Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Norjan valtiolta tukea kristilliseen kasvatukseen

 

Valtio tukee taloudellisesti kirkon lapsi- ja nuorisotyötä. Kuva kansallispäivän paraatista. Kuva: Istockphoto

Norjassa valtio maksaa kirkolle, jotta se opettaisi lapsille ja nuorille kristinuskon perusteet. Koulujen uskonnonopetus on maassa tunnustuksetonta.

Norjan luterilainen kirkko saa valtiolta noin 32,5 miljoonaa euroa (234 milj. NOK) käytettäväksi lapsi- ja nuorisotyöhön. Jo 800 seurakuntaa on vahvistanut toimintaansa 0-18 -vuotiaiden parissa. Kaikkiaan Norjassa on 1 260 seurakuntaa.

Kirkon lapsityön johtaja muistuttaa, ettei valtio ole panostanut yhtä paljon kuin se alun perin lupasi, joten monet seurakunnat eivät yllä tavoitteisiin.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Valtion panostusta lapsiin ja nuoriin perustellaan sillä, että YK:n Lasten oikeuksien sopimuksen mukaan lapsilla on oikeus uskontoon. Uskonnolliset yhdyskunnat saavat tukea, jotta lasten hengellinen kasvu olisi mahdollista. Luterilainen kansankirkko on tässä avainasemassa, kuuluuhan siihen yli kolme neljäsosaa kansasta.

Jo vuonna 2003 Norjan eduskunta Stortinget päätti uskonnonopetusuudistuksesta, joka koevuosien jälkeen alettiin toteuttaa 2009.

– Aiemmin opetus seurakunnissa päättyi rippikouluun, mutta nyt on mietittävä asiat uudelleen. Vie muutamia vuosia ennen kuin löydämme hyvän konseptin, Norjan kirkon lapsityön osaston johtaja Kristine Aksöy sanoo Sändaren-lehdessä.

Oppimista seikkailun varjolla

Lapsityön osasto on tuottanut aineistoa ja kampanjoita seurakuntien käyttöön.  Tornisalapoliisit (Tårnagenterne) on konsepti, jonka puitteissa kahdeksanvuotiaat kutsutaan viikonlopuksi kirkkoon ratkomaan raamattuaiheisia tehtäviä. Silloin mennään kirkkotiloihin ja jopa kellotapuliin.

– Tornien salapoliiseista tehtiin tv-sarja, joka on antanut vetoapua hankkeelle. Sarja on myyty myös Suomeen, Aksöy kertoo.

Tv-sarja on näytetty Suomessa ruotsinkielisellä Yle Fem -kanavalla.

 Yksitoistavuotiaille on kehitetty Hereillä-toiminta (Lysvåken). Ikäluokka kutsutaan viettämään ensimmäistä adventtia edeltävä yö kirkossa. Aattopäivänä leikitään, aterioidaan ja valmistellaan adventin jumalanpalvelusta. Adventtisunnuntain aamuna lapset herätetään urkumusiikilla ja mennään jumalanpalvelukseen.

Uuden raamatunkäännöksen valmistuttua 2011 käynnistyi B-Koodi (Kode B), joka on Raamatun opetusohjelma lapsille.

Seurakunnat ovat arvostaneet monipuolista materiaalia ja opetusohjelmaa. Konseptit muokataan oman seurakunnan ohjelmaan. Kaikkiaan opetusohjelma käsittää 315 tuntia opetusta, vauvakerhoista isoskoulutukseen.