Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

”Netti ei ole väline vaan paikka, jossa työskennellään ihmisten kanssa”

 
Mervi Viuhko juontamassa Kirkkopäivillä.

Kirkkopäivillä Jyväskylässä 18.5. pohdittiin myös kirkon mahdollisuuksia digimaailmassa. Tilaisuuden toinen juontaja oli Mervi Viuhko, nainen mobiilisovellus Domini Lifen takana. Kuva: Timo Reuhkala.

Tilastot kertovat saman, mitä jokainen voi havaita katsellessaan ympärilleen: maailma on mobiili.

Tilastojen mukaan maailman 7,6 miljardista ihmisestä yli 5 miljardia käyttää matkapuhelinta. 3,2 miljardia eli 42 prosenttia heistä seuraa sosiaalista mediaa älypuhelimestaan. Kolmessa vuodessa 283 miljonaa ihmistä on siirtynyt seuraamaan sosiaalista mediaa ensisijaisesti puhelimesta.

Viime viikonvaihteessa Jyväskylän Kirkkopäivien monien aiheiden joukossa kysyttiin sitäkin, miten kirkko voisi tavoittaa ihmisiä tehokkaasti mobiilissa maailmassa, jossa ihmiset jo ovat.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Otetaan uudet työkalut rohkeasti käyttöön sellaisessa muodossa kuin ihmiset haluavat niitä käyttää, Antti Siukonen ehdotti. Hän on Suomen Pipliaseuran seurakuntapalvelujen johtaja.

Hän oli yksi viidestä alustajasta lauantaina 18.5. pidetyssä tilaisuudessa, jonka aiheena oli Millainen on tulevaisuuden digitaalinen unelmakirkko? Sen järjestivät Kirkkopäivien lisäksi Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) ja Kirkko Helsingissä.

Nuori kirkko -yhdistyksen webkoordinaattori Juha Kinanen muistutti, ettei kohtaamisen syvyys ole kiinni paikasta.

– Netti ei ole väline vaan paikka, jossa työskennellään ihmisten kanssa. Olemme heidän kanssaan kirkkona sosiaalisessa mediassa.

Nuori kirkko julkaisee joka tiistai kello 16 videon sivulla ttila.fi. Sen suunnittelevat ja toimittavat nuoret itse. Aikuiset ovat apuna tekniikassa. Ohjelman seuraajat otetaan mukaan tekemiseen kyselemällä ideoita ja vierailemalla heidän luonaan ohjelmanteossa eri puolilla Suomea.

Sovellus kutsuu rukoilemaan

Sansan verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko vakuutti, että Pyhä Henki on läsnä myös verkon virtuaalisissa kohtaamisissa. Hän esitteli Domini Life -mobiilisovellusta, jonka ytimessä on rukous.

Sovelluksen nimessä Domini viittaa Herraan. Nimi on kuin uskontunnustus: Herran elämä. Sovelluksen ytimessä on rukous.

– Haluamme sovelluksen avulla olla läheisessä yhteydessä Herraamme. Toiveemme on rohkaista kristittyjä huomaamaan, miten Jumala auttaa ja tukee.

Kansan Raamattuseuran (KRS) ja Sansan kehittämä Domini Life on käytössä jo 90 maassa, vaikka se julkistettiin vasta puolitoista vuotta sitten. Joukossa on toki ulkosuomalaisiakin.

Viuhkon mukaan jo suunnitteluvaiheessa oli tavoitteena sovelluksen käyttö maailmanlaajuisesti. Siksi sen koodissa on otettu huomioon, että se voidaan kääntää helposti mille kielelle vain. Englanninkielistä versiota on esitelty ainakin jo Thaimaassa ja Intiassa.

Sovelluksen rukousseinälle tulee päivittäin 300–350 esirukouspyyntöä. Esirukoilija voi lisätä rukouksen perään sydämen merkiksi siitä, että hän on muistanut aihetta.

– Uusin ominaisuus on mahdollisuus liittää rukoukseen aihetunniste. Niinpä vaikkapa tietyn seurakunnan jäsenten esirukouspyyntöihin voi lisätä aihetunnisteena seurakunnan nimen. Sen avulla rukouspyynnöt löytyvät esimerkiksi sunnuntain messun esirukousosioon.

Sovelluksen avulla voi myös lukea Raamattua ja kristillisiä lehtiä.

Virtuaalisesti Raamattuun

Pipiliaseurassa on mietitty erityisesti sitä, miten Raamattu saadaan ihmisten käsiin mobiilissa maailmassa. Järjestö uudisti yhteistyössä Kirkkohallituksen kanssa raamattu.fi-sivustonsa viime lokakuussa.

– Sen jälkeen sivustolla on käynyt 550 000 eri ihmistä lukemassa Raamattua eli joka kymmenes suomalainen, Pipliaseuran Antti Siukonen kertoi.

Kirkkopäivillä pääsi virtuaalilasit päässä mukaan Raamatun kertomukseen, jossa Jeesus tyynnyttää myrskyn. Pipliaseura on tehnyt sen yhdessä Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen opiskelijoiden kanssa.

– Se on pilotti. Kesällä haemme videoaineistoa Israelista. Tarkoitus on tehdä 360 Raamatun kertomuksiin vievää videota. Silloin voi vaikkapa mietiskellä Raamattua virtuaalisesti Genesaretinjärven rannalla, Siukonen kertoi.

Pipliaseura toimittaa vuosittain noin 50 000 Raamattua rippikoululaisille. Raamattuihin on tulossa yksilöity koodi mobiilisovellukseen, jossa on Raamattua taustoittavaa aineistoa.

– Sovelluksen avulla rippikoululaisia voi tavoittaa viesteillä, jotka madaltavat kynnystä Raamattuun ja rippikouluun.

Olennainen minuutissa

KRS:n varatoiminnanjohtaja Kalle Virta muistutti, että digitaalisessa maailmassa ihmisellä on minuutti aikaa sanoa sanottavansa.

– Julkaisemme kerran viikossaa sosiaalisen median Youtube-kanavassa minuutin mittaisen Arkiarmoa-videon. Monille puhumaan tottuneille työntekijöillemme on ollut haaste sanoa kaikki olennainen minuutissa.

KRS:n MyStory-sivustolla kuka tahansa voi kertoa lyhyellä videolla elämänsä kohokohdasta, jossa Jumala, usko ja armo ovat tulleet todellisiksi. Virta kertoo kansangasniemeläisestä Päivi Kettusesta.

– Hän mietti, miten voisi tehdä videon, kun asuu syrjässä eikä ole mukana sosiaalisessa mediassa. Hän meni metsään kiven viereen, kertoi tarinansa ja latasi sen tietokoneella nettiin. Ideana on, että katsojat voivat olla yhteydessä tarinansa kertojaan. Päivin tarinalla oli kolmessa viikossa 10 000 katsojaa ja hän oli ihmisiin yhteydessä tekstiviesteillä.

Fisucraft-peli mukaan

Tilaisuuden toinen juontaja, Kirkko Helsingin verkkopappi Markus Kartano esitteli myös Fisucraft-peliä. Yleisöstä tuli pyyntö, että Fisucraft tuotaisiin pelattavaksi seuraaville Kirkkopäiville.

Vuonna 2014 julkisteltulla pelillä on ollut 34 000 yksittäistä pelikertaa. Lapset ja nuoret ovat mukana kehittämässä peliä, ja he hoitavat myös peliserveriä.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa