Nuori kirkko ry vaihtoi nimensä yhdistyksen kokouksen päätöksellä 26.5.2020 Lasten ja nuorten keskukseksi. Päätös oli yksimielinen.
– Uusi nimemme korostaa sitä, mikä on työssämme keskeistä. Järjestömme on olemassa lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen kasvun ja hyvän elämän edellytysten tukemiseksi, toteaa toiminnanjohtaja Sami Ojala muutosta.
Nimenvaihdos ei vaikuta järjestön työhön tai sen painopisteisiin. Lasten ja nuorten keskuksen strategian mukaisesti järjestö jatkaa työtään olemalla rohkeasti lasten ja nuorten asialla kirkossa ja yhteiskunnassa.
Vuosittain Lasten ja nuorten keskus kokoaa noin 20 000 eri ikäistä lasta ja nuorta retkille, leireille ja tapahtumiin yhdessä seurakuntien kanssa. Järjestön työn toinen painopiste on ammatillisten täydennyskoulutusten järjestäminen: vuositasolla järjestön satakunta koulutusta keräävät noin 4000 osallistujaa seurakuntien kasvatuksen ammattilaisista aina päiväkotien työntekijöihin. Työnsä tueksi Lasten ja nuorten keskus julkaisee myös neljää eri mediaa: pienille lapsille tarkoitettua Lastenkirkkoa, varhaisnuorten Ttilaa sekä ammattilaisten Villi– ja Pieni on suurin -lehtiä.
Päätös nimenvaihdoksesta tehtiin yhdistyksen kokouksessa 26.5., johon oli kutsuttuna kaikki 303 jäsenseurakuntaa ja kuusi muuta jäsentä. Kokouksessa oli edustettuna 45 seurakuntaa ja seitsemän jäsenyhteisöä. Järjestön uudet nettisivut löytyvät jo osoitteesta www.lastenjanuortenkeskus.fi ja uusi nimi otetaan asteittain käyttöön kesän aikana.
Järjestön historiassa nykyinen nimenvaihdos on yksi monista, sillä Lasten ja nuorten keskus on kokenut yli 130 vuoden historiassaan monia organisaatiouudistuksia. Edellisessä fuusiossa Seurakuntien Lapsityön Keskus, Poikien ja Tyttöjen Keskus ja Nuorten Keskus yhdistivät voimansa vuoden 2017 alusta.
– Vaikka lähivuosina on tapahtunut monia organisaatiouudistuksia, on tehtävämme aina ollut sama. Juuremme juontavat vuoteen 1888, jolloin perustettiin Suomen evankelis-luterilainen sunnuntaikouluyhtiö. Yhtiö alkoi julkaisemaan Lasten Pyhäkoululehteä, joka ‘antaa huwittawaa, uskonnollista lukemista pienokaisille’. Olemme edelleen vahvasti samalla tiellä, kertoo varapuheenjohtaja Kaisa Kahra.