Nepalissa tapahtuneen tuhoisan maanjäristyksen uhrit kaipaavat kipeästi apua – ja rukousta. Myös suomalaiset järjestöt kantavat kortensa kekoon.
Eilen lauantaina 25. huhtikuuta Nepalissa tapahtui poikkeuksellisen voimakas, 7,8 magnitudin maanjäristys, jonka seurauksena yli 200 on kuollut ja ainakin 1700 loukkaantunut. Sunnuntaina oli lisäksi normaalia voimakkaampi jälkijäristys, joka oletettavasti aiheuttaa lisää uhreja ja vaikeuttaa pelastustöitä.
Maanjäristyksen keskus on noin 100 km Kathmandusta länteen, ja sen vuoksi kaupunki on suurilta osin sortunut. Muunmuassa 60-metrinen, maamerkkinä tunnettu Dharahara-torni on romahtanut.
Tuho levittäytyy myös naapurimaihin
Nepalin naapurivaltiotkin ovat kärsineet tuhoisasta järistyksestä. Sekä Intiasta, Bangladeshista, että Tiibetistä on raportoitu kuolonuhreja. Mount Everestillä olleet vuorikiipeilijät ovat myös joutuneet järistyksen uhreiksi: kiipeilijöiden pääleiri on osin lumen peitossa, ja monet ovat jääneet lumivyöryjen takia loukkuun vuorelle.
Nepalissa on tiettävästi 120 suomalaista, joista 100:aan on saatu yhteys ja varmistettu, että he ovat kunnossa. Ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin johtaja Jussi Tanner kuitenkin kertoo Helsingin Sanomille, että oikeastaan Nepalissa saattaa olla enemmänkin suomalaisia. ”Nepal on suosittu omatoimimatkojen kohde, joten alueella on todennäköisesti (kerrottua) enemmän suomalaisia.”
Suomalaiset mukana auttamassa
”Tarvitsemme apua useilta kansainvälisiltä järjestöiltä, joilla on resursseja auttaa meitä nyt. Järistyksen seuraukset ovat olleet katastrofaaliset, Nepalin tiedotusministeri Minendra Rijal vetoaa. Kathmandun lentokenttä saattaa olla vaurioitunut maanjäristyksessä, mikä saattaa osaltaan vaikeuttaa avun saamista Nepaliin.
Suomen lähetysseura on ilmoittanut auttavansa Nepalin uhreja 100 000 eurolla paikallisten yhteistykumppaneiden kautta; hätäavulla pyritään turvaamaan ruuan riittävyys, majoitus, puhdas vesi ja välttämätön terveydenhuolto. Nepalissa on parhaillaan 8 Lähetysseuran työntekijää.
Myös Kirkon ulkomaanapu kantaa kortensa kekoon 200 000 euron hätäavustuksella. Rahalla järjestetään muunmuassa väliaikaisia asumuksia, välttämättömiä kotitalous- ja hygieniatarvikkeita, huopia sekä vettä.
Lähteet: Helsingin Sanomat, BBC, Suomen Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura
Kuva: *saipal /flickr.com