:n toimintaympäristö vuonna 2024 on hyvin toisenlainen kuin 1990-luvun lopulla, kertoo NAVI:n varapuheenjohtaja Maija Voutilainen.

– Vaikka takana on jo paljon hienoja hetkiä ja saavutuksia, meidän tehtävämme ja tarkoituksemme ei ole tullut turhaksi. Tänään, enemmän kuin koskaan, nuorilla on tarve tulla kuulluiksi. Elämme ajassa, jossa muutokset yhteiskunnassa ja kirkossa tapahtuvat nopeammin kuin ehkä koskaan aiemmin. Siksi NAVIn rooli on edelleen keskeinen. Meidän on varmistettava, että nuoret kokevat kirkon paikkana, jossa he voivat vaikuttaa ja olla mukana luomassa tulevaisuuden kirkkoa – kirkkoa, joka heijastaa heidän arvojaan, toiveitaan ja haaveitaan.