– Jeesuksen nimessä rukoileminen on osoittautunut monesti vahvemmaksi lääkkeeksi kuin henkitohtorille meneminen, kertoo lähetystyöntekijä Riikka-Maria Kolkka.
Naanin maakuntaan Pohjois-Thaimaassa syntyi ensimmäinen luterilainen seurakunta kahdeksan vuotta sitten. Nyt seurakuntia neljä ja lisäksi viisi saarnapaikkaa. Työ lua-kansan parissa on vielä pioneerivaiheessa. Alueella on vain yksi pastori Amnuay Yodwong. Apunaan hänellä on joukko evankelistoja sekä Suomen Lähetysseuran työntekijät Riikka-Maria ja Tomas Kolkka.
Luat ovat perinteisesti olleet animisteja. Animistit uskovat, että erilaisissa luontokappaleissa, kuten kivissä, puissa tai luolissa asuu henkiä, joita pitää kunnioittaa ja varoa. Samoin he uskovat, että esi-isien henget elävät edelleen maan päällä ihmisten joukossa. Jotta henget eivät suuttuisi ja aiheuttaisi ihmisille surua, sairauksia tai muita vaikeuksia, on niitä lepyteltävä uhrilahjoilla. Avuksi pyydetään henkitohtoria, jollainen löytyy edelleen joka kylästä.
– Kristinuskon myötä lua-kylien asukkaat ovat nähneet monia ihmeitä. Ihmiset ovat parantuneet pahojen henkien vallasta ja sairauksista. Jeesuksen nimessä rukoileminen onkin osoittautunut monesti vahvemmaksi lääkkeeksi kuin henkitohtorille meneminen, Riikka-Maria Kolkka kertoo.
– Eikä rukoileminen maksa mitään, toisin kuin käynti henkitohtorilla, hän lisää.
Rukousvastaukset rohkaisevat kristittyjä uskossaan
Ahkera rukous onkin lua-kristityille hyvin tärkeää ja luonnollista. Usein ihmiset tulevat jumalanpalveluksen jälkeen pyytämään esirukousta. Esirukous on myös tärkeä osa kirkon diakoniatyötä, esimerkiksi kotikäyntien tai sairaalavierailujen yhteydessä.
– Konkreettiset rukousvastaukset ovat diakoniatyön lisäksi paras tapa rohkaista kristittyjä omassa uskossaan sekä innostaa uusia ihmisiä mukaan seurakunnan toimintaan, Riikka-Maria Kolkka kertoo.
Lua-kristittyjen määrä on tällä hetkellä noin 1 200, ja vuosittain kastetaan satakunta uutta ihmistä.
Lue lisää lua-kristityistä Suomen Lähetysseuran sivuilta.