Legendaarinen saksalainen punk-hahmo Nina Hagen yllätti ison osan suomalaisyleisöstään Helsingissä saarnaamalla konsertissaan Jeesuksesta.
– Uskokaa pois: Darwinin kirkko on väärässä – Jumala on olemassa! saarnasi 80- ja 90-luvuilla rääväsuisena ja tabuja rikkovana punkkarina mainetta niittänyt Nina Hagen tiistai-iltana Helsingin Kulttuuritalolla.
Iso osa suomalaisyleisöstä oli silmin nähden yllättynyt Hagenin Jeesus-puheista. Osa piti niitä illan alkupuolella silkkana vitsailuna, kunnes konsertin edetessä skeptisimmätkin uskontoallergikot ymmärsivät 61-vuotiaan saksalaisen puhuvan toki humoristisesti – mutta vakavissaan.
– Jeesus on paras ystäväni. Tämä paras ystäväni sanoo: Etsikää totuutta, totuus tekee teidät vapaiksi, suurimman osan elämästään kaikkia kuviteltavissa olevia auktoriteetteja vastaan taistellut Hagen vakuutti yleisölleen.
Hengellisistä välispiikeistään huolimatta tekopyhyyteen tai protestanttiseen synkistelyyn saksalainen ei Kulttuuritalolla sortunut.
Jeesuksesta saksalainen ei enää vitsaile. Hagen kohautti musiikki- ja kulttuuripiirejä ottamalla muutama vuosi sitten kristillisen kasteen, minkä jälkeen hän julkaisi Personal Jesus -nimen saaneen gospelalbumin.
– Minua epäilyttää se Darwinin seuraajien päätelmä, jonka mukaan ihminen on syntynyt ilman Luojaa. Tiedemiehet Pariisissa ja Berliinissä kehittävät hiukkaskiihdyttimiä yrittääkseen saada selityksen sille, mistä ensimmäinen vauva tuli maailmaan. Mutta sanokaa minulle, miten se ensimmäinen vauva on pärjännyt yksikseen ilman vanhempia? Hei tieteentekijät, voin vakuuttaa teille, että ensin on pitänyt olla isä ja äiti – kaksi luotua aikuista ihmistä – ei se vauva muuten olisi kehittynyt yhtään mihinkään, avasi Hagen lavalla luomisteologiaansa kuulijoitaan hämmentäen.
Kaikkea muuta kuin normipunkkari
Punkin isoäidiksi tituleerattu itäberliiniläinen leikitteli Helsingissä musiikillisilla juurillaan kertoen samalla elämänsä eri vaiheista.
Ohjelmisto vaihteli punkista kabaree-musiikkiin ja oopperasta rockabillyyn. Kahteen asiaan Hagen palasi toistuvasti illan mittaan: Bertolt Brechtin merkitykseen hänen elämässään ja hengellisiin kappaleisiin. Noin puolet illan ohjelmistosta rakentui gospelkappaleista.
Illan mittaan kuultiin monia gospelklassikoita, joista esiin nousivat muun muassa Amazing Grace ja Saints go marching in ja Help me. Jopa sellainen vanha diskohitti kuin River of Babylon sai Hagenin käsittelyssä Kulttuuritalolla Jeesuksesta kertovat sanat.
Nina Hagen todisti Helsingin kylmässä keväässä, ettei ole hän ole mikään normipunkkari. Neljän oktaavin ääniala ja häpeilemätön puhe kristillisestä uskosta pahuuden ja toivottomuuden vastavoimana loihti Sturenkadun perinteikkääseen konserttisaliin kontroversiaalin tunnelman.
Hagen osaa yhä hämmentää. Mutta olla myös ryppyotsattomasti vakavissaan – ja puhutella.
Kommentoi juttua Radio Dein Facebookissa