Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Norppa vaihtoi vapaaehtoisesti väkityöstä vankilaan

 

Oma selli kullan kallis. Tämän oven takana on Norpan tämänhetkinen asunto.

Ikaalisten seurakunnan nuorisotyönohjaaja Hanna-Maria “Norppa” Sippola teki kunnon irtioton ja lähti vuoden alussa Norjaan. Siellä häntä oli odottamassa YWAM :in opetuslapseuskoulu.

Kyseinen YWAM (Youth with a Mission):in Norjan keskus sijaitsee Skienissä, muutaman tunnin matkan päässä Oslosta. Norppa, kuten muutkin opetuslapseuskoululaiset, tulee asumaan, palvelemaan, ylistämään ja opiskelemaan vielä seuraavat 11 viikkoa tässä entiseen vankilaan tehdyssä opetuslapseuskoulussa, joka on yksi seitsemästä Norjassa sijaitsevasta Missionuorten keskuksesta. Norpalle kyse on pitkäaikaisen haaveen täyttymisestä.

– Kohta 9 vuotta olen haaveillut lähteväni tekemään Missionuorten opetuslapseuskoulua. Alusta asti ajatus oli lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle, hän kertoo.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– Elämä keskuksella sisältää opiskelun lisäksi käytännön palvelutyötä, esimerkiksi keittiövuoroja ja siivousta sekä paljon ylistystä ja hiljaisia hetkiä Jumalan kanssa ynnä muuta. Palvelemme myös Skienin ihmisiä eri tavoin. Osallistun palvelutyöhön toiminnassa olevassa vankilassa, Norppa kuvailee elämäänsä tällä hetkellä.

Vaikka Norppa odottikin reissua innoissaan, ensimmäinen viikko ei ole ollut helppo. Vieraan kielen käyttö sekä oman tilan ja rauhan puute ovat vaatineet voimia ja kärsivällisyyttä. Lisäksi ikäero muiden opetuslapseuskoululaisten kanssa, joista suurin osa on 19-25-vuotiaita, on vaikeuttanut yhteyden luomista.

Rakas Norja

Aivan vieraaseen paikkaan Norppa ei kuitenkaan ole päätynyt. Norja on hänelle rakas ja tuttu maa, koska hänen siskonsa perhe asuu siellä. Mahdollisuus kymmenisen vuotta Ikaalisten seurakunnassa työskennelleen Norpan reissuun järjestyi silti vasta nyt.

– Uskon että ajoitus on oikea. Olin menossa 2013 keväällä erääseen toiseen keskukseen tekemään DTS:ää mutta kurssi peruuntui. Sitä ennen oli sitoumuksia joiden takia en voinut lähteä, ehkä rohkeuttakin puuttui. Isäni sydänpysähdys sai ajattelemaan elämän haurautta ja miten nopeasti se voi loppua. Ymmärsin myös että voi tulla jokin syy miksi ei voisi lähteä.

Aivan kivutonta lähteminen Ikaalisista ei siis ollut. Säästöjä ei ollut kovin paljoa, mutta Jumala järjesti, että Norppa sai ison veronpalautuksen. Joulukuussa Norppa piti kotonaan synttärikirppiksen, jossa ajatus oli tavata ystäviä, päästä eroon ylimääräisistä tavaroista ja kerätä opiskelurahaa. Autonsa hän sain myytyä jo aikaisemmin syksyllä. Lisäksi muutama ystävä halusi tukea Norppaa taloudellisesti, mistä hän on erittäin kiitollinen. Rukousapuakaan päätöksen teossa ja lähdössä ei sovi unohtaa:

– Ilman esirukousta ja rohkaisua jota sain ja saan ystäviltäni, en tiedä olisinko täällä, Norppa muistuttaa

– Lähteminen oli vaikeaa ja helppoa. Minulle on aina vaikeaa jättää rakkaat ihmiset. Helppoa oli kun Jumala järjesteli käytännön asiat parhain päin ja huikean lyhyessä ajassa. Kahdessa kuukaudessa tapahtui kaikki: päätös lähteä, valmistelut ja tulo tänne, kiitos Herran!

Takaisin Ikaalisiin Norppaa odotetaan elokuun alkupuolella.

Sanoista teoiksi

12 viikon luento-opiskelun jälkeen opetuslapseusopiskelijoiden olisi tarkoitus soveltaa opittua jo ihan oikeassa elämässä:

– Luentojakson jälkeen lähdetään laittamaan opittua käytäntöön. Teemme 2 kuukauden mittaisen harjoittelujakson todennäköisesti Kööpenhaminassa. Sen jälkeen muu tiimi jatkaa vielä kuukaudeksi jonnekin kauemmas, Aasiaan tai Etelä-Amerikkaan, Norppa sanoo.

Uuden oppimisen lisäksi motiiveina lähdön taustalla Norpalla on halu tuntea paremmin omaa itseä ja Jumalaa. Norppa toivoo myös Jumala-suhteensa syvenevän:

– Odotan, että suhteeni Jumalaan voisi muuttua entistä läheisemmäksi ja oppisin jakamaan Hänen rakkauttaan enemmän muille. Toivon myös että Jumala näyttää yhä selkeämmin kuka minä olen ja kuka Hän on, Norppa kuvailee.

Muille opetuslapseuskoulusta haaveileville Norppa antaa seuraavanlaisia vinkkejä:

– Kysy Jumalalta minne Hän haluaa sinut viedä ja milloin. Kysele rohkeasti ja pyydä Häneltä. Hän haluaa että pyydämme ja kuuntelemme Hänen ääntään. Jumala tahtoo antaa sinulle paljon enemmän kuin osaat unelmoida. Hän tahtoi olla Jumalasi. Hän haluaa rakastaa sinut ehjäksi ja luoda uutta sinussa. Pelastus on ilmaista mutta opetuslapseus maksaa. Opetuslapseus on mm. kuuliaisuutta ja nöyrtymistä. Se on sen myöntämistä että Hän on Jumala, minä en.