Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Netin arkkukauppa uhkaa hautaustoimistojen toimintaa

 

Suomalaisten halu haudata halvalla on johtanut erikoisiin ongelmiin. Ruumisarkku ei aina ole ollut valmiina, kun vainajaa pitää kuljettaa tai Virosta tilattu pahviarkku onkin matkalla kostunut. Ylen mukaan hautaustoimistot pelkäävät netin arkkukaupan vievän heiltä leivän.

Suomen järjestäytyneitä noin 350:aa hautaustoimistoa sitovat alan eettiset säännöt. Kuolinpesiä ei esimerkiksi saa lähestyä suoramarkkinoinnilla. Kun hautaustoimistot ovat tästä johtuen kokemattomia markkinoinnissa, ovat villit toimijat tunkeutuneet apajille.

Netissä arkut tuntuvat olevan jatkuvassa tarjouksessa. Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius on joutunut vaikeisiin tilanteisiin, kun liitolle on tullut valituksia.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Alalla on epätervettä kilpailua. Palveluita tarjotaan netissä ilman, että toimijalla on edes kiinteää toimistoa, Forsius sanoo.

Hautaustoimistot ovat vaikeuksissa ilman nettikauppiaitakin. Toimistoja on Suomessa liikaa. Esimerkiksi Rovaniemellä toimii kuusi hautaustoimistoa. Lisäksi kaupungin vuosittaisesta 350 vainajasta yksi yritys hautaa lähes 200. Alan sisäinen ohje on, että vasta 100 hautausta vuodessa on kannattavuusrajalla.

Pohjois-Suomessa vainaja haudataan usein vielä maahan kahvallisessa jalopuuarkussa. Perikunnalle se tietää noin 2 000 euron laskua. Etelässä tuhkahautaus on jo niin yleistä, että arkusta maksetaan tyypillisimmin 500 – 700 euroa.

– Kaikki puhuvat aina vain arkusta. Vainajan kunnostaminen ja kuljetus siunaus- tai hautauspaikkaan ovat osa kokonaisuutta. Kyllä tuhkahautaamisessa 900 euroa on minimi arkusta ja tuhkauurnasta sekä kaikesta, mikä on siihen liittyen välttämätöntä. Sen alle toiminta ei voi olla kannattavaa, jos yritys maksaa kaikki verot ja velvoitteet, Forsius luettelee.

Nettiarkussa lasku tulee usein sähköpostissa. Laskun maksamisen jälkeen kuljetusliike vie arkun sovittuun aikaan oikeaan paikkaan – yleensä paikalliseen sairaalaan. Logistiikassa on välillä ollut ongelmia ja myöskään vainaja ei ole aina ollut kappelissa samaan aikaan kuin hautajaisvieraat.

Hautaustoimistot ovat myös saaneet kiireellisiä yhteydenottoja, kun kostunut pahviarkku on kriittisellä hetkellä menettänyt ryhtinsä.

– Parinsadan euron säästö kaikesta tästä on suhteellinen. Laki esimerkiksi määrää, että vainajaa ei saa kuljettaa kuin ruumiiden kuljetukseen hyväksytyllä autolla, joten sellainen on kuitenkin hankittava. Ruumiiden kanssa tarvitaan lisäksi erikoisvarustusta, sanoo Forsius.

 
Artikkelibanneri perussanoma